Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЧУЕШОВ.doc
Скачиваний:
1517
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
8.09 Mб
Скачать

26.9. Прогнозування розвитку лікарських форм

Цьому питанню були присвячені дослідження бага­тьох зарубіжних і вітчизняних спеціалістів-технологів. Згідно зі ствердженням американських дослідників до найбільш перспек­тивних систем для введення ЛР слід віднести:

  • системи з регульованим вивільненням ЛР (на основі біоруй-нівних полімерів, лабіринтних пристроїв, систем введення ЛР через слизові мембрани, осмотичних пристроїв, рідких систем з регу­льованим вивільненням);

  • магнітні системи (імплантовані пристрої і біосумісні мікро-сфери);

  • імплантовані насоси;

  • системи введення ЛР через дихальні шляхи;

  • ліпосомальні системи.

Можливо, в майбутньому будуть розроблені системи, що за­безпечать введення ЛР з регульованою змінною швидкістю, а та­кож системи, з яких вивільнення ЛР контролюватиметься фермен­тами.

Французькі спеціалісти висловлюють впевненість у тому, що в майбутньому залишаться актуальними дослідження, спрямова­ні на пошук нових діючих і допоміжних речовин. Лікарські пре­парати будуть вміщувати не більше 2—3 лікарських компонентів.

Серед лікарських форм переважаючими будуть плаваючі таб­летки або капсули, що дозволяють продовжити час надходження ЛР в організм, а також таблетки для жування, липкі ґумоподібні лікарські препарати, трансдермальні форми. Для спрямованої доставки ЛР знайдуть широке застосування синтетичні носії: мі-кро- і нанокапсули, мікросфери, у тому числі магнітокеровані. Буде реалізована можливість отримати мікросфери чітко зазначе­ного розміру (5—10—20мкм). З'являться мініатюрні апарати на транзисторах, за допомогою яких можна буде вводити в організм хворого необхідну кількість ЛР у потрібний момент.

708

709

У найближчому майбутньому планується клінічне випробову­вання систем, з яких вивільнення ЛР регулюється за допомогою мікрокомп'ютера.

При опитуванні японських спеціалістів не вдалося виявити єдиної думки про лікарські форми майбутнього. Частина експер­тів вважає, що навіть через 30 років 30 % лікарських засобів бу­дуть випускатись у вигляді капсул, таблеток і розчинів для ін'єк­цій; на думку інших, в XXI столітті лікарські форми докорінно зміняться. Однак, якщо врахувати, що доля нових лікарських форм багато в чому залежить від лікарів, які, як правило, до новинок відносяться з великою обережністю, то навіть системи, які забезпечують поступове вивільнення ЛР, знайдуть широке застосування лише на початку XXI століття.

Таким чином, при створенні лікарських форм і систем буде збережена тенденція чітко індивідуального режиму дозування ЛР при високій вибірковості дії на патологічно мінливу ділянку орга­нізму. При цьому зростає роль наукових досліджень у розробці технології ЛР, а також роль науково обумовлених методів вибору допоміжних речовин, присутність яких в лікарських формах забез­печить максимальне виявлення фармакологічної дії ЛР. В усьому світові проводяться дослідження з розробки ліків з контрольованим вивільненням і спрямованою доставкою ЛР. У вік науково-техні­чного прогресу не лише широкий асортимент ЛР, але і розмаїтість видів лікарських форм дозволить з успіхом лікувати пацієнтів з багатьма захворюваннями.

ЗМІСТ

Передмова3