Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika.pdf
Скачиваний:
121
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
9.36 Mб
Скачать

Частина третя. Криміналістична тактика

§ 5. Особливості виїмки

Виїмка— цесамостійнаслідчадія, якапровадитьсяуразінеобхідності вилучення лише певних предметів і документів, коли точно відомо, де і в кого вони знаходяться. Процесуальний режим виїмки регламентується ст. ст. 178–184, 186, 1871, 188, 189 КПК.

Проведення виїмки не потребує санкції прокурора. Винятком є виїмкадокументів, щостановлятьдержавнутаємницю. Уцихвипадках виїмка проводиться з санкції прокурора або його заступника і в порядку, погодженому з керівником відповідної установи. Примусова виїмка із житла чи іншого володіння особи проводиться лише за вмотивованою постановою судді (ст. 178 КПК).

Виїмказдійснюєтьсящодопредметівідокументів, якізнаходяться у віданні установ, організацій та підприємств. У деяких випадках виникає необхідність у виїмці й в окремих громадян.

Виїмка, як правило, проводиться у денний час, за винятком випадків, колицядія єневідкладною. Невідкладною євиїмка, якщоіснують підстави вважати, що предмети або документи можуть бути знищені або переховані.

При виїмці повинна бути забезпечена присутність особи, у володінніякоїзнаходятьсяпредмети, щопідлягаютьвилученню, абоповнолітніхчленів їїсім’ї. Уразі відсутності цихосіб виїмка може здійсню- ватисяуприсутностіпредставникажитлово-експлуатаційноїорганіза- ції чи органу місцевого самоврядування. Виїмку в установах і на підприємствах бажано проводити у присутності особи, у віданні якої знаходяться предмети чи документи.

У приміщеннях, що їх займають дипломатичні представництва, а такожуприміщеннях, депроживаютьчленидипломатичнихпредставництвтаїхсім’ї, якікористуютьсяправомдипломатичноїнедоторканності, виїмка може проводитися тільки за згодою дипломатичного представника.

Виїмка проводиться у присутності двох понятих. Про проведення виїмки складається протокол, копія якого вручається особі, вякої проведено виїмку, чи повнолітнім членам її сім’ї або представникові житлово-експлуатаційної організації чи органу місцевого самоврядування.

Виїмка може бути здійснена у примусовому порядку. Згідно зі ст. 183 КПК у разі відмови виконати вимоги слідчого виїмка проводиться у примусовому порядку.

230

Розділ 17. Обшук і виїмка

§ 6. Фіксація результатів обшуку і виїмки

Результати обшуку та виїмки фіксуються в протоколі слідчої дії. Від повноти та об’єктивності фіксації перебігу і результатів обшуку (виїмки) залежить доказове значення цієї дії.

Протокол обшуку (виїмки) має відповідати загальним вимогам, передбаченим ст. 85 КПК. Тому в протоколі повинні бути зазначені: місце і дата його складання; посади і прізвища осіб, що провадять слідчу дію; прізвища осіб, що брали участь у провадженні слідчої дії, адреси цих осіб; роз’яснення їх прав і обов’язків; зміст проведеної слідчої дії, час її початку і закінчення; всі істотні для справи обставини, виявлені при проведенні зазначеної слідчої дії. Протокол зачитуєтьсявсімособам, щобралиучастьупроведенніслідчоїдії, прицьому їм роз’ясняється їх право робити зауваження. Ці особи можуть ознайомитися з протоколом особисто.

Спеціальні вимоги, запропоновані до складання протоколу, передбачено ст. 188 КПК. У протоколі обшуку мають зазначатися: підстави для обшуку; приміщення або інше місце, в якому був проведений обшук; діїслідчогоірезультатиобшуку. Стосовнокожногопредмета, що підлягає вилученню, повинно бути зазначено, в якому саме місці і за яких обставин його було виявлено. До протоколу обшуку заносяться всі заяви і зауваження присутніх під час обшуку осіб, зроблені з приводу тих або інших дій слідчого.

