Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
закидон.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
104.39 Кб
Скачать

29. Що ускладнило розвиток української культури 14-16 ст.

Великою перешкодою на шляху розвитку української культури було те що впродовж XV—XVI ст. тривала нерівна боротьба з татарською ордою, яка завдала великих збитків матеріальній та духовній культурі українського народу. Ні литовський, ні польський уряди не були спроможні організувати оборону окраїнних земель. Це завдання виконало українське козацтво, яке стало оплотом оборони України перед татарами, а згодом і боротьби проти колоніального гніту польської шляхти, насильницької полонізації та окатоличення православного населення.

Початки козаччини припадають на XV ст. У XVI ст. козаки починають об'єднуватись у військову організацію. Найбільш визначним їх організатором був Дмитро Вишневецький (Байда), який у 1550 р. об'єднав розпорошені групи козаків і побудував фортецю на острові Мала Хортиця — Запорізьку Січ. Наприкінці XVI ст. внаслідок політичних обставин значення козацтва зростає. Знатні українські роди переходили на службу до поляків, відмовляючись від своєї мови та культури. Польська колонізація знищила також українську шляхту на Поділлі, Київщині та Брацлавщині,

56 Памятки класицизму

Для пізнього періоду класицизму характерний розвиток прибуткового будинку. До цієї категорії належить збудований у 1842 р. так званий театр С. Скарбка у Львові. Театр вбудовано у велику чотирьохповерхову споруду з квартирами. Головний фасад підкреслено винесенням уперед портиком, який спирається на аркаду.Найбільшого розвитку серед міст кінця ХVІІІ-ХІХ ст.. досягла Одеса.Серед значних і найкращих споруд кінця ХVІІІ ст.. виділяється п’ятибанний Спасо-Преображенський собор у Новгороді–Сіверському.Розвиток архітектури Києва значною мірою пов’язаний з ім’ям визначного архітектора Андрія Миленського. Свій шлях у будівельній справі він почав у 1775 р. Миленський за короткий час перетворив патріархальний Київ з його численними монастирями і руїнами колишньої могутності й слави на сучасне європейське місто. Під його керівництвом було покладено багато вулиць, також визначив і Хрещатик як головну в майбутньому вулицю Києва. На Хрещатику Миленський збудував перший у місті театр із залом на 470 місць (не зберігся).

У 1810 р. на Аскольдовій могилі споруджено церкву-Ротонду. Після нищівної пожежі Подолу у 1811 р. Миленському довелося багато попрацювати над забудовою цієї частини міста. Він поновлює старі будівлі і будує багато нових.

БілЕт 3

3.Чужинці про україну

Чужинці, що, подорожуючи в XVIII ст. по Україні й Московщині мали змогу порівняти культуру обох країв. Англієць Джозеф Маршаль, у 60-их рр. XVIII ст. побував на Чернигівщині, почував себе там так, як у англійському графстві. Його захоплювала лагідна й привітна українська вдача й гостинність. Чистоту, й огрядність українських хат прирівнював— Даніель Клєрк. «За столом українського селянина — писав він — більша чистота, аніж за столом у московського князя». Готліб Гмелін в 70-их рр. XV III ст. українці люблять чистоту й тому найбідніша українська хата куди привітніша, ніж найбагатший двір на Московщині». «Українські козаки були спокійним народом, але постійно обороняючи власну свободу і боронили Європу від татар і ін. Йоган Хрістіян Енгель В промові до своєї «Історії України й українських козаків», появилася в 1796 р; пише Енгель: «Україна, плодовита й щедро природою країна, стіна поміж культурною Европою й некультурною Азією. Як прийшла Укр. під Росію? Як незалежні козаки опинилися під московським ярмом, як це вдалося москалям окайданити козаків, що колись були пострахом турків, татар і поляків?