Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika.pdf
Скачиваний:
119
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
9.36 Mб
Скачать

Частина четверта. Криміналістична методика

ють підозрюваного (обвинуваченого), його спосіб життя, стосунки, встановлюються відомості про наявність у нього певного майна і місце його зберігання.

Нанаступному етапі розслідування проводиться допитобвинуваченого. На час допиту слідчий вже має необхідну інформацію про подію злочину, зібрано необхідні докази для викриття допитуваного у вчиненні шахрайства. Слідчий може використовувати постановку контрольнихзапитань, пред’явленнядоказів(утомучислірізногороду документів), оголошення показань свідків.

Припред’явленніобвинуваченогодлявпізнаннянеобхідноврахо-

вувати, щошахраїдоситьчастозмінюютьсвійзовнішнійвиглядперед вчиненням злочину, одягають невластивий їм одяг; змінюють зачіску, відпускаютьбородучивуса, надягаютьокуляри. Томуприпред’явленні їх для впізнання впізнаючому необхідно надати можливість спокійно тауважноознайомитисяіззовнішністюосіб, якихйомупред’являють. Пред’являються для впізнання також окремі речі чи предмети, що могли належати потерпілому.

Призначеннятапроведеннясудовихекспертизпов’язанізнеоб-

хідністюдослідженняпідробленихдокументівтаіншихпредметів, які використовував шахрай. З цією метою призначається проведення почеркознавчої експертизи, технічної експертизи документів (для встановлення особи, яка виконала текст документа чи підписала його, способіввиготовленнядокумента, типумашинописних, поліграфічних або комп’ютерних засобів, змін у тексті документів, підроблення відбитків печаток і штампів та ін.). Якщо на предметах чи документах виявлено сліди (рук, нігтів, мікросліди тощо), можуть бути призначені трасологічні та інші судові експертизи.

Запитання для самоконтролю

1.У чому полягає сутність шахрайства?

2.Які існують основні способи шахрайства?

3.У чому полягають особливості обстановки вчинення шахрайства?

4.На які групи можуть бути поділені шахраї?

5.Чи існує зв’язок між особою шахрая та особою потерпілого?

6.Які слідчі ситуації є типовими на початковому етапі розслідування шахрайства?

370

Розділ 28. Розслідування шахрайства

7.Які слідчі версії можуть бути висунуті при розслідуванні шахрайства?

8.Які обставини мають бути встановлені при розслідуванні шахрайства?

9.У чому полягають особливості допиту заявника при розслідуванні шахрайства?

10.Які обставини необхідно з’ясовувати при допиті потерпілого в процесі розслідування шахрайства?

11.Які об’єкти підлягають слідчому огляду в справах про шахрайство?

12.Які слідчі дії є доцільними на наступному етапі розслідування шахрайства?

371

Розділ29

Розслідування хабарництва

§1. Криміналістична характеристика хабарництва

Хабарництво завдає серйозної шкоди суспільству, авторитету державних та інших установ і організацій, дискредитує службових осіб і державнихслужбовців. Хабарництвупіддаютьсяособи, щовиконують функції, пов’язані з вирішенням питань приватизації, реєстрації підприємств та приватних підприємців, видання дозволів і ліцензій, одержанням кредитів, підписанням державних контрактів, відпуском сировини або готової продукції та ін. Хабарництво — це складне поняття, що охоплює групу злочинів у сфері службової діяльності. У кримінальномуправідохабарництвавідносять: одержанняхабара(ст. 368 КК) і давання хабара (ст. 369 КК). Певне самостійне значення має провокація хабара (ст. 370 КК).

Особливістю хабарництва є його високий ступінь латентності. На думку більшості фахівців, латентність хабарництва становить від 95 до 98 %. Так, тільки у сфері підприємництва 40 % підприємців у всьому світі змушені давати хабара.

Одержання і давання хабара — найбільш важко доказувані види злочинів. Це пов’язано з низкою причин: 1) специфікою характеру злочину — конфіденційністю спілкування двох осіб; 2) відсутністю традиційних слідів злочину (їхньою недостатністю); 3) одномоментністю дій при переданні хабара; 4) іноді — завуальованістю предмета хабара; 5) особливістю предмета доказування; 6) складністю фіксації дій хабародавця та хабарника.

Хабарництво передбачає одержання службовою особою в будьякому вигляді хабара за виконання чи невиконання в інтересах того, хтодаєхабара, чивінтересахтретьоїособибудь-якоїдіїзвикористан- ням наданої їй влади чи службового становища (одержання хабара), а також передавання особисто або через посередників службовій особі матеріальних цінностей, права на майно, вчинення дій майнового характеру за здійснення або нездійснення дій в інтересах хабародавця

372

Розділ 29. Розслідування хабарництва

чи третіх осіб з використанням влади або службового становища (давання хабара).

Предметомхабараможебути: майно(гроші, цінніпапери, будь-які матеріальні цінності, що мають мінову вартість); право на майно (документи, що надають право на одержання майна, володіння, користування та розпорядження майном, а також документи, що надають правовимагативиконаннязобов’язаньматеріальногохарактерутощо); будь-які дії майнового характеру (наприклад, передання майнових вигод або відмова від них). Предметом хабара не можуть визнаватися послуги, вигоди немайнового характеру (наприклад, позитивні статті про ту або іншу особу в засобах масової інформації).

Згідно зі ст. 368 КК хабарем у великому розмірі вважається такий, щоудвістіібільшеразівперевищуєнеоподаткованиймінімумдоходів громадян, вособливовеликому— такий, щоуп’ятдесятібільшеразів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Замеханізмомвчиненнярозрізняютьдекількавидівхабарництва: без участіпосередниківізаучастютаких; беззмовиізапопередньоюзмовою групоюосіб; поєднанезвимаганнямхабараібезтакоготаін. Хабарможе даватисязапевніконкретнідії(бездіяльність) увигляді: 1) хабара-підкупу (довчиненнядії); 2) хабара-подяки(післявчиненнядії); 3) систематичних (регулярних) винагород(хабарзазаступництво, за«дах»).

Існують різні способи передавання хабара. Це може бути передаванняпредметахабараз«рукуруки», перерахуваннігрошовихкоштів на поточні рахунки в банках, передавання хабара у вигляді подарунка на день народження, у вигляді виконання ремонтних робіт без сплати, надання путівки без сплати її вартості, під виглядом трудової угоди та ін. У постанові Пленуму Верховного Суду України від 26 квітня 2002 р. №5 «Просудовупрактику усправахпрохабарництво» відзначається, щохабарможедаватисьтаодержуватисьівзавуальованійформі— підвиглядом укладення законної угоди, безпідставного нарахування й виплати заробітної плати чи премій, нееквівалентної оплати послуг різного характеру (консультації, експертизи тощо).

Обстановкавчиненняхабарництвахарактеризуєтьсябезконтроль-

ністюслужбовихосіб, наявністюбюрократизмуітяганини, створенням умов неможливості вирішити питання, круговою порукою. Існують певні об’єктивні та суб’єктивні умови, що сприяють хабарництву.

Типові сліди злочину найбільш часто залишаються на предметі хабара, магнітнихносіях(звуковісліди). Крімтого, слідиможутьбути залишені в документах, слідами можуть бути самі документи (незаконні розпорядження, рішення, накази та ін.).

373

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]