Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika.pdf
Скачиваний:
121
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
9.36 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого

КРИМІНАЛІСТИКА

Підручник

За редакцією доктора юридичних наук, професора,

члена-кореспондента Академії правових наук України

В. Ю. Шепітька

Видання четверте, перероблене і доповнене

Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів юридичних

вищих навчальних закладів

Харків «Право»

2008

ББК 67.9 (4 УКР) 6я 73 К 82

Затверджено Міністерством освіти і науки України

(лист № 1.4/18-Г-1524 від 02.07.08 р.)

Рекомендовано вченою радою Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого (протокол № 7 від 26.03.08 р.)

Рецензенти:

Ю. М. Грошевий — доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедрикримінальногопроцесуНаціональноїюридичноїакадемії УкраїниіменіЯрослава Мудрого, академік Академії правовихнаукУкраїни; В. С. Зеленецький— докторюридичнихнаук, професор, заступник директора з наукової роботи Інституту вивчення проблем злочинності АПрН України, академік Академії правових наук України; В. В. Тіщенко — доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри криміналістики Одеської національної юридичної академії

Автори підручника:

В. Ю. Шепітько, д-р юрид. наук, проф. — вступ; розділ 1; розділ 2; розділи 4–13; § 1 розділу 14; § 4–6 розділу 15; § 1, 3–10 розділу 16; розділ 17; § 3,4 розділу 19; розділ 20; розділ 21; розділ 23; розділ 25; розділ 28; розділ 29; розділ 33;

В. О. Коновалова, д-р юрид. наук, проф. — розділ 3; § 2,3 розділу 14; § 1–3 розділу 15; § 2 розділу 16; розділ 18; § 1,2 розділу 19; розділ 22; розділ 31; розділ 32;

В. А. Журавель, д-р юрид. наук, проф. — розділ 26; В. М. Глібко, канд. юрид. наук, доц. — розділ 27; А. Л. Дудніков, канд. юрид. наук, доц. — розділ 30; В. М. Шевчук, канд. юрид. наук, доц. — розділ 24.

Криміналістика: Підручник / Кол. авт.: В. Ю. Шепітько, В. О. Коно-

К82 валова, В. А. Журавель та ін. / За ред. проф. В. Ю. Шепітька. — 4-е вид., перероб. і доп. — Х.: Право, 2008. — 464 с.

ISBN 978-966-458-067-7

У підручнику викладено загальнотеоретичні проблеми криміналістики, питаннякриміналістичної технікитаокремихїїгалузей, розкритозмісткриміналістичної тактики, розглянуто методику розслідування злочинів. Поданий матеріал адаптованодоновихнавчальнихпрограмюридичнихвищихнавчальнихзакладів та сучасних вимог.

Для студентів юридичних вищих навчальних закладів, а також може бути корисним аспірантам, викладачам та працівникам правоохоронних органів.

ББК 67.9 (4 УКР) 6я 73

©В. Ю. Шепітько, В. О. Коновалова, В. А. Журавель та ін., 2008

©Видавничий Дім «Ін Юре», 2001

©Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2004

©Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2004

ISBN 978-966-458-067-7 © «Право», 2008

Вступ

Пропонованийпідручникєчетвертим, переробленимідоповненим виданням, яке витримало перевірку часом. Підручник підготовлено відповідно до програми курсу навчальної дисципліни «Криміналістика» у юридичних вищих навчальних закладах. Матеріал підручника оновлено відповідно до сучасних вимог освіти. У виданні враховано новітнірозробкикриміналістичної наукитаможливостівикористання нових криміналістичних засобів, методів та прийомів у боротьбі зі злочинністю.

За своєю структурою підручник складається з чотирьох частин («Теоретичні основи криміналістики», «Криміналістична техніка», «Криміналістична тактика», «Методика розслідування злочинів») і 33 розділів. Така структура надає змогу в логічній послідовності висвітлити основні положення криміналістики.

У підручнику істотну увагу приділено загальній теорії криміналістики, визначеннюїїпредмета, природи, завдань. Відображеноісторію розвитку криміналістики та зв’язки з іншими юридичними науками. Висвітлено методологічні засади криміналістики та проаналізовано її методи.

Розглянуто загальні положення криміналістичної техніки та її окремихгалузей(судовоїфотографіїтавідеозапису, трасології, судової балістики, техніко-криміналістичного дослідження документів, криміналістичного дослідження письма, ідентифікації людини за ознакамизовнішності, кримінальноїреєстрації). Надановажливуінформацію щодо науково-технічних засобів та техніко-криміналістичних прийомів.

