Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
закидон.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
104.39 Кб
Скачать

Білет 20

20.Княжий театр

У добу Київської Русі театральне мистецтво найповніше втілювалося в народному і так званому княжому театрі. Здобув найширше вираження у весільній народній обрядовості. Основою княжого театру були скоморохи та шпільмани . Княжий театр спирався на лицарську пісню, маючи за основу два елементи: речитатив та величання. Тематично княжий театр користувався мотивами оборони батьківщини, служби князеві, помсти за покривджених, лицарської честі. З занепадом давньої держави княжий театр передає народному театрові своїх персонажів: "князь", "княгиня", "бояри", "дружина.

47 «Золотий вік». Української культури

На думку Огієнка, «XVII вік — це золотий вік нашого письменства, нашої культури. Київ став центром української науки. Наука та культура розвивалися в багатьох містах України: Острозі, Дермані, Львові, Луцьку, Почаєві, Вінниці, Чернігові та ін. З’являютьсявисокохудожні твори.. Герасим Смотрицький написав «Ключ царства небесного…»; Захарія Копистенський — «Книга о вірі».); Відомий церковний діяч, філолог, автор знаної в усьому слов’янському світі «Граматтки словенської» Мелетій Смотрицький видав у 1610 р. « Плач єдиної святої вселенської апостольської східної церкви…»

74. Здобуття укр. Мистецтва другої пол. 20 ст.

Мистецтво поступово розширює свої обрії. На цій хвилі своєрідного піднесення з'являються масштабні художні твори "Хліб і сіль", "Кров людська — не водиця", "Правда і кривда" М. Стельмаха які заглиблюються у глиб українського села, в життя хліборобів, вихід поетичних збірок "Тиша і грім" В. Симоненка, "Соняшник" І. Драча, поява потужного поетичного таланту Ліни Костенко. Нові художні висоти долає український кінематограф. На екранах України — фільми "Камінний хрест" "Захар Беркут" "Сон" , "Білий птах з чорною ознакою" "Вавилон XX . Створено архітектурний ансамбль Хрещатика ,забудова Майдану Незалежності, реставрацію Трапезної Михайлівського монастиря. У Києві постають пам'ятники Г. Сковороді та Лесі Українці скульптора Г. Кальченко. Помітним явищем культурного життя став вихід у світ низки фундаментальних праць: багатотомної "Української радянської енциклопедії", шеститомної "Історії українського мистецтва", "Шевченківського словника", "Словника української мови" Б. Грінченка, Журнал "Всесвіт", очолюваний Д. Павличком, знайомив українського читача з класичними й сучасними творами європейської і світової літератури.

Білет 21

21Які імена періоду Русі зафіксувала нам писемна спадщина

Знаменитий письменник і філософ Ілларіон був митрополитом, відомий письменник. Лікар Агапіт (Агапій)— ченцем Печерського монастиря, філософ, оратор Климентій Смолятич — митрополитом, проповідник Кирило Туровський — єпископом.Першими медиками на Русі були всілякі знахарі, волхви, чарівники, проти яких виступало духовенство. Але в XI—XII століттях місце знахаря займає лікар. Лікарі були, як правило, з ченців. Приступаючи до лікування хворого, вони зверталися з молитвою до святого Пантелеймона — заступника медицини і лікарів. В ХI столітті в Печерському монастирі лікували Агапіт — «безмездний лічець» Русі, як його називає «Києво-Печерський патерик». Зараз на пам'ять про Агапіта у Києво-Печерській лаврі встановлена меморіальна дошка. Агапіт був прекрасним діагностом. Консультуючи князя Володимира Мономаха, зумів поставити правильний діагноз на відстані і дав рекомендації щодо лікування. Підсумком накопичення даних в різних галузях знань стало створення енциклопедій. Першою енциклопедією на Русі став «Ізборник» митрополита Іларіона (1073 р.).