Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika.pdf
Скачиваний:
121
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
9.36 Mб
Скачать

Розділ 13. Загальні положення криміналістичної тактики

Тактичний ризик може мати місце відносно системи прийомів у цілому (в разі ускладнень з визначенням ситуації або можливості несприятливої її зміни) або окремих її прийомів (унаслідок дефіциту інформації). У процесі реалізації системи її тактичні прийоми наповнюються конкретним змістом відповідно до обставин злочину та інших фактичних даних. В умовах тактичного ризику окремі елементи системи можуть залишитися невитребуваними через наявність прогалин в інформації або сумнів щодо її якості.

Гнучкістьтаваріантністьтактичнихприйомів, їхвзаємозамінність

убагатьох випадках дозволяють пом’якшити ступінь тактичного ризикуприпровадженніслідчоїдії. Здійсненнясистематизаціїтактичних прийомів, розроблення та пропонування судово-слідчим працівникам типових систем дають змогу зменшити ступінь тактичного ризику. Зниження або усунення ризику пов’язано з можливістю:

1)обрання комплексу тактичних прийомів, які є найдоцільнішими

увідповідній ситуації;

2)заміни та використання іншої системи прийомів, якщо ситуація буде недостатньо чітко прогнозована або система не працюватиме.

Запитання для самоконтролю

1.Які закономірності вивчає криміналістична тактика?

2.Зякихелементів складається криміналістична тактика?

3.У чому простежуються зв’язки криміналістичної тактики з іншими розділами криміналістики?

4.Які ознаки притаманні тактичному прийому?

5.Які вимоги ставляться до тактичного прийому?

6.На яких джерелах ґрунтуються тактичні прийоми?

7.Які функції виконують тактичні прийоми?

8.У чому полягає сутність системи тактичних прийомів?

9.Що являє собою тактична операція?

10.Як визначається сутність тактичного ризику в криміналістиці?

151

Розділ14

Організація та планування розслідування

§ 1. Сутність організації розслідування

Діяльність щодо розкриття і розслідування злочинів потребує чіткої організації та планування. Організація розслідування має певні рівнідіяльності щодорозкриття, розслідування злочинівтазапобігання їм. У цьому аспекті в криміналістиці вирізняють такі рівні:

1)вищий — система заходів, яка забезпечує ефективність функціонування елементів системи і досягнення відповідної мети. Організація розслідування виступає як специфічна форма діяльності усіх компетентних органів (тобто органів дізнання і досудового слідства, а також інших органів);

2)управлінський— управлінняпевнимвидомдіяльності. Цекомплекс заходів, що забезпечують оптимальну структуру органів розслідування, необхідний рівень управління ними, ефективність їх діяльності, вдосконалення засобів та методів. Організація розслідування у цьому разі виступає як основна функція слідчого апарату одного вiдомства (наприклад, МВС);

3)методичний — організація розслідування конкретного злочину. Це комплекс заходів щодо створення оптимальних умов для визначенняізастосуваннянайбільшефективнихідоцільнихкриміналістичних рекомендацій та прийомів;

4)тактичний — організація проведення окремої слідчої дії, оперативно-розшуковогочиорганізаційно-технічногозаходів, тактичної операції.

Організаціярозслідуванняпередбачаєвизначенняімобілізаціюсил

ізасобів, створення оптимальних умов для проведення слідчих дій та оперативно-розшукових заходів. Причому керуючим суб’єктом організації розслідування є слідчий.

Організація розслідування означає: своєчасне розроблення узгодженого плану заходів місцевих правоохоронних органів; налагодження належної взаємодії у процесі розслідування між слідчим, оперативними

152

Розділ 14. Організація та планування розслідування

працівниками, спеціалістами; забезпечення кваліфікованого керівництва слідчо-оперативноюгрупоюабослідчоюбригадою; проведеннярегулярних оперативних нарад слідчо-оперативної групи; налагодження систематичногообмінуінформацієютазвітністюпрорезультатироботислідчооперативної групи і кожного слідчого; забезпечення необхідних умов праці; забезпечення своєчасного розроблення і виконання планів розслідування щодо кожної кримінальної справи; здійснення інших організаційнихзаходівдляуспішногорозкриттяірозслідування злочинів.

Комплекс організаційних заходів щодо кримінальної справи має бути чітко визначеним, конкретним та детальним. Ці вимоги необхідноретельновиконуватипідчасрозслідуванняскладних, багатоепізоднихкримінальнихсправзрозподіломфункційміжокремимислідчими і оперативно-розшуковими працівниками.

Організація розслідування базується на положеннях наукової організації праці (НОП). Стосовно слідчого це насамперед режим та умови йогороботизметою їх оптимізації, вдосконалення нормування праці, обладнання робочих місць та їх автоматизація, забезпечення оргтехнікою, канцелярським та секретарським обслуговуванням.

§2. Поняття та принципи планування розслідування. Техніка планування

Розслідуваннязлочиніввимагаєвисокоїорганізаціїслідчоїроботи, уздійсненніякоївеликогозначеннянабуваєплануваннярозслідування. Необхідністьплануваннявипливаєзусієїсутностідіяльностіслідчого в розслідуванні злочинів, яка потребує організованості, швидкості. Завданнямкожногослідчогоєвивченнянауковихосновплануваннята впровадження їх у слідчу практику.

Під плануванням розслідування розуміють визначення шляхів розкриття злочинів, окреслення обставин, які підлягають з’ясуванню, а також встановлення найдоцільніших строків проведення необхідних слідчих дій та оперативно-розшукових заходів.

Значення планування розслідування визначається важливістю завдань, які можуть бути вирішені за його допомогою. До завдань планування досудового слідства належать:

1)визначення правильних шляхів розкриття злочину;

2)забезпечення об’єктивності, повноти та всебічності розслідування;

153

Частина третя. Криміналістична тактика

3)своєчасне застосування техніко-криміналістичних і тактичних прийомів з урахуванням особливостей кожної справи;

4)забезпечення найбільш ефективного поєднання оперативнорозшукових заходів і слідчих дій при розслідуванні;

5)сприянняекономіїсилізасобівслідчогоапарату, швидкістьрозслідування.

Процес встановлення об’єктивної істини при розслідуванні злочинів залежить від принципів планування, які мають відповідати принципам кримінального процесу, визначатися ними. До принципів планування належать:

1)точне, неухильнедодержання законностіприрозслідуванні злочинів;

2)обґрунтованість плану розслідування;

3)індивідуальність планування, недопустимість схематичності, шаблону;

4)динамічність планування.

План розслідування визначається слідчим залежно від обсягу матеріалу, якийєвйогорозпорядженні. Найдоцільнішоюформоюплану

єтака:

ПЛАН РОЗСЛІДУВАННЯ за кримінальною справою №______

по обвинуваченню_____________

за ст. ___________ КК України

____________________________________________________

прізвище, ім’я та по батькові

Стислий зміст справи: ____________________________________

Слідчі

Обставини,

Слідчі дії та

Термін

Виконавець

Примітки

що підлягають

оперативно-

версії

з’ясуванню

розшукові заходи

виконання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

При розслідуванні складних справ, щодо яких залучається велика кількість осіб, письмовий план доцільно складати за епізодами.

На доповнення до плану складаються схеми, за допомогою яких графічним шляхом систематизуються дані у справі. Графічне зображення даних справи, систематизованих за певними ознаками, допо-

154

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]