Підручник містить дані про криміналістичну тактику, відомості щодоорганізаціїтаплануваннярозслідування, тактичнихособливостей проведення окремих слідчих дій: слідчого огляду, допиту, обшуку, виїмки, пред’явленнядлявпізнання, відтворенняобстановкитаобставин події, призначеннясудовихекспертиз. Уцьомусенсівизначеносутність

3

та ознаки різних слідчих дій, особливості підготовки та їх тактичну своєрідність, запропоновано найбільш ефективні тактичні прийоми.

Значне місце у підручнику приділено криміналістичній методиці. Розглянуто як загальні проблеми криміналістичної методики, так і окремі методики розслідування: вбивств, зґвалтувань, привласнення та розтрати майна, крадіжок, грабежів, розбоїв, шахрайства, хабарництва, злочинних порушень правил безпеки дорожнього руху, пожеж, злочинів проти довкілля та злочинів, що вчиняються організованими групами.

Підручник містить до кожного розділу запитання для самоконтролю, відрізняєтьсяцікавимілюстративнимматеріалом, наявністюфотозображень, схем, рисунків та таблиць. У ньому широко використовується судова, слідча та експертна практика. Позитивним є й те, що підручникміститьалфавітно-предметнийпокажчиктарекомендовану літературу.

Підручник розрахований на студентів юридичних вищих навчальних закладів, аспірантів, викладачів, науковців, а також працівників правоохоронних органів.

Автори висловлюють щиру подяку всім, хто надав допомогу при підготовці підручника ібудуть вдячні читачам заїх відгуки, зауваження та побажання.

Частина

перша

Теоретичні основи криміналістики

Розділ 1

Поняття і значення криміналістики

§1. Предмет, система та завдання криміналістики

Криміналістика — ценаука, якадійснознаходитьсянапередньому краї боротьби зі злочинністю. Саме криміналістика на основі своїх наукових досліджень та розробок пропонує оперативно-розшуковим працівникам, слідчим, експертам, суддям науково обґрунтовані та перевірені практикою засоби, прийоми та методи розкриття злочинів, розслідування та судового розгляду кримінальних справ.

Криміналістика привертає до себе увагу насамперед тим, що вона допомагаєвстановитиістину, проникнутиуневідоме, таємне. Уповсякденному розумінні криміналістику пов’язують з детективами Агати Кристі та Конан Дойла про досвідчених слідчих, славетних експертів або доблесних нишпорок, але справжній зміст криміналістики не відповідає поверховому уявленню детективного жанру.

Криміналістика є самостійною галуззю наукового знання, яка має власний предмет і методи дослідження. Її можна розглядати у трьох аспектах: як науку, як навчальний курс і як практичну діяльність у боротьбі зі злочинністю.

5

Частина перша. Теоретичні основи криміналістики

Термін «криміналістика» (від лат. criminalis — те, що стосується злочину) вперше вжито наприкінці ХІХ ст. судовим слідчим, а згодом університетським професором Гансом Гроссом, який вважав її допоміжною щодо кримінального права та визначав як вчення про реалії кримінального права.

Зародження криміналістики пов’язане із соціальним замовленням держави і суспільства науці — розробити нові засоби і методи розкриття та розслідування злочинів в умовах появи професіональної та організованої злочинності. Історично криміналістика постала з надр кримінально-процесуальної науки і тому тісно пов’язана з теорією доказів. Цим визначаються її призначення, коло закономірностей, що входять до її предмета.

Предметкриміналістикиєбагатогранниміскладним. Вюридичній літературі зустрічаються різні визначення предмета криміналістики: якнаукипророзслідування злочинів, якнаукипророзкриттязлочинів або науки про сукупність технічних засобів, тактичних прийомів та методичнихрекомендацій. Останнімчасомкриміналістикувизначають як науку про технології і засоби практичного слідознавства у кримінальному судочинстві. Однак усі ці визначення звужують реальний предмет криміналістики та закономірності, що вивчає ця наука.

Питання про предмет криміналістики тривалий час залишалося дискусійним(наприклад, дискусіїпропредметкриміналістики50-хчи 70-х років ХХ ст.), що пов’язано зі складністю об’єкта пізнання (вивченням злочинної діяльності та діяльності щодо протидії злочинності). У 1967 р. Р. С. Бєлкін сформулював нове визначення предмета криміналістики, яке стало панівним. Ця дефініція враховувала низку закономірностей, охоплювала головний зміст криміналістики. У криміналістиці розглядають двоєдиний об’єкт пізнання — злочинну діяльність, злочиннуповедінкуідіяльністьщодоїхрозкриття, розслідування, встановлення істини у справі.

Криміналістика — це наука про закономірності злочинної діяльностітаїївідображеннявджерелахінформації, якіслугуютьосновою для розроблення засобів, прийомів і методів збирання, дослідження, оцінки та використання доказів з метою розкриття, розслідування, судового розгляду та попередження злочинів.

Злочинна поведінка відбивається врізнихслідах, якіможутьстати у встановленому законом порядку джерелом доказів. Тому важливим елементомпредметакриміналістикиєпроцесизбирання, дослідження, оцінки та використання доказів.

