Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать
  1. Поняття і зміст компетенції д Укр.

Основні напрями діяльності Д, в яких виража ється її сутність, завдання й мета і які є фіями Д, що здійснюються за допомогою держ. вл. Фії Д тісно пов’язані між собою, а також з такими суспільними відносинами, на які Д намагається впливати відповідно до своїх потреб, своєї політики. Щодо методів здійснення фій Д, то вони залежать від компе тенції і форм діяльності с-ми держ.орг, яка будується на підставі розподілу влад. Саме органи організовують здійснення фій Д у межах своєї компетенції. Кожна фія Д має притаманні лише їй форми й методи здійснення. Так, основними формами здійснення фій Д, звичайно, вважаються правотворча, правозастосувальна та правоохоронна діяльність, в цілому правове регулювання і безпосередня організаторська робота щодо здійснення правових настанов. Методами ж здійснення цих фій є переконання, заохочення і примус. Змістом тієї чи іншої фії Д є сам процес впливу Д за допомогою держ.вл завдяки практичній діяльності орг. Д на певні або групу споріднених суспільн.відносин. Кожна конкретна фія Д поєднує у собі зміст, форми й методи діяльності відповідної гілки єдиної держ.вл(зак,вик,судо),застосування якої пов’язане з особливостями конкретного об’єкта держ.впливу. За соц.призначенням держ. діяльності виділяються такі фії, які характеризують призначення Д, найбільш загальні напрями її діяльності на певному етапі розвитку. Вони здійснюються не окремими держ.орг, а в різній міра і багатьма ланками держ.парату. Крім того, основні фії мають комплексний характер, їхнім об’єктом є широке коло споріднених суспілн.відносин, на які і впливає певний вид держ. діяльності. До основних фій Д даного виду належать, наприклад, фії охорони П і свобод люд й грома дянин, захисту правопорядку, законності тощо. Зовнішні фії Д забезпечують здійснення її зовнішньої політики. До них належать фії: оборона країни, підтримання міжнародн.міру, міжнародне економічне співробітництво тощо.

  1. Державні символи України.

Держ.символами Укр, за К-цією(ст.20), є Держ. Прапор Укр, Держ.Герб Укр і Держ.Гімн Укр. Держ.Прапором Укр є стяг із 2х рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору. Великий Держ.Герб Укр встановлюється з урахуванням малого Держ.Герба та герба Війська Запорізького. Головним елементом великого Держ.Герба є Знак Княжої Д Володимира Великого (малий Держ.Герб). Держ.Гімн Укр являє собою нац.гімн на музику М. Вербицького зі словами, затвердженими Зак, що приймаєтся не менш як 2/3 від к-ного складу ВР.

  1. Суть і зміст народовладдя в Україні.

Принцип демократизму Д опосередковує передусім взаємовідносини Д і суспільства, Д і особи. Цей принцип відповідає традиціям укр. державотворення і знаходить своє виявлення в сучасних принципах формування орг.держ.вл, в їх с-мі, структурі, складі та основних засадах функціонування. Демократичною є Д, яка всебічно і повно виражає волю народу, а її організація (будівництво) і діяльність постійно відповідають волі народу. Мається на увазі як загальна воля народу, так і воля окремих соц.груп, спільностей та кожної окремої особи –людини і громадянина. Тобто демократичною є Д, яка здійснює вл.народу з його волі і відповідно його волі. Вихідним моментом демократизму Д є проголошення його на найви щому к-ному рівні, що здійснюється Основним Зак і пов’язано з к-ним визнанням державою статусу народу як єдиного дж.вл, його П реалізовувати свою вл як через орг.держ.вл та орг.місц.самовряд, так і безпосередньо (шляхом виборів, референдумів тощо), та закріпленям виключного за народом П визначати й змінювати к-ний лад Укр. Але головне в демократизмі Д – це забезпечення Д-ою реального демократизму.

Соседние файлы в папке кпу