Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
закидон.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
104.39 Кб
Скачать

50.Композитори які навчались в Глухівськфій школі

Дмитро́ Степа́нович Бортня́нський— український композитор, співак і диригент, автор 6 опер, інструментальних творів, хорових циклічних концертів. Створив новий тип хорового концерту. Музична спадщина Бортнянського досить велика. Він писав: духовну музику — для Придворної співацької капели, світську — для «малого» двору в Павловську . «Тебе Бога хвалимо».Бортнянському належать 6 опер, з яких перші три він створив в Італії, а останні три — в Росії. Інструментальні твори Бортнянського були написані у другій половині 1780-х років.

Макси́м Березо́вський — український композитор, співак. Класик європейської музики. Березовський відомий як композитор, автор духовних концертів, що написані ним після повернення з Італії .Духовні музичні твори Березовського охоплюють Літургію, причасні вірші, хвалебну пісню .Опери:«Демофонт» «Іфігенія» (не закінчена). Єдиним відомим інструментальним твором Березовського є Соната для скрипки 1772 року. Рукопис цієї сонати зберігався в Паризькій національній.бібліотеці. 77 вінниця культурний центр

Освітні заклади міста Вінниці:45 дошкільних навчальних закладів;37 комунальних та 6 приватних загальноосвітніх навчальних закладів;Вінницькі вищі навчальні заклади:

Вінницький національний аграрний університет

Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського

Вінницький національний медичний університет імені Миколи Пирогова

Вінницький національний технічний університет

Вінницький торговельно-економічний інститут

Вінницький міський театр було збудовано 1910 року. Від 1986 року театр очолює Народний артист України В. Є. Селезньов. 28 жовтня 2004 року музично-драматичний театр ім. М.Садовського отримав статус державного академічного театру.Вінницький обласний театр ляльок "Золотий ключик"— один з найстаріших в Україні 1938р. Вінницький театр ляльок — лауреат багатьох міжнародних та українських конкурсів.Місто має давні традиції кінопоказів і функціонування кінотеатрів.У 1970-ті у Вінниці працювали 22 кінотеатри. З економічними негараздами в 1990-х рр.чимало з них припинили своє існування У місті діють 4 сучаснікінотеатри:кінотеатр «Родина» ;кінотеатр «Мир»;кінотеатр ім. М. Коцюбинського;автокінотеатр «Сьоме небо». У Вінниці функціонує близько10 музеїв:

Вінницький обласний краєзнавчий музей— найбільше в області зібрання матеріалів з історії, етнографії та культури

Вінніччини; Вінницький обласний художній музей; Музей ВПС України — на значній території зібрано численні зразки військової техніки та озброєння; Національний музей-садиба М.І.Пирогова;музей «Мій край Поділля»;

Білет 24

24.Розпад київської русі

Великі розміри держави ускладнювали управління нею з боку великого князя, а місцеві князі не були зацікавлені в зміцненні його влади на місцях, тому що в цей час могли обходитися, як вони вважали, і без нього. Вони мали свою дружину, могли за допомогою неї захиститися, приборкати незадоволених, зібрати з селян податки. Кожен князь хотів правити сам, вважав себе не гіршим від великого князя, бо мав військову силу, щоб позмагатися з великим князем. Внаслідок розвитку господарства місцеві князі й економічно стали незалежними від центру і намагалися конкурувати з Києвом. Крім того, змінилися маршрути торгових шляхів, Європа почала торгувати безпосередньо з Близьким Сходом, а Київ опинився осторонь цих процесів. Боротьба за київ між князями.З 1146 по 1176 престол змінювало 28 князів.