Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
закидон.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
104.39 Кб
Скачать

37. Назвіть відомих майстрів гравюри другої половини 18 ст. Вкажіть специфіку особливості гравюри цього періоду.

Графічне мистецтво розвивали друкарні, що існували при Києво-Печерській лаврі, Троїцько-Ільїнському монастирі в Чернігові та Успенському , братстві у Львові. На той час сформувалася художня школа граверів. Основоположником українського граверства вважають Олександра Тарасевича. Відомими майстрами гравюри були Григорій Левицький  та Аверкій Козачківський. Левицький не тільки мав малярський хист, а й володів кількома мовами, знав філософію Арістотеля. Він виконав ряд гравюр на міді для київських видань «Апостола» та «Євангелія», книги М. Козачинського «Філософія Арістотелева». Особливо славились художні полотна Луки Долинського , який здобув мистецьку освіту у Відні і згодом працював у Львові. Він очолював роботи по оформленню Успенського собору в Почаєві.

В усіх місцевостях України розвивалися народне керамічне мистецтво, різьба по дереву, килимарство, вишивання, ювелірне мистецтво.

64. Проблеми розвитку народних ремесел та промислів у кінці19-поч 20 ст.

Ремесло - це дрібне виробництво ужиткових та мистецьких товарів, основою якого є переважно ручна техніка без виробничого поділу праці. Технологічні навички в народних ремеслах, як правило, передавалися від батька до сина. У Київській Русі значного розвитку досягли художні ремесла в Києві, Чернігові, Львові, Галичі та інших містах. У XIX ст. в Україні створювалися ремісничі цехи, які згодом переросли в майстерні та мануфактури. промисли поділяють за ступенем художньо-творчої праці на: Першу - це нерозписаний гончарний посуд . Друга група: розписний та фігурний посуд, дитячі іграшки, ткацькі вироби, вишивка. Третя група : декоративний посуд, виготовлення мистецьких сувенірних виробів, мальовки. Найбільшої XX художні центри: Опішня, Решетилівка , ; Петриківка ; Кролевець ; Бубнівка, Яворів та Пистинь .

Білет 11

11. Подія х ст.(Хрещення русі)

Масове хрещення у 988 році мешканців Києва, а згодом інших міст держави князем Володимиром I Святославовичем, у результаті чого християнство стало провідною релігією на Русі. Головними носіями ідей християнства стають церкви і монастирі. У XIII ст. в Київській Русі було біля 50 монастирів, з них 17 - у самому Києві. Поступово християнство охопило всі сфери життя людини. Прийняття християнства мало для Русі, величезне позитивне значення. Зміцнювався новий феодальний лад. Безліч місцевих культів замінювалася культом єдиного Бога. Церква була підлегла владі великого князя. Робила Київську Русь частиною світового християнського суспільства. Зблизило Русь з Візантією - найбільш розвиненою державою з передовою кул.

38.Памятки львова 16 ст ( ренесанс)

В історії українського мистецтва, львівський ренесанс – це найважніша центр українського мистецтва кінця XVI і початку XVII століття.Ренесансовий стиль у Львові з’являється в першій чверті XVI стол. Поширювали його головно італійські майстри. Але львівські міські документи згадують майстрів із українськими прізвищами : Мартин Люшня, Матей Мурато, Іван Лис . Найбільший розквіт ренесансу у Львові припадає на другу пол. XVI стол., особливо на 70-90 роки того століття. До найстарших будов «Золотого віку» львівського ренесансу, належить будинок Гепнера 1570 року. Не менше цінною є «Чорна камениця», побудована в 1577 р. архітектом Петром Красовським. Будинок дуже оздобний.

Перлиною ренесансового Львова треба вважати Трьохсвятительську каплицю побудовану в 1578 році архітектом Петром Красовським.