Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika.pdf
Скачиваний:
121
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
9.36 Mб
Скачать

Розділ 2. Методи криміналістики

криміналістиці широкозастосовуються фізичніметоди(спектральний аналіз, дослiдження в невидимих променях спектру, застосування радіоактивних ізотопів), а також хімічні, біологічні, ґрунтознавчі та ін. Наприклад, в експертній практиці використовується такий метод, як рентгеноспектральний аналіз, сутність якого полягає в тому, що, проходячи крізь речовину, рентгенівське випромінювання поглинається і приводить атоми речовини в збуджений стан. Повернення до вихідного стану супроводжується спектральним рентгенівським випромінюванням. За наявністю спектральних ліній можна визначити якісний, а за їх інтенсивністю — кількісний склад речовини. При проведенні різних експертиз використовується емісійний спектральний аналіз. За допомогою джерела іонізації речовина проби переводиться в стан парів і збуджується спектр їх випромінювання. Проходячи далі крізь вхіднущілинуспеціального приладу— спектрографу, випромінювання за допомогою призми або дифракційної решітки поділяється на окремі спектральні лінії, які потім реєструються на фотоплівці або за допомогою детектора. Цей метод заснований на встановленні наявності або відсутності в одержаному спектрі аналітичних ліній, пропорційних концентраціям елементів у пробі. Широко використовується длядослідженнявибуховихречовин, металівісплавів, нафтопродуктів і паливно-мастильних матеріалів, лаків і фарб.

Спеціальні методи криміналістики можуть бути поділені на:

1)методи науки криміналістики;

2)методи практичної діяльності (які безпосередньо використовуються оперативно-розшуковими працівниками, слідчими, прокурорами, суддями).

Методи криміналістики завжди застосовуються комплексно.

Запитання для самоконтролю

1.У чому полягають особливості процесу пізнання істини в розслідуванні злочинів?

2.Які методи пізнання використовуються в криміналістиці?

3.Якимчиномможутьбутикласифікованіметодикриміналістики?

4.Які методи віднесені до загальнонаукових?

5.Які існують спеціальні методи криміналістики?

17

Розділ 3

Криміналістична

ідентифікація

§ 1. Поняття ідентифікації

Термін«ідентифікація» походитьвідпізньолат. identifico — ототожнюю. Теоріяідентифікації вивчає технічні засоби, методи таприйоми встановлення тотожності об’єктів, що мають значення для розслідування злочину.

Питання про тотожність вирішується при розслідуванні різних злочинів. Водночасвстановленнятотожностієвстановленнямістотних у справі обставин.

Встановлення тотожності різних об’єктів дає змогу встановити факти, важливідлярозслідуваннязлочину, тобтодоказовіфакти, одержати докази.

Процес встановлення тотожності об’єктів (взуття — за слідами, особи— заприкметамизовнішності, знаряддязлому— завідбитками тощо) здійснюєтьсязадопомогоюрізнихметодів. Теоріяідентифікації вивчає загальні прийоми, методи та принципи, притаманні усім випадкамвстановленнятотожності, ітомуназиваєтьсязагальноютеорією криміналістичної ідентифікації.

Для того щоб вирішити питання про тотожність або відмінність, необхідноводнихвипадкахздійснитибільш-меншскладнедосліджен- ня (криміналістичну експертизу), в інших — провести слідчі дії (наприклад, пред’явлення для впізнання). Тому розрізняють оперативнослідчу та експертну ідентифікації.

Вусіхвипадкахвстановленнятотожностіявляєсобоюпроцес, який охоплює дослідження, порівняння або зіставлення ознак, — такий процес називається ідентифікацією, або ототожненням. Отже, кримі-

налістичнаідентифікаціяцепроцесвстановленняіндивідуальної тотожностіоб’єктів, щомаютьзначеннядлярозслідування злочину або розгляду кримінальної справи.

Розроблення теорії криміналістичної ідентифікації є досягненням криміналістики. Криміналісти при з’ясовуванні всіх вузлових питань ідентифікації виходять із положення щодо діалектичної тотожності, а

18

Розділ 3. Криміналістична ідентифікація

саме: немає двох речей, предметів матеріального світу, які б були абсолютноподібнимизавсімарисамитаознаками. Кожнийоб’єкттотожний лише сам собі, відрізняється від усіх інших, хоча б і подібних.

Наведене положення є головним в теорії криміналiстичної ідентифікації. Тотожність тільки з собою та відносна стійкість ознак й обумовлюють можливість ідентифікації. Положення «об’єкт тотожний тільки сам собі» дозволяє науково обґрунтувати висновок про тотожність при збігу комплексу ознак.

Виключно важливою для теорії ідентифікації та правильного застосування її положень у судово-слідчій та експертній практиці є теза про те, що «конкретна тотожність містить у собі також розбіжності, зміни».

Для висновку про тотожність необхідно враховувати зміни, що відбулися, в об’єктах ідентифікації, а також те, що розходження в деяких ознаках при порівнянні не виключає тотожності.

§ 2. Об’єкти, типи та види ідентифікації

На даний час загальновизнаним є те, що об’єктами ідентифікації в криміналістиціможутьбутипредмети(речі), тварини, особи. Об’єктами ідентифікації вони стають тоді, коли потрапляють в орбіту судового процесу, а встановлення тотожності набуває істотного значення для справи.

Предмети (речі). Завдання встановлення тотожності предметів може виникнути при розслідуванні різних злочинів. Неможливо навести вичерпний перелік предметів, щодо яких виникне потреба встановленнятотожності. Закримінальнимисправамитакимипредметами можуть виступати знаряддя і засоби, використані злочинцем при вчиненні злочину; залишені сліди; предмети, загублені злочинцем; викрадені речі, печатки, штампи тощо.

