Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать
  1. Органи місцевого самоврядування, їх повноваження та форми роботи.

С-ма місц.самовряд включає: 1. територіальну громаду; 2. сільську, селищну, міську раду;

3. сільського, селищн, міського голову; 4.вико навч.органи сільськ, селищн, міської ради; 5.районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територ. громад сіл, селищ, міст; 6. орг. самоорганізації населення.

1. Як первинний суб’єкт місц.самовряд територ.громада правомочна, з одного боку, вирішити будь-яке питання, віднесене К-цією та ЗУ до відання місцевого самоврядування, а з іншого — доручити виконання його фій і повноважень органам та посадовим особам місц.самоврядування.

Територіальна громада — це жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Формами безпосереднього волевиявлення територіальних громад відповідно до ЗУ“Про місц.самоврядування в Укр” є місцеві референдуми, загальні збори громадян, місцеві ініціативи, громадські слухання, і місцеві вибори, які регулюються Законом України “Про вибори депутатів місц.рад та сільських, селищних, міських голів” від 14січня1998 р.

Місцевий референдум є формою вирішення територ.громадою питань місцевого значення шляхом прямого волевиявлення. Його пред метом може бути будь-яке питання, віднесене К-цією,ЗУ до відання місц.самовряд. Рішення, прийняті місц.референдумом, є обов’язковими для виконання на відповідній території.

Загальні збори громадян за місцем проживання є формою їх безпосередньої участі у вирішенні питань місц.значення. Рішення таких зборів можуть враховуватися орг.місц.самовряд в їх діяльності.

Члени територ.громади мають П ініціювати розгляд у раді будь-якого питання, віднесеного до відома місц.самовряд. Воно підлягає обов’язковому розгляду на відкритому засіданні ради за участю членів ініціативної групи з питань місц.ініціативи. Порядок внесення місц.ініціативи на розгляд ради визначається представницьким органом місц. самовряд чи статутом територ.громади.

Важливою й ефективною формою безпосереднього волевиявлення громад є громадські слухання — зустрічі громадян з депутатами відповідної ради та посадовими особами місц. самовряд, під час яких члени територ.громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місц.самоврядування. Вони проводяться не рідше одного разу на рік згідно з порядком їх організації, який визначається статутом територ.громади. Пропозиції, котрі вносяться за результатами громадських слухань, підлягають обов’язковому розгляду органами місц.самовряд.

З метою обрання представницьких органів місц. самовряд та головної посадової особи територ.громади — сільського, селищного чи міського голови —проводяться місцеві вибори.

Порядок формування органів місц.самовряд встановлюється К-цією і відповідними ст.ЗУ ”.

2. 5. Сільські, селищні, міські, районні в містах (у разі їх створення), районні, обласні ради склад з депутатів, які обираються населенням відповідної територ на основі загального, рівного та прямого виборчого П шляхом таємного голосування строком на 4р. Загальний склад ради визначається радою відповідно до ЗУ про вибори.

3. Сільський, селищний або міський голова, який є головною посадовою особою територ. громади відповідно села(добровілного об’єдна ня в одну територ.громаду жителів кількох сіл), селища чи міста, обирається відповідною територ.громадою також на основі загального, рівного, прямого виборчого П шляхом таємного голосування строком на 4р в порядку, визначеному законом. Він здійснює свої повноваження на постійній основі.

4. Виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної в місті (у разі її створення) ради є виконавчий комітет ради, який утворюється на строк повноважень ради в кількісному складі, що визначається відповідною радою. Пропозицію щодо персонального складу Вик.комітету вносить голова відповідної ради. Виконавчий комітет утворюється в складі відповідно сільського, селищн, міського голови,районної у місті ради- голови відповідної ради,заступника сільського, селищн чи міського голови з питань діяльності вик.органів ради, керуючого справами вик. комітету,а також керівників відділів, управлінь та інших вик.орг.ради, ін. осіб і затверджується радою. До складу виконавч.комітету сільськ, селищн, міськ ради за посадою входить також секретар відповідної ради (у виконавч.комітеті сільської ради фії його секретаря за рішенням ради може здійснювати секретар відповідної ради). До складу не можуть входити депутати відповідної ради (крім секретаря ради).

Виконавч.комітет очолює відповідно сільськ, селищн або міськ голова, район.у місті ради — голова відповідної ради. Виконавч.комітет ради є підзвітним і підконтрольним раді, що його утворила, а з питань здійснення ним повноважень орг.вик.влади-також підконтроль ним відповідним орг.вик.вл.

