Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать
  1. Перспективи розвитку к-ції України.

  1. Значення і характеристика к-ції п. Орлика.

5 квітня 1710 р. у м. Бендери було укладено Пакти й конституції законів та вільностей Війська Запорозького. У вітчизняній літературі цей акт отримав назву “К-ція Пилипа Орлика”. Документ було написано під впливом передо вих на той час західноєвропейських наукових доктрин (природного права, поділу вл. тощо). Він передбачав таку модель організації держ. вл. в Укр,яка б базувалася на засадах принципу поділу влад(законодавча влада мала належати Раді, членами якої є полковники зі своєю стар шиною, сотники, “генеральні радники усіх полків” та “посли від Низового Війська Запоро зького”; виконавча – Гетьману, а судова – Гене ральному Суду). На жаль положення цього документу не були реалізовані, хоча форма льно він діяв на Правобережній Укр. до 1714 р.

  1. Основні положення к-ції України.

Структура К-ції Укр.-внутрішня взаємоузгоджена побудова Осн.Зак як НПА найвищ.юр.сили. Вона склад.із 3х частин: Преамбули, основної частини, прикінцевих і перехідних положень. У свою чергу, основна частина та прикінц.та перехідн.положен.К-ції склад із ХV розділів, що включають 161ст. Преамбула К-ції- невелика за обсягом, невелика за обсягом, урочиста вступна частина до її основного змісту. Вона вказує на те, хто і в якому порядку прийняв К-цію, містить коротку характеристику умов і мотивів прийняття К-ції та мотивів які при цьому переслідуються. Нормативну частину К-ції 1996р становить переважно її основн.частин.,що склад з ХІІІроз. 1розд”Загалі засади ” вміщує стат, що визначають основи суп.ладу, громадянств, положеня,які стосуються суверенітету Укр., соц.захисту її громадян, екологічної безпеки, держ.символіки.

2р”П, свободи,обов’язки люд.і громад” вміщує норми, що визначає головні особисті, політ, економ П громад.Укр, та гарантії реалізації їх, обов’яз.громадян перед Д і суспільств.

3р”Вибори.Референдум” присвячений регулюванню порядку здійснення і прове дення таких форм народнє волевиявлення як вибори та референдум.

4р”ВР” закріплює порядок утворен.та роботи орг.зак.вл, її склад та компетенцію, статус нардепа.

5.”Презид” –регулює правове становище Презид, порядок обрання,компетенцію та повноваженя, умови припинення повноважен. Закріплені норми,що визначають порядок формування та фії нац.безпеки, оборони Укр..

.”КМ,інші орг.вик.вл” –порядок утворення, діяльності та компетенції КМ та місц.держ.адміністр., порядку припинення повноважень цих орг.

7р.”Прокурат” закріплює завдання та структуру орг.прок.

8.”Правосуддя” –норми,що регулюють порядок утвореня і фіонування орг.правосудя, визначає статус суддів.

9.”Територ.устрійУкр” закріплює принципи та с-му адм-терит.устрою Укр..

10”АРК” норми, що визначають становище АРК в Укр., с-му орг.держ.вл АРК, їх компетенцію, закріплюють представництво Презид в АРК.

11”місц.самовр” норми, що визнач.с-му орг. місц.самовр, їхній склад, статус депутатів, повноваження цих орг.

12”КСУ” визнач.склад та повноважен.КСУ, встановлює гарантію незалежності та недоторканності ссуддів.

13”Внесення змін до К-ції” встановлює порядок подачі законопроектів про внесення змін і доповнень до К-ції до ВР та порядок їхнього розгляду.

14”Прикінцеві положення” вказує,що К-ція набуває чинності з дня її прийняття, цей день є держ.святом.

15”Перехідні положеня” положеня щодо чин ного зак-ства в частині, що не суперечть К-ції

Соседние файлы в папке кпу