Протокол обшуку складається з трьох частин: вступної, описової та заключної. У вступній частині зазначається, коли, де, ким, на якій підставі, у кого, в присутності яких осіб проведено обшук. Тут також зазначається, що перед обшуком слідчий запропонував добровільно видати предмети або документи і яку було дано на це відповідь.

Описова частина містить відомості про об’єкти пошуку, умови їх зберігання і засоби маскування. У протоколі необхідно докладно викласти відомості про виявлені предмети або цінності, місця їх знаходження. Уразівиявленнятайникасліддокладноописатийогозовнішнійвигляд, розміри, форму, особливостіконструкції, місцезнаходження, способи приховування тощо.

Упротоколіобшукунеобхіднозазначитизагальнітаокреміознаки виявлених предметів (назва, розмір, форма, вага, колір, маркування, позначки, номери, пошкодження та ін.). Завдання слідчого полягає в тому, аби охарактеризувати та індивідуалізувати вилучений предмет, зафіксуватиознакитаособливості, щодаютьзмогувідрізнитийоговід

231

Частина третя. Криміналістична тактика

Рис. 31. Пробірні знаки на виробах із дорогоцінних металів

інших подібних предметів, виключити можливість підміни. У разі вилученнявиробівіздорогоціннихметалівупротоколіобшукувказують назву виробу, його родові та індивідуальні ознаки, колір або відтінок, розмір, кількість, особливості окремих частин (якщо є можливість — масу і розмір кожної частини), наявність пробірних знаків (фігурних клейм іцифрових позначень проби). Чивиготовлений вирібіздорогоцінногометалу, перевіряється насампередзанаявністю клейма, проби (рис. 31). Існуютьдвавидипроб: золотниковаіметрична. Цифрапроби взолотниковійсистеміозначає, щона96 одиницьмасисплавувньому міститьсястількитакихсамеодиницьдорогоцінногометалу. Вметричній системі проба означає кількість дорогоцінного металу на 1000 одиниць сплаву (наприклад, проба 750 означає, що є 750 г дорогоцінного металу на 1000 г сплаву) (табл. 4).

232

Розділ 17. Обшук і виїмка

Не встановивши точного найменування виявленого металу або дорогоціннихкаменів, невартоназиватиїх«золотом», «платиною» або «діамантами». Слід мати на увазі, що виявлене клеймо (проба) може бути підробленим. При описі вилучених предметів не варто вказувати їх ознаки, що можуть виявитися несправжніми. У протоколі обшуку в цьому разі достатньо зазначити колір, розміри, форму, кількість об’єктів, наявність проб та ін.

Таблиця 4

Співвідношення старої і нової систем значення проби дорогоцінних металів

Метал

Золотникова проба

Метрична проба

 

 

 

Золото

28

292

 

36

375

 

48

500

 

56

583

 

64

666

 

72

750

 

80

833

 

86

900

 

92

958

 

96

990

Срібло

72

750

 

76

800

 

84

875

 

88

916

Платина

91

950

В описі виробів із фарфору, фаянсу та майоліки треба звертати увагу на їх маркування (рис. 32).

Певну специфіку має опис зброї і боєприпасів, вилучених під час обшуку. Необхідновказуватитипабовидзброї, систему, марку, номер, розміри, кількість, клеймо виробника. Причому слідчий фіксує лише об’єктивні дані, що виявляє на відповідних предметах. В описі зброї і боєприпасівупротоколіобшукуможебутизазначеноїхкалібр. Вописі боєприпасів у протоколі обшуку необхідно звертати увагу на клейма на донних частинах патронних гільз (рис. 33).

У разі вилучення продовольчих товарів у протоколі зазначаються найменування, маса, об’єм, кількість продуктів, їх стан, якість, упа-

233

Частина третя. Криміналістична тактика

Рис. 32. Маркування деяких виробів із фарфору, фаянсу та майоліки

ковка, маркування, дата виготовлення тощо. Цих вимог слід дотримуватися й в описі промислових товарів. У разі вилучення однорідних предметів необхідно зазначити їх кількість.

