Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Халепо.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
109.57 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київський національний університет технологій та дизайну

Програма

Майстер-класів з технологій розпису на склі

для молоді

Програму розробила

Студентка 5го курсу Халепо Марта

Група МДр-907

Перевірив ст.. викладач Халієва Р. М.

Київ 2012

Технологія розпису на склі

Опис програми

Вітраж (фр. vitrage, від лат. vitrum — скло), орнаментальна, або сюжетна декоративна композиція зі скла та інших матеріалів, що пропускають світло.

Програмою модуля передбачене ознайомлення учнів з одним із видів декоративно-прикладного мистецтва — розписом на склі. Ця техніка широко застосовується в декоруванні інтер’єрів.

Виготовлення виробу технікою розпису на склі передбачається через проектну діяльність. Як результат роботи над змістом модуля учні мають виконати проект з подальшою презентацією і захистом.

Виготовити задуманий виріб можна за допомогою пера, туші, фарб. Значну роль у техніці розпису на склі відіграє графіка, що надає виробам неповторності.

Під час виконання робіт необхідно приділяти увагу правилам безпечної праці, організації робочого місця та сані-тарно-гігієнічним вимогам.

Орієнтовний перелік об’єктів праці

Картини, панно.

Інструменти, обладнання та приладдя

Перо, олівець, пензель, туш, олійні фарби (гуаш), клей, розчинник.

Матеріали.

Скло, картон.

Структура занять/вартості

№ п/п

Показник

Величина

1

Загальна кількість годин

54 годин

2

Кількість занять

18 занять

3

Тривалість занять

3 академічні години

4

Тривалість курсу

2,5 місяці

5

Кількість занять на тиждень

2 рази на тиждень

6

Вартість одного заняття

80 грн.

7

Вартість цілого курсу

1440 грн.

8

Умови сплати

За кожне заняття окремо/За повний курс навчання

Характеристика змісту діяльності

№ п/п

Тема заняття

Годин

Індивід. робота

(виріб)

Вид. підсумк. контролю (КР, виставк. реферат, тощо)

Теор.

Мате-ріал

Прак-тичні

1

Історія вітражного розпису, причини його появи.

1

2

Вітраж і його види, плюси і мінуси різних вітражів. Поняття псевдовітраж і вітражного розпису, приклади. Проблеми сучасного вітражного розпису та його розвиток в майбутньому. Поява перших майстерень та їхні проблеми. Основа -псевдовітраж.

.

2

Особливості малюнка і його вибір.

1

2

Створення проекту. Пластика. Вибір стилю і кольору вітража. Основа дизайну. Доречність. Акуратність і чистота з роботою. Боротьба з пилом. Робота з контуром: види контурів, тех. дані контуру, накладної та повітряного контуру, отримання контурів з різними діаметрами, контур з напиленням, прозорий контур. Сольвентні фарби, їх технічні можливості і марки, нанесення сольвентів. Розтяжка. Змішання кольорів. Визначення складу.

3

Термофарби: нанесення, випал.

1

2

Застосування вітражних фарб, що вимагають випалу, їх плюси і мінуси. Особливість створення габаритних робіт з цих фарб. Причини недоречності використання термофарб різних марок на одній роботі. Тех. дані деяких термофарб. Створення кахельної плитки і посуду. Побудова декоративного панно з кахлю. Дзеркала у ванній. Столики. Взаємодія термофарб і сольвентів. Отримання примітивних технік.

4

Глухі фарби.

1

2

Особливості та застосування. Поява і способи заміни. Плюси і мінуси. Застосування глухих вітражних фарб в інтер'єрі. Варіації отримання глухих технік. Поняття про підкладку. Тех. дані.

5

Золото, срібло і інші метали в вітражному розписі.

1

2

Види матеріалів, що дають потрібний колір. Особливості пігментних порошків. Змішання порошків з метою отримання унікального кольору. Підкладка з металів. Металізовані фарби на різних основах від різних виробників. Застосування металевих технік у виробництві вітражного розпису. Тех. дані.

6

Структурні гелі та пасти.

1

2

Варіації структурних паст за складом. Різні торгові марки, тех. дані структурних паст. Варіації застосування в дизайні. Глухі та прозорі пасти. Створення підкладок із структурних паст. Підкладки хамелеони. Нанесення структурних паст різними способами. Отримання рельєфного двошарового скла. Нижнє і верхнє розміщення структурного гелю щодо фарби. Порівняння результату. Створення середньовічного стилю. Застосування рельєфних технік в дизайні. Техніки товстого скла, скло з бульбашками. Отримання глянцевого покриття. Змусимо відблиски працювати на нас. Отримання сатинового покриття із структурних паст (італійські техніки). Сатин з малюнком з латексного контура.

7

Колористика, як основа будь-якої композиції.

1

2

Кольоровий спектр і його використання при пошуку ідеальних поєднань. Створення композиції на папері. Закони композиції. Особливості застосування композиції та колористики в вітражного розпису. Основа оптики. Оптичне змішування кольорів.

8

Декоративні елементи в вітражного розпису.

1

2

Скляні та пластмасові краплі. Поклейка та розміщення. Види скляних крапель. Отримання окремих крапель, краплі з включенням. Прозора жилка. Контурний тин. Бісерне заповнення. Скломозаїка і мозаїка. Контур з напиленням. Контур з окисленням.

9

Класифікація вітражного розпису, технік та фарб.

1

2

Освітлення і його шкідливий вплив на вітраж, боротьба за якість. Синтетичні пігменти. Метод створення вітража щодо вашого виду освітлення. Поведінка фарб при різних видах освітлення. Безбарвний вітраж, його особливості і плюси. Побудова прогнозів. Види скла. Сатинове скло. Особливості застосування сатинового скла. Нові можливості.

10

Техніка двостороннього малювання по сатиновому склі

1

2

Заливка фарби. Як створити проект, не вміючи малювати. Складні багатошарові глухі техніки. Вітражна фарба на дереві. Геометричний малюнок у вітражі. Його мінуси і плюси. Побудова геометричних малюнків. Створення проекту.

11

Теорія створення віражної стелі і вітражних стельових декоративних елементів, вітражне вікно.

1

2

Особливості, стінка перегородка. Виробництво. Побудова малюнка. Особливості побудови малюнка для різних типів вітражного розпису. Почуття міри. Орнаментика. Основа орнаменту у вітражі.

12

Орнамент, рослинний орнамент і його композиція.

1

2

Стилізація рослинних елементів вітражного розпису. Побудова орнаментального малюнка з урахуванням специфіки нашого матеріалу.

13

Техніки вітражного розпису.

1

2

Самі різні, їх застосування. Рідкісні матеріали. Люмінофор. Хамелеон та інше. Венеціанські техніки, від найпростіших до складних. Поталь (венеціанська фольга) як підкладка для вітража. Нестандартне мислення, пошук теми.

14

Професійний проект. Читання проекту. Ведення вітражного бізнесу.

1

2

Особливості менеджменту в нашій сфері. Поняття про циклічність ринку. Мода. Спілкування з клієнтом. Спроби створення реальних ситуацій з клієнтами. Робота над дефектами. Нові тенденції.