Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
закидон.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
104.39 Кб
Скачать

71. Тенденції розвитку української культури 20 ст.

Ідеали сучасної культури є обєднанням того, що було відкрито людством в минулі століття і того, що досягло людство до кінця XX ст. В сучасній культурі поширення одержали гуманістичні принципи і ідеали. утверджував міць і свободу творчого людського духу

Гуманістична орієнтація культури XX ст. виявляє себе в різних «світах» сучасного суспільства — економічному, моральному, політичному, художньому.(оон) Звичайно, ідею загальної рівності висувало ще християнство. Христос вчив: перед Богом всі рівні, тому що кожна людина, незалежно від свого соціального стану, має безсмертну душу. Однак християнська ідея рівності має скоріше містичний характер. Адже люди рівні не в реальному житті, а в загробному. На землі ж кожен повинен смиренно нести свій хрест, подібно Христу, тому що існуючі нерівності соціального, класового життя, майнові розходження визначені Богом.

Розширення сфери застосування науки наприкінці XIX — початку XX ст. привело до перетворення життя десятків мільйонів людей, що жили в нових промислових країнах, і об´єднанню їх у нову економічну систему.

Ми є свідками зростаючої інтернаціоналізації народногосподарських зв´язків. більш половини зовнішньої торгівлі, майже 80% нової техніки і технологій. Про наростання інтернаціоналізації життя сучасного світу свідчить характер науково-технічної революції (НТР), принципово нова роль засобів масової інформації і комунікації. Взагалі, техногенне відношення до природи — як до засобу задоволення матеріальних потреб.

Білет 18

18 Скоморохи Київської Русі

Серед професіональних музик і акторів важливе місце займали скоморохи. Мандруючи по містах та селах, вони виступали на святах і торгах. Скоморохи майстерно володіли різноманітними музично-виконавчими жанрами: були танцюристами, фокусниками, акторами, водили ведмедів, грали на гуслях, трубах, флейтах, гудках та бубнах. Деякі з них постійно жили при князівському дворі. Скоморохів, зображено на відомій фресці в Софійському соборі у Києві.

45.Укр. Монументальне мистецтво 17- 18 ст.

М. м. — це архітектурні та скульптурні монументи й пам'ятники на площах і вулицях, настінні розписи в інтер'єрах громад. споруд. Образотворчо-тематичні твори М. м. втілюють і пропагують провідні соціальні й філос. ідеї часу, увічнюють пам'ять видатних діячів або значні істор. Події В Україні розрізняють пам'ятки монументального мистецтва національного та місцевого значення. Яскравою пам’яткою монументального мистецтва України є па́м'ятник Володи́миру Вели́кому — найстаріший скульптурний пам'ятник Києва, споруджений у 1853 році. Один із символів міста.

Міські легенди :За легендою, постамент пам'ятника прикриває потужний підземний колодязь, і це начебто врятувало його від знищення в роки нацистської окупації (німці злякалися, що води залиють місто).

Згідно з іншою легендою, під постаментом заховано церковні скарби.

72 Розстріляне відродження — духовно-культурне та літературно-мистецькепокоління 20-х — початку 30-х рр. в Україні, яке дало високохудожні твори у галузі літератури, філософії, живопису, музики, театру і яке було знищене тоталітарнимсталінським режимом. 3 листопада 1937 р. у Соловецькому таборі особливого призначення ростріляли в один день 100 осіб представників української культурної еліти. Вийшовши в масі своїй з нижчих верств населення , нове покоління української еліти часто не мало можливості здобути систематичну освіту через війну, голод та необхідність заробляти насущний хліб. Але будучи скутими намагалися використати будь-яку можливість ознайомитися із світовою культурою. Головними літературними об'єднаннями були «Ланка» ( «МАРС»), «Плуг», «Молодняк», «Спілка письменників західної України». Найвпливовішим був «Гарт», який пізніше був перейменований на «ВАПЛІТЕ» («Вільну Академію Пролетарської Літератури»). Саме ВАПЛІТЕ в особі Миколи Хвильового розпочало славетну літературну дискусію 1925–1928 рр. і перемогло в ній, довівши наявність і необхідність національної української літератури, орієнтованої на Європу, а не на Росію. Безпосередніх жертв терору письменники Валер'ян Підмогильний, Валер'ян Поліщук, Марко Вороний, Микола Куліш, Микола Хвильовий та багато інших, що були знищені фізично.