Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
закидон.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
104.39 Кб
Скачать

Білет 6

6. Перші зразки обр. Мистецтва палеоліт

Високого рівня розвитку набуло образотворче мистецтво пізнього палеоліту на території України, було знайдено різноманітні скульптурні вироби малих форм, зразки штрихової графіки на бивні мамонта, живописні сюжети на кістках мамонта, стилізовані жіночі фігурки. Серед рисунків того часу зустрічаються зображення людей у масках. Тваринні маски мисливці одягали, для релігійних обрядів і для участі

Розкопки в Мізині виявили чудові браслети, вирізані з бивня мамонта.Належать до унікальних зразків прикладного декоративного мистецтва стародавньої Європи, аналоги яких поки що не відомі.

Набули певного розвитку музика, обрядові танці. Це підтверджують знайдені на поселенні біля Дністрі кістяні музичні інструменти: флейта, сопілока.

33чиїми іменами пов’язане європейське та вітчизняне книгодрукування.

Юрій Дрогобич — перший вітчизняний автор друкованої книги. Його наукова діяльність була відомою в багатьох країнах Європи, його праці зберігаються в бібліотеках та архівах Франції, Німеччини, Італії, Польщі. Багатий і впливовий магнат, князь Костянтин Острозький заснував 1576 р. у м. Острог культурно-освітній центр нового типу. До нього входили колегія, літературно-науковий гурток, бібліотека і друкарня, яку протягом 1577—1582 pp. очолював відомий першодрукар Іван Федоров. Це по суті була перша вища школа європейського зразка в українських землях, що згодом дістала назву академії. Першим ректором академії був Герасим Смотрицький, письменник-полеміст і культурно-освітній діяч XVI ст.

60. Як називаэться доумент який 1863 року наклав пута на укр..Культуру і освіту

Валуєвський циркуляр (1863) — таємне розпорядження міністра внутрішніх справ Російської імперії Петра Валуєва в якому наказувалося призупинити видання значної частини книг, написаних українською мовою. Згідно з указом заборонялась публікація релігійних, учбових і освітніх книг, однак дозволялась публікація художньої літератури. Мотивом до видання циркуляру став страх царської влади, що публікації книг українською мовою стимулюють зростання антицарських настроїв. Дію Валуєвського циркуляру було закріплено і розширено шляхом видання Емського указу. Наслідки Протягом 7 років після видання Валуєвського циркуляру вийшло всього 23 українських книги ,закриттям " журналу "Основа

Білет 7

7. Назвіть найпростіші форми релігійних уявлень первісних людей..

Намагаючись пояснити механізм світобудови та визначити своє місце в навколишній дійсності, первісна людина в добу пізнього палеоліту активно формує першооснови власної релігійної свідомості: тотемізм — віру тварини, рослини; анімізм — віру в існування душі та духів; фетишизм — поклоніння предметам неживої природи; магію — обряди, пов'язані з чаклунством, віщуванням, вірою в уміння людини викликати надприродні явища.

34.Острозька академія

Острозька школа (академія) — перший вищий навчальний заклад у Східній Європі, найстарша українська науково-освітня установа. У 1576 році князь Острозький заснував академію в Острозі. Велику суму коштів надала княжна Гальшка Острозька (6000 коп.). В основу діяльності Острозької академії було покладено традиційне для середньовічної Європи вивчення семи вільних наук (граматики, риторики, діалектики, арифметики, геометрії, музики, астрономії), а також вищих наук: філософії, богослів'я, медицини. Студенти Острозької академії опановували п'ять мов: слов'янську, польську, давньоєврейську, грецьку, латинську. Велика увага приділялася вивченню музики і хорового співу, що знайшло відбиток в "острозькому наспіві", широко відомому в Україні і Білорусі. При школі діяли друкарня і науково-літературний гурток. Курс навчання в академії тривав 12 років. Пізніше в академії розпочали студіювати російську, німецьку, французьку мови, математику, фізику, астрономію, архітектуру. В останні роки існування академії були створені класи домашньої та сільської економіки і медицини. Щороку навчалося до 2000 студентів без вікових обмежень. Кожен вчився стільки, скільки бажав. Для бідних учнів при Академії існувала бурса.

Першим ректором школи був письменник Г.Смотрицький. Вихованцями школи були: відомий учений і письменник М.Смотрицький, гетьман П.Сагайдачний та ін. Із заснуванням 1624 р. єзуїтської колегії в Острозі О. Ш. занепала і 1636 р. перестала існувати.