Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
закидон.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
104.39 Кб
Скачать

Білет 9

9 Що є найбільш характерним для мист Київської Русі

Мистецтво що являло собою синтез художнього досвіду слов’янських племен та вікових надбань Заходу і Сходу.

Кам’яне храмобудівництво на Русі пройшло певні етапи у своєму розвитку. Зразками ранньої архітектури,є Десятинна церква в Києві (X ст.) та Спасо-Преображенськнй собор у Чернігові (1031 – 1036). З XII ст. починається новий етап. Храми та світські кам’яні будівлі стають простішими в оформленні, меншими за розмірами, але набирають більшої довершеності1 і краси. Типовим стає кубічний однокупольний храм. Візантійський вплив поступово слабне, натомість проявляються риси західноєвропейського романського стилю, особливо у зовнішньому оформленні будівель. В храмах розвивається іконопис, фресковий розпис та мозаїка. Із руських іконописців відомі нам Григорій та Аліпій. Іконописні зображення створювались за певними суворими правилами. застосовувалась оборотна перспектива, виключалися будь-які часові прояви (пора року чи доби). , фігури не мали тіней, адже «в Царстві Божому» їх немає. Книжкова мініатюра. Найдавнішими з тих, що дійшли до нас» е мініатюри в «Остромировому євангелії» (1056-1057) та «Ізборнику» князя Святослава (1073). Важливими атрибутами життя русичів були музика, пісня і танець. Мелодії звучали під час свят і в праці, на князівськихбенкетах і в походах, а також під час виконання обрядових дій та церковних богослужінь.

36.Брацтва

братства — релігійні та культурно-просвітницькі організації, які виникали при церковних парафіях в Україні в XV — XVII ст. Братства існували на добровільні пожертви православних шляхтичів, церковників і міщан. На перших порах братства носили релігійно-благодійницький характер — опікувалися церквою, влаштовували братські обіди, допомагали бідним і хворим. З часом вони ставали ініціаторами церковних реформ, усуваючи негідних священників, поширюючи духовну літературу. В XVI ст., із посиленням національного гніту на українських землях, братства набули значного громадсько-політичного і національно-культурного значення. Вони активніше виступають на захист прав українського населення.

Найдавнішим і найвідомішим було Львівське братство при Успенському соборі, засноване 6л. 1453 р. Велику роль у національно-культурному житті України відіграло Київське братство, засноване в 1615 р До Київського братства також входили Запорізьке Військо на чолі з Петром Сагайдачним. Своєю подвижницькою діяльністю братства спричинилися до національно-культурного відродження України наприкінці XVI ст. Вони зміцнили українське

Білет 10

10 Етапи розвитку культури к.Р

Історію Київської Русі можна поділити на три етапи:

І етап - виникнення і становлення (перша пол. IX - кінець X ст).

II етап - розквіт і піднесення (кінець X - середина XI ст.) Він припадає на час князювання Володимира (978-1015 рр.) та Ярослава Мудрого (1019-1054 рр.).

1. Завершення процесу формування території Київської Русі.

2. Прийняття у 988 р. християнства.

3. Формування руського правових норм:"Закон земляний" (Володимир); "Руська правда" (Ярослав Мудрий).

4. Проведення реформ, спрямований на зміцнення державного управління (адміністративна, військова, судова та ін.).

5. Активізація міжнародних контактів, характерною рисою яких стало домінування дипломатії над зброєю, свідченням чого є численні шлюби членів сім'ї Ярослава Мудрого з представниками правлячих династій Заходу.

6. Піднесення розвитку культури.

III етап - політичні роздрібненість (кінець XI - сер. XIII ст)

1. Зародження індивідуальної земельної власності (князівське землеволодіння , боярське ).

2. Посилення чвар та міжусобиць. Після смерті Ярослава Мудрого протистояння та суперечки між претендентами на київський стіл набувають загрозливого характеру.Яскравим свідченням нестабільності Київської Русі є те, що з 1146 р. по 1176р. на престолі великого князя змінилось 28 князів.