6.Сільськ,селищн,міськ,район в міст.ради можу ть дозволяти за ініціативою жителів створюва ти будинкові, вуличні, квартальні та інш орг. самоорганізації населення та наділя ти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна.

Найважливішим пит. організації місц.самовряд є розподіл п

овноважень між держ.орг-ми місц.управління та орг-ми, які діють на самоврядній основі. У Зак широко викладено загальну та виключну компетенцію сільськ, селищн і міськ рад, повноваження їх вик.орг, особливості повноважень районних у міст. рад та їхніх вик.органів, повноваження сільськ, селищн та міськ голови, районних і обласних рад. Повноваження вик.орг сільськ, селищн і міськ рад, як правило, у всіх сферах поділ. на власні (самоврядні) та делеговані. Делегова ними назив. повноваженя орг.вик.вл, надані органам місц.самовряд законом, а також повноваженя орг.місц.самовряд,які передаются відповідним місц.держ. адміністраціям за рішенням районних і обласних рад.

  1. К-ція Укр про порядок вирішення перехідних питань.

Розділ XV 1. Перехідні положення: Закони та інші нормативні акти, прийняті до набуття чинності К-цією, є чинними у частині,що не суперечить К-ції Укр.

2. ВР після прийняття К-ції здійснює повноваження, передбачені К-цією.

Чергові вибори до ВР проводяться у березні 1998 р. 3. Чергові вибори Президента проводяться в останню неділю жовтня 1999р.

4. Президент Укр протягом 3х р. після набуття чинності К-цією Укр має П видавати схвалені К М і скріплені підписом Прем'єр-міністра Укр укази з економічних питань, не врегульованих законами, з одночасним поданням відповідного законопроекту до ВР в порядку, встановленому статтею К-ції.

Такий указ Президента вступає в дію, якщо протягом 30 календарних днів з дня подання законопроекту (за винятком днів міжсесійного періоду) ВР не прийме закон або не відхилить поданий законопроект більшістю від її к-ційного складу, і діє до набрання чинності законом, прийнятим ВР з цих питань.

5.КМ формується відповідно до К-ції протягом 3х місяців після набуття нею чинності.

6.КСУ формується відповідно до К-ції протя гом 3х місяців після набуття нею чинності. До створеня КСУ тлумаченя законів здійснює ВР.

7. Голови місцевих держ. адміністрацій після набуття чинності К-цією набувають статусу голів місцевих держа. адміністрацій згідно зі ст. К-уції, а після обрання голів відповідних рад складають повноваження голів цих рад.

8. Сільські, селищні, міські ради та голови цих рад після набуття чинності К-цією Укр здійснюють визначені нею повноваження до обрання нового складу цих рад у березні 1998р. Районні та обласні ради, обрані до набуття чинності К-цією, здійснюють визначені нею повноваження до сформування нового складу цих рад відповідно до К-ції Укр. Районні в містах ради та голови цих рад після набуття чинності К-цією здійснюють свої повноваження відповідно до закону.

9.Прокуратура продовжує виконувати відповідно до чинних законів фію нагляду за додержанням і застосуванням законів та фію попереднього слідства - до введення в дію законів, що регулюють діяльність держ.органів щодо контролю за додержанням законів, та до сформування с-ми досудового слідства і введення в дію законів, що регулюють її функціонування.

10. До прийняття законів, що визначають особливості здійснення вик.влади в м. Києві та Севастополі відповідно до ст. К-ції, виконавчу владу в цих містах здійснюють відповідні держ.адміністрації.

11. ВСУ і Вищий арбітражний суд Укр здійснюють свої повноваження відповідно до чинного зак-вства Укр до сформування с-ми судів загальної юрисдикції в Укр відповідно до К-ції, але не довше ніж 5р.

Судді всіх судів в Укр, обрані чи призначені до дня набуття чинності К-цією, продовжують здійснювати свої повноваження згідно з чинним законодавством до закінчення строку, на який вони обрані чи призначені.

Судді, повноваження яких закінчилися в день набуття чинності К-цією, продовжують здійснювати свої повноваженя протягом 1року.

12. Протягом 5р. після набуття чинності К-цією зберігається існуючий порядок арешту, тримання під вартою і затримання осіб, підозрюваних у вчиненні злочину, а також порядок проведення огляду та обшуку житла або іншого володіння особи.

13. Використання існуючих військових баз на території Укр для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами Укр, ратифікованими ВР.

Соседние файлы в папке кпу