6

Розділ 1. Поняття і значення криміналістики

Збирання доказів — це перший етап роботи з доказами, який складається з таких стадій:

1)виявлення доказів — їх відшукання;

2)фіксація доказів, їх закріплення;

3)вилучення доказів — дії, які забезпечують можливість використання доказів, приєднання їх до справи та дослідження;

4)збереження доказів.

Дослідження доказів являє собою пізнання дізнавачем, слідчим, прокурором та судом їх змісту, перевірку вірогідності існування тих фактичних даних, які є змістом доказів.

Оцінка доказів — це логічний процес встановлення допустимості та відносності доказів, наявності та характеру зв’язків між ними, визначення шляхів використання доказів з метою встановлення істини.

Використаннядоказів— цеоперуваннянимиупроцесідоказування, встановлення істини. Воно здійснюється протягом усього процесу доказування.

Система криміналістики — це її складові розділи (частини), що перебувають утіснихвзаємозв’язках. Сучасні уявленняпрозмісткриміналістики дають змогу вирізнити в її системі такі чотири розділи.

1.Загальна теорія криміналістики — це її методологічна основа,

яка являє собою систему принципів, концепцій, категорій, понять, методів, що відображають предмет криміналістики як ціле. Основні елементи: а) вступ до загальної теорії криміналістики; б) окремі криміналістичні теорії; в) вчення про методи криміналістики; г) вчення про мову криміналістики; ґ) криміналістична систематика.

2.Криміналістична техніка — розділ криміналістики, що є системоюнауковихположеньірозроблюванихнаїхосновітехнічнихзасобів, прийомів та методів, призначених для збирання, дослідження та використання доказів. Криміналістична техніка виникла внаслідок впровадження досягнень природничих і технічних наук у практику боротьби зізлочинністю. Системакриміналістичноїтехнікиохоплюєтакіосновні галузі: судову фотографію; судовий кіно- і відеозапис; трасологію; судову балістику; криміналістичне дослідження письма; технікокриміналістичнедослідженнядокументів; криміналістичнеототожнення особи за ознаками зовнішності; кримінальну реєстрацію.

3.Криміналістична тактика є інтелектуальним ядром криміналістики. Це розділ криміналістики, який становить систему наукових положеньірозроблюванихнаїхосновірекомендацій щодоорганізації

іпланування досудового та судового слідства, визначення лінії пове-

7

Частина перша. Теоретичні основи криміналістики

дінки осіб, які здійснюють судове дослідження, щодо прийомів проведенняслідчихтасудовихдій, спрямованихназбиранняідослідження доказів, встановлення обставин, щосприяють вчиненню іприховуванню злочинів. До складу криміналістичної тактики входять: вчення про криміналістичну версію і планування розслідування, концепція слідчої ситуації, тактичного рішення та тактичного ризику, системи тактичних прийомів проведення слідчих і судових дій (тактичні комбінації) та ін. Криміналістична тактика пропонує доцільні прийоми проведення огляду, обшуку, пред’явлення для впізнання, допиту та інших слідчих (судових) дій, вибір моменту їх проведення, послідовність виконання, творчий підхід у конкретній ситуації, обрання напряму розслідування та лінії поведінки.

4. Науково-технічні засоби і тактичні прийоми застосовуються щодо розслідування конкретних видів злочинів. Типізація таких рекомендацій, їхсинтез дозволили утворитипевні методичні поради. Криміналістична методика (методика розслідування злочинів) — розділ криміналістики, який являє собою систему наукових положень і розроблюваних на їх основі рекомендацій щодо організації і здійснення розслідування та запобігання окремим видам злочинів. Змістом криміналістичної методики є загальні положення (криміналістична класифікація злочинів, криміналістична характеристика злочинів, криміналістичне вченняпророзкриттязлочинів, проблемивзаємодії підчас розслідування та ін.) та окремі криміналістичні методики (методики розслідування крадіжок, грабежів, розбоїв, убивств, зґвалтувань тощо).

Завдання криміналістики визначаються її соціальною функцією— сприятисвоїмиприйомами, методамиізасобамисправіборотьбизізлочинністю. Загальнимзавданнямкриміналістикиєзабезпечення швидкого і повного розкриття злочинів, викриття винних, запобігання таприпиненняусіхкримінальнокаранихпосягань. Боротьбазізлочинністю — це головне завдання усіх наук кримінального циклу.

Специфічними завданнями криміналістики є:

1)вивчення закономірностей, які становлять предмет криміналістики;

2)розроблення технічних засобів, тактичних прийомів і методичних рекомендацій щодо збирання, дослідження та використання доказів;

3)удосконалення тактичних і методичних основ досудового та судового слідства, основ судової експертизи;

8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]