Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
закидон.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
104.39 Кб
Скачать

65. Архітектура і мистецтво стилю модерн

Модерн як новий культурно-історичний напрям в Європі виникає в середині 90-х рр. XIX ст. Основними його рисами були декоративність, опертя на культурну спадщину бароко, втілення і традицій народного мистецтва.

Основною причиною появи нового стилю був перехід від аграрно-ремісничого до індустріально суспільства. Розвиток промисловості сприяв виникненню нових технологій і матеріалів (бетону, залізобетонних конструкцій,).Архітектурний модерн в Україні репрезентований чотирма основними тенденціями: І) декоративізм ; 2) національний стиль; 3) раціоналізм; 4) стиль сецесії .Класичним зразком українського архітектурного модерну став будинок "з химерами" архітектора В.Городецького. Збудований в 1901 - 1903 pp. До кращих зразків архітектури модерну з неоренесансними рисами належить "Ластівчине гніздо", збудоване архітектором О.Шервудом у 1912 р.

Важливим етапом у встановленні "модерного" українського театру стали 80-90-ті pp. XIX ст.,. Перший професійний український театр заснував 1882 р. М.Кропивницький. В його групу прийшли талановиті актори М.Садовський і ін. В репертуарі переважали українські п'єси: "Наталка-Полтавка" І.Котляревського, "Назар Стодоля" Т.Шевченка, "Дай серцю волю, заведе в неволю" М.Кропивницького, "Чорноморці" М.Старицького.

Білет 12

12.Десятинна церква

Це́рква Пресвято́ї Богоро́диці — церква, що вважається першою кам'яною церквою Київської Русі. Залишки фундаменту Десятинної церкви є памяткою національного значення. Споруджена у 988—996 роках Володимиром Великим, який на її побудову та утримання виділив десяту частину своїх прибутків — десятину . Десятинна церква була хрестовокупольним шестистовпним кам'яним храмом. Десятинну церкву оздоблювали мозаїки, фрески, мармуром . Ікони, хрести та церковний посуд було привезено з Корсуня. У Десятинній церкві поховано Володимира Святославича та його дружину Анну. княгині Ольги. 6 грудня 1240 року орди хана Батия, захопивши Київ, зруйнували Десятинну церкву .

39 Роль козацтва у становленні української освіти

За даними, зібраними в семи полках із десяти, у 1740-х роках існувало 866 початкових шкіл, де в обсязі трирічного курсу викладалися основи читання та письма. Ця структура різко відрізнялася від освіти на Правобережжі, де більшість шкіл контролювали єзуїти. Головним осередком вищої освіти була Києво-Могилянська академія, яка отримала цей статус у 1701 р. Завдяки щедрій фінансовій підтримці Мазепи вона стала одним із провідних культурних центрів православного світу. Побудована за суворими правилами 12-річна програма навчання в академії користувалася високим авторитетом. Релігійна орієнтованість і традиціоналізм стояли на перешкоді залученню до академії молоді, зацікавленої сучасними знаннями.У 1790 р. понад 90 % із 426 її студентів були синами священиків. Усвідомлюючи відсталість української вищої освіти, гетьман Розумовський разом із старшиною звернувся до імперського уряду по дозвіл заснувати університет у Батурині, але дістав відмову. До кінця XVIII ст. ситуація стала цілком протилежною: провідні учбові заклади імперії знаходилися тепер не на Україні, а в Росії.