Тварини. Встановлення тотожності тварин набуває значення тоді, коли тварина була використана злочинцем для вивезення викрадених цінностей і на місці події були виявлені сліди лап або коли тварина була предметом розкрадання тощо.

Особи. Об’єктом ідентифікації може бути особа людини або труп. У слідчій практиці найчастіше трапляються випадки ідентифікації особи обвинуваченого, потерпілого, жертви злочину (невпізнаного трупа) та ін.

19

Частина перша. Теоретичні основи криміналістики

У криміналістиці розрізняють такі типи (випадки) ідентифікації: а) встановлення тотожності об’єкта за ознаками, відображеними у

пам’яті людини; б) встановлення тотожності за описом;

в) встановлення тотожності за фотозображенням; г) встановлення тотожності за слідами, які відображають ознаки

зовнішньої будови та інших речових проявів; ґ) встановлення тотожності цілого за частиною.

Особливим типом встановлення тотожності є ідентифікація цілого за частиною. У таких випадках вирішується питання про те, чи становили дві або декілька частин одне ціле; чи є дані частини частинами одного цілого. Можливість ідентифікації цілого за частиною відкриває шляхдовикористаннязметоюрозкриттязлочинурізнихдрібнихчасток. Нерідко вирішення питання про те, чи частини предмета на місці вчинення злочину становили одне ціле до його руйнації, дозволяє встановити злочинця і викрити його. Варто пам’ятати, що під час підготовки, вчинення або приховування злочину деякі об’єкти іноді руйнуються — розрізаються, розпилюються — і частини цих об’єктів виявляють в різних місцях — на місці злочину, у квартирі злочинця, на його одязі.

Треба розрізняти індивідуальну ідентифікацію (ідентифікацію у вузькому розумінні) та встановлення групової належності (групову ідентифікацію).

Приіндивідуальнійідентифікаціївстановлюєтьсяконкретнатотожність, тобтоте, щоданийоб’єктєсаметим, котрийспостерігавсяраніше або залишив сліди. При встановленні групової належності з’ясовується лишете, щооб’єктналежитьдопевноїгрупи(роду, виду, марки, системи тощо). Тобтоприіндивідуальнійідентифікаціївстановлюєтьсяконкретна тотожність, а при встановленні групової належності — подібність (віднесення об’єкта, щозалишивсліди, догрупи, роду, видуоб’єктів).

Встановлення конкретної тотожності має більш важливе значення для слідства, ніж встановлення групової належності. Проте не слід недооцінювати й групову ідентифікацію.

Значення встановлення групової належності полягає в такому:

1)встановлення групової належності є, як правило, необхідним етапом до встановлення конкретної тотожності;

2)встановлення групової належності дозволяє виключити групу об’єктів з обсягу криміналістичного дослідження, є засобом виключення деяких версій у справі й тим самим звужує коло пошуків потрібного об’єкта.

20

Розділ 3. Криміналістична ідентифікація

Групова ідентифікація має місце тоді, коли необхідно ідентифікувати матеріали і речовини. У цьому випадку йдеться про збіг властивостейпорівнюванихоб’єктів, якіналежать допевноїгрупи, щоібуде ототожнюваним об’єктом.

Індивідуальна ідентифікація не завжди можлива і дослідження може обмежуватися тільки встановленням групової належності. Частішезавсеіндивідуальна ідентифiкація неможлива черезнедостатньо повне відображення ознак об’єкта.

Удеякихвипадкахможливістьвстановленнятількиналежностідо групизалежитьвідрівнярозвиткуданоїнауки. Існуєзагальнеправило,

за яким індивідуальна ідентифікація можлива тільки за ознаками зовнішньої будови об’єктів, а якщо таких ознак немає (рідина, газоподібні речовини) або вони не відобразились як слід, то провадиться тільки групова ідентифікація.

Висновок про належність до групи має тим більше значення, чим менш чисельна група, до якої належить об’єкт.

Приідентифікаціїєдвавидиоб’єктів: ідентифіковані(відображувані) та ідентифікуючі (відображаючі). Ідентифікованим називається об’єкт, встановленнятотожностіякогоєзавданнямданогодослідження. Ідентифікуючими називаються об’єкти, за допомогою яких встановлюють тотожність чи групову належність. Ідентифікуючі об’єкти є носіями матеріально-фіксованого відображення ознакідентифікованих об’єктів.

Для вирішення питання про тотожність або відмінність користуються ідентифікуючими об’єктами. Наприклад, для того щоб вирішитипитання, чизалишеніслідиніг, виявленінамісцізлочину, вилученим уобвинуваченого взуттям(чиєвонотимсамим), необхідно дослідити самі сліди абоїхкопії (зліпки). За допомогою зліпка вирішується дане питання. Взуття— цеідентифікованийоб’єкт, аслідвзуття(зліпок) — це ідентифікуючий об’єкт.

Ідентифікуючі об’єкти поділяються на дві групи.

Перша група — це об’єкти, що за припущенням слідчого відображаютьознакиідентифікованого об’єкта. Наприклад, слідиніг, пальців рук, знарядь злому тощо, виявлені на місці події.

Друга група — це об’єкти, походження яких від певного об’єкта є безсумнівним. Такі ідентифікуючі об’єкти називаються зразками. Залежно від характеру даної ідентифікації та властивостей інших ідентифікуючих об’єктів до зразків ставляться ті або інші вимоги. Загальною і найважливішою вимогою є безсумнівність походження зразків. Останні, у свою чергу, поділяються на основні та додаткові, або експериментальні.

21

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]