Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать
  1. Конституційно-правові норми, їх особливості.

Конст-прав.норма- загальнообов’язкове правило поведінки, встановлене або санкціоноване Д з метою охорони та регулювання суспільних відносин, які становлять предмет галузі КП.

Особливості: 1.відрізняються змістом, оскільки регулюють особливе коло суспільних відносин; 2.характеризуються установчим характером приписів, що містяться в цих нормах- визначають с-му органів держ.вл, встановлюють форму правових актів, порядок прийняття й оприлюднення; 3.відрізняються джерелами, в яких вони виражені- закріплені в К-ції і мають найвищу силу; 4.характеризуються особливостями структури, для них не характерна класична тричленна структура (гіпотез, диспозиц, санкц), їх переважна більшість не містить санкції; 5.відрізн. особливостями кола суб’єктів, відносини між якими вони регулюють; 6.характериз. ступенем визначеності приписів, значна частина яких мають загально регулятивний характер- це: норми-принципи, норми-дефініції, норми-програми.

  1. Види конституційно-правових норм.

Конст-прав.норма- загальнообов’язкове правило поведінки, встановлене або санкціоноване Д з метою охорони та регулювання суспільних відносин, які становлять предмет галузі КП. Норми КП класифікуються за різними підставами:

1.За предметом правового регулюв. До основних складових елементів можна виділити групи норм КП, які регулюють якісно однорідні суспільні відносини і утворюють інститути КП.

2.За методом правовог.регул. розрізняють імперативні(- абсолютно визначені норми КП, що передбачають єдиний варіант правомірної поведінки суб’єктів КП-приклад: референдум не допускається з питань амністії, податків, бюджету) і диспозитивні(- норми, що визначають можливість вибору правомірного варіанта поведінки суб’єктами КП.-прикл: всеукр. Референдум призначається ВР або Президентом відповідно до їх повноважень, встановлених К-цією).

3.За змістом виділяють: норми, що регулюють основи К-ного ладу Укр, громадянство в Укр., права, свободи та обов’язки людини і громадянина в Укр., форми безпосередньої демократії в Укр., с-му органів держ.вл, територіальний устрій й інші.

4.За призначенням виділяють матеріальні(- норми, що містять установи, права, обов’язки та заборони поведінки суб’єктів- прикл: в Укр. Визначається і гарантується місцеве самоврядув.) і процесуальні норми(- норми, що містять оптимальне правило поведінки суб’єктів КП з метою реалізації ними матеріальних норм- містять виключно конкретні правила поведінки для чітко визначеного кола суб’єктів.).

5.За юридичною силою. Найвищу юрид.силу мають норми, визначені в К-ції, вищу юрид.силу мають норми законів, НПА-ів ВР, КСУ; інші акти-підзаконні: акти Президента, орг.вик.вл, суд.вл, місц.самовряд.

6.За конкретизацією правового припису поділяються на норми загального(- це норми-принципи, норми-дифініції, які поширюються на всіх суб’єктів КП- прикл: Укр.. є незалежна, суверенна, демократичн, соціальн., правова Д) і конкретного змісту(- більшість конят-них норм, які визначають права і обов’язки суб’єктів, умови їх реалізації, відповідальність за їх порушення- прикл: контроль за використанням коштів держбюджету від імені ВР здійснює Рахункова палата).

7.за властивостями складових елементів виділяють уповноважуючи(- норