Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать
  1. Поняття і принципи, форми здійснення місцевого самоврядування.

На підставі ст.140 К-ції Укр місц. самовряд здійснюється територ. громадою в порядку, встановленому ЗУ“Про місц.самовряд в Укр” від 21травня1997 р. Відповідно до К-ції він визначає с-му та гарантії місц.самовряд в Укр, засади організації та діяльності, правового статусу й відповідальності орг. місц.самовряд.

Місц.самовряд в Укр-гарантоване Д П і реальна здатність територ.громади — жителів села чи добровільного об’єднання в сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста-самостійно чи під відповідальність органів і посадових осіб місц.самовряд вирішувати питання місц. значення в межах К-ції та ЗУ.

Місц.самовр здійснюється територ.громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх вик.органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територ.громад сіл, селищ, міст.Принципи:

-народовладдя- народ реалізує народний суверенітет у формі місц.самовряд.;

-законність-порушення зак-ства про місц. самовряд. Тягне за собою від-сть;

-гласність- всі суб’єкти здійснюють свої повноваження публічно, відкрито;

-колегіальність-сільські, міські ради є колегіальними, виборними і змінюваними орг.місц.самовряд., їх акти є результатом колегіальної роботи.

-поєднання місцевих і держ.інтересів- співробітнцтво суб’єктів місц.самоврд з орг.Д.

-виборності-депутати місц.рад, сільські, міські голови є виборними та змінними.

-правової, організаційної та матеріальної самостійності-орг.місц.самовряд повинні мати свої власні повноваження; суб’єкти місц.самар не є елементами держ.апарату і не належать до механізму Д.

-підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів- діяльність представницьких орг.і посадових осіб місц.самовряд. підлягає громадському контролю з боку територіальних громад.

-дер.підтримки і судового захисту- Д визнає і гарантує місц.самовряд та бере участь у формуванні доходів бюджетів місц.самвряд.

До основних фій місц. самоврядування належать такі: -здійснення нормотворчої та контрольної діяльності, забезпечення реалізації К-ції та ЗУ на території; - володіння, користування та розпорядження комунальною власністю, місцевими фінансами, а також формування, затвердження та виконання місцев.бюджету, встановлення місцевих податків; -забезпечення комплексного соціально-економічного розвитку території; -забезпечення утримання й розвитку соціальної та інженерно-комунальної інфраструктури території, надання повного комплексу послуг населенню; -забезпечення охорони громадського порядку та законності тощо.

форми місц.самв.-певна діяльність, яку здійснюють суб’єкти місц.самвр. з метою реалізації завданьі фій місц.самвр.

Основними формами участі громадян у здійсненні місц.самвр: -місцевий референдум;

-вибори депутатів відповідної місцевої ради та передбачених законом посадових осіб місц.самвр(місцеві вибори); -загальні збори(конференції) громадян за місцем проживання; -колективні та індивідуальні звернення(петиції) до органів і посадових осіб місц.самовр; -громадські слухання; -місцеві ініціативи; -участь у роботі орг.місц.самовр. та робота на виборних посадах місц.самвр; -інші, не заборонені законом форми.

Соседние файлы в папке кпу