Уразі вилучення цінних паперів або грошей слід вказувати їхні серії та номери, вартість, інші реквізити.

Якщовпроцесі обшукузастосовувалися технічні засоби, тоцеповиннобутивідображеновпротоколііззазначеннямнайменувань, типів

івидів приладів та пристосувань. У протоколі вказується, що про застосуваннятехнічнихзасобівбулоповідомленоосіб, якіберутьучасть у провадженні обшуку.

Узаключнійчастиніпротоколуобшукузазначається, якіпредмети вилучені, як вони упаковані та опечатані, кому і що було передано на відповідальне зберігання. За наявності заяв і зауважень присутніх їх заносять до цієї частини протоколу обшуку.

Протокол обшуку складається у двох примірниках. Другий примірник протоколу, а також другий примірник опису вилучених предметів (документів) і цінностей вручаються особі, в якої проведено обшук, а в разі її відсутності — повнолітньому члену сім’ї або представнику житлово-експлуатаційної організації або органу місцевого самоврядування. При провадженні обшуку на підприємстві, в установі або організації другий примірник протоколу та опису вручається представнику підприємства, установи або організації (ст. 189 КПК).

234

Розділ 17. Обшук і виїмка

Рис. 33. Клейма на донних частинах патронних гільз:

Патроникруговогозапалювання. Австрія: 1 — Хіртенберзькапатроннафабри-

ка; 2 — Келлер і К°, Хіртенберг. Велика Британія: 3 Елей, Лондон; 4 Ай-Сі-Ай. Угорщина: 5 — завод «Нітроген», Будапешт. Німеччина: 6 — Браун і Блом, Дюссельдорф; 7 і 8 — Г. Геншов і К° (Геко), Дурлах; 9 — ДВМ, Карлсрує; 10-12 РВС, Нюрнберг. Італія: 13 Д. Фіочи, Лекко. СРСР: 14 — клеймо на цільових патронах. США: 15 — «Каскад», Льюістон (Айдахо); 16 — Ю-Эм-Сі, Бріджпорт (Коннектикут); 17 — Федеральна корпорація по виробництву патронів, Міннеаполіс (Міннесота). Фінляндія: 18 — Патронний завод, Лапуа. Франція: 19 — Жевело і Гопиля, Париж. Чехословаччина: 20 — Бланстрой (колиш. Сельє і Белло), Прага.

Шпильковіпатрони. Австро-Угорщина: 21 — Хіртенберзькапатроннафабрика; 22 — Сельє і Белло, Прага. Бельгія: 23 — Ш. Фусно і К °, Брюссель. Великобританія: 24 — Кайнок. Росія: 25, 26 — Московський дроболиварно-патронний завод.

Патрони центрального запалювання. Австро-Угорщина: 27 — Г. Рот, Відень; 28 — Хіртенберзька патронна фабрика; 29 — Сельє і Белло, Прага; 30 — Келлер і К°, Хіртенберг. Австрія: 31 — Збройовий завод, Вьоллерсдорф; 32 — Хіртенберзька патронна фабрика. Бельгія:33 — ФН. Ерсталь.

Обидвапримірникипротоколу, атакожописувилученихпредметів підписуються слідчим, особою, в якої провадився обшук, і запрошені особи, що були присутні (ст. 188 КПК).

Додатковимизасобамифіксаціїрезультатівобшукуабовиїмкиєфотозйомка, відеозапис, а також складання планів і схем. Фотознімки, відеострічки, планитасхемидодаються допротоколуобшуку(виїмки).

Загальнимзавданнямфотозйомкипідчасобшукуєфіксація: а) місця обшуку(абойогочастин); б) місцьперебуванняшуканихоб’єктів, утому числі тайників; в) виявлених предметів, документів, трупа та ін. Під час

235

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]