Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
закидон.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
104.39 Кб
Скачать

69. Як називається нова хвиля українського відродження, що бере початок з 1923 р.

З 1923 р. бере початок нова хвиля українського відродження, відома під назвою "українізації". Ідеологи та організатори цього процесу — українські націонал-комуністи, передусім О. Шумський та М. Скрипник, розглядали українізацію як залучення широких мас до національної освіти та культури. Закінчився швидкоплинний період національного відродження трагічно. Уже в 1926 р. Й. Сталін та його підручні в Україні почали наступ на національну культуру, що супроводжувався переслідуванням, а далі й фізичним знищенням найкращих сил творчої інтелігенції. "Розстріляне відродження" — під такою назвою увійшла в українську історію ця сторінка національної культури.

Білет 16

16Станкове малярство Київської Русі

Станковий живопис обмежувався переважно релігійною тематикою. В оздобленні давньоруських храмів важливе місце займали твори станкового мистецтва — ікони. Вони писалися мінеральними фарбами на дерев'яних дошках, обклеєних полотном та покритих шаром спеціального грунту — левкасу. Іконами прикрашалися як храми, князівські та боярські палаци, житла простих людей. Це був один з найпоширеніших видів образотворчого мистецтва на Русі. Одна з найбільш відомих на Русі іконописних майстерень XI—XII ст. знаходилася у Печерському монастирі в Києві. Тут творив відомий художник Аліпій.

Найвидатніші ікони

«Володимирської богоматері», привезена з Візантії у Вишгород на початку XII ст. Ікона відзначається великою досконалістю виконання. Ікона «Борис і Гліб» кінця XIII — початку XIV ст. «Устюзьке благовіщення». Ікона «Архангел» кінця XI ст. майстрів XIII ст. є ікона так званої «Свенської богоматері». Галицьке походження має ікона XIII ст. «Покрова. У Третьяковській галереї у Москві зберігається так звана «Ярославська Оранта» і пов'язують її створення Аліпія.

43Герби України

З найдавніших часів тризуб шанується як магічний знак, свого роду оберіг. Існує до 30 теорій походження і значення тризуба .За часів Київської Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді.

Гербом Галицько-Волинської держави був лев рампант без корони на голові. Саме такі зображення маємо на печатках з першої половини 14 століття. Першим оригінальним українським гербом, відомим з 16 століття, був лицар із самопалом, герб Війська Запорозького. Вперше він фіксується на печатці 1592 року. На ній зображено вояка з мушкетом, символ Війська. Герб УНР 25 лютого 1918 року Українська Центральна Рада прийняла Тризуб за герб УНР. На це рішення вплинуло зокрема те, що тризуб набув популярності в країні, оскільки його було зображено карбованцях. Державним гербом Української Радянської Соціалістичної Республіки є зображення серпа і молота, поміщених на щиті в променях сонця і в обрамленні колосся, з написом на стрічці: внизу вінка - "Українська РСР".Над щитом між колосками - п'ятикутна зірка. 19 лютого 1992 року Верховна Рада затвердила своєю постановою Державний герб незалежної України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті — національний символ українців часів визвольних змагань 20 століття. Проект герба, був Іваном Турецьким.