Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
закидон.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
104.39 Кб
Скачать

67. Як називається новаторське обєднання організоване Лесем Курбасом

«Березі́ль» — український театр-студія, заснований Лесем Курбасом у 1922 році в Києві. В 1926 році його було переміщено до Харкова,

Історія . Тут ставилися вистави з елементами:імпресіонізму ("Йола" Жулавського), символістські "Чорна Пантера і Білий Медвідь" ( Винниченка ),із сильними біблійними алюзіями в бік теми гріха; "У пущі" (Лесі Українки ), свобода творчої особистості. Вистава за творами українського поета-класика Тараса Шевченка "Іван Гус", де Курбас уперше використав елементи експресіонізму.Програмною виставою стає перший на радянській сцені "Цар Едіп" Софокла (1918).

Білет 14

14.Софіївський собор

Софійському соборі Києва, закладеному в 1037 р. Ярославом. Собор будувався і прикрашався як головний храм Держави. Софія Київська стала не лише пам'ятником перемоги християнства на Русі, а й водночас монументом слави, бо була поставлена на тому місці, де Ярослав отримав перемогу над печенігами.

Мозаїки та фрески Софійського собору у Києві належать до найкращих зразків світового монументального мистецтва середніх віків .До нас дійшли 260 кв. метрів мозаїк та 3 тисячі кв. метрів фресок.

Фресковий живопис. У центральній частині храму збереглися багатофігурні фрескові композиції на біблійні теми.Фресковим живописом виконувався мінеральними фарбами по сирій штукатурці. Така техніка вимагала від художника високої майстерності, швидкого і точного нанесення малюнка і фарб. Відповідно всю композицію необхідно виконати протягом одного дня. Рецепти складання фарб трималися у суворому секреті.

Мозаїка. Значною складністю не тільки у художньому плані, але й технологічному відмічене мистецтво мозаїки. Мозаїчні зображення складалися зі смальти — кубиків спеціального кольорового скла, секрет виготовлення якого прийшов з Візантії і був втрачений під час монголо-татарського ярма.. Мозаїки прикрашають переважно центральну частину собору, передусім вівтар. Їх палітра нараховує 177 відтінків. Здатність мозаїк мерехтіти у світлі сонячних променів і свічок У головному вівтарі центральне місце займає мозаїчне зображення богоматері — Оранти на весь зріст, у народі називали «Нерушимою стіною». В уявленні киянина доби середньовіччя Оранта була захисницею міста і Русі..

Орнамент Значне місце у розписах собору посідають орнаменти. Переважають рослинні орнаменти.

41Укр культура доби Гетьманщини

В історії української культури, на зміну ренесансу приходить бароко. Хронологічно в Західній Європі ця доба охоплює ХVІІ - середину ХУІІІ ст. В Україні бароко починає розвиватися з другої половини XVII ст. і домінувало як художній стиль до кінця ХVІІІ ст. Попри всі руйнування й пограбування матеріальних і духовних багатств, Україна зуміла відстояти й зберегти власний потенціал для активного культурного розвитку. На цьому тлі українська культура в добу бароко попрощалась зі своєю візантійсько-руською спадщиною, набула виразно індивідуальних, а швидше національних рис та зробила черговий внесок у загальноєвропейську культуру.

Водночас, українська культура розвивалась нерівномірно це було повязано з поділом козацької держави на Правобережну та Лівобережну.