Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
закидон.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
104.39 Кб
Скачать

80. Культура Поділля

В неоліті існували Буго-Дністровська культура6500-4750 рр. до н.е,Лендельська культура( 3 тисяч до н.е.). Тріпілля -2500 р. до н.е.,найбільші за розмірами поселення у Європі. Активний розвиток краю, будівництво укріплених замків почалися 1362 р. входу до складу Великого князівства Литовсько-Руського . Первісним осередком майбутнього центру Поділля стала фортецяКлепідава ( пізнішемістоКам'янець-Подільський).У 1861 р. в Російській імперії було дано початок реформам, які створили певні умови для швидкого соцiально-економiчного розвитку. Реформи торкнулися всіх сфер життя. Більшість міст Поділля відставали за кількістю культурно-освітніх закладів. Причини недостатньому соціально-економічному розвитку подільських міст, в результаті чого не було належного фінансування.

Білет 27 27.Типи шкіл

Школи "книжного вчення" – школи підвищеного типу. Як правило, тут викладалося "сім вільних мистецтв". Особливістю таких шкіл було те, що навчання з книгою, з текстом. Ці школи готували своїх вихованців до діяльності у різних сферах. Прикладом школа Володимира (988 р.), двірцева шк. Ярослава Мудрого (1037 р.)

Монастирські школи запроваджувались з ХI ст. Спочатку існували тільки закриті монастирські школи. У деяких монастирях існували школи підвищеного типу (Києво-Печерському монастирі (1068 р.). Головне завдання полягало в суворому вихованні, формування в ченців покори, терпіння, відмови від радощів земного життя. З ХII ст. за ініціативою князя Ярослава Осмомисла в Галицько-Волинському князівстві запроваджуються перші відкриті монастирські школи для населення.

Школи грамоти існували переважно в містах (в село грамота не проникала). Тут вчились діти бояр, купців, лихварів, заможних ремісників. Утримувались такі школи на кошти батьків, тому для бідного населення були недоступні. Вивчали читання, письмо, лічбу і хоровий спів.

Кормильство – форма домашнього виховання дітей феодальної знаті. Кормильство передбачало не лише військово-фізичне виховання, але й орієнтувалось на високий рівень освіти. Князі володіли 5-6 іноземними мовами.

Жіночі школи. Прикладом таких шкіл є жіноча школа при Андріївській церкві у Києві (1086 р.).

54 За які заслуги Шевченка наприкінці 1860р було обрано академіком Санкт….Наприкінці 1860 р., за майстерність і знання у гравірувальному мистецтві Т. Шевченка було обрано академіком Санкт-Петербурзької імператорської академії мистецтв. А саме Останні роки своєї творчої діяльності Шевченко присвятив головним чином, гравюрі. Він надавав особливого значення гравюрі зокрема офорту, як засобу широкого розповсюдження образотворчого мистецтва серед широкого загалу. Та створив автопортрет у шапці та кожусі.перша гравюра «Король Дір».

81. Культура Поділля В неоліті існували Буго-Дністровська культура6500-4750 рр. до н.е,Лендельська культура( 3 тисяч до н.е.). Тріпілля -2500 р. до н.е.,найбільші за розмірами поселення у Європі. Активний розвиток краю, будівництво укріплених замків почалися 1362 р. входу до складу Великого князівства Литовсько-Руського . Первісним осередком майбутнього центру Поділля стала фортецяКлепідава ( пізнішемістоКам'янець-Подільський).У 1861 р. в Російській імперії було дано початок реформам, які створили певні умови для швидкого соцiально-економiчного розвитку. Реформи торкнулися всіх сфер життя. Більшість міст Поділля відставали за кількістю культурно-освітніх закладів. Причини недостатньому соціально-економічному розвитку подільських міст, в результаті чого не було належного фінансування.