Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать
  1. Конституц–правовий статус нардепа.

Статус нардепа і порядок здійснення ним своїх депут.фій і повноважень визначається К-цією, ЗУ„Про статус нардепа”, Регламентом ВР та іншими НПА.

НардепУкр- виборний представник укр. народу у ВР, покликаний відповідно до К-ції та Зак здійснювати фії парламенту і укр.. народу. Нині нардеп має вільний депутат. мандат. Він має право підтримувати тісні зв’язки з виборцями, інформувати їх про свою роботу у ВР та її орг, про роботу ВР та ї орг, про реалізацію своєї передвиборч.програми та здійснювати інші колишні де пут.фії, але не зобов’язаний це робити. Нардепи здійснюють свої повноваження на постійній основі, тобто є парламентарями, не можуть мати іншого представницького мандата, бути на держ. службі, обіймати інші оплачувані посади, займатись іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю, крім викладатської, наукової та творчої; входити до складу керівного орг.чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержан.прибутку. У разі виникнення обставин, що порушують вимоги несумісності де пут.мандата з іншими видами діяльності, нардеп у 20дений строк з дня виникненя таких обставин припиняє таку діяльність або подає особисту заяву про складання повноважень нардепа.

Нардеп користується парламентським імунітетом. К-цією гарантується де пут.недоторканність. Вони не несуть юр. відповід-сті за результати голосування або висловлювання у парламенті та його орг, за винятком образи чи наклепу.

Нардепи не можуть бути без згодив ВР притягнуті до юр.відповід-сті, затримані чи заарештовані.

Обираються на основі загального, рівног, прямого виборч.П шляхом таємного голосування строком на 5р. Нардепом може бути обрано громадянна, який досяг 21р., має право голосу і проживає в Укр. протягом останніх 5р.мНе може бути обраним до ВР громадянин, який має судимість за вчинення умисног злочин, якщо це судимість не погашена і не знята у встановленому Зак порядку.

Повноваження нардепа як члена парламенту починаються з моменту склад.ним присяги перед ВР. Присягу зачитує найстарший за віком нардеп перед відкриттям першої сесії новообраної ВР, після чого депутати скріплюють присягу своїми підписами під текстом. Відмова скласти присягу має наслідком втрати депутатського мандату.

Повноваження нардепа можуть припинятись достроково у разі: -складення повноваж.за особистою заявою; -набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього; -визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім; -припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання; -якщо протягом 20днів з дня виникн.обставин з пит.порушення вимог щодо несумісності де пут.мандута з іншими посадами, ці обставини ним не усунено; -невходження нардепа, обраного від партії до складу де пут.фракції цієї політ.партії або виходу нардепа з її складу; -смерті.

Повноважен.припиняються з дня набрання законної сили рішенням суду, в разі смерті-з дня смерті, засвідченої свідоцтвом.

Рішення про дострокове припинення повноваж.приймається більшістю від конст-го складу ВР

Соседние файлы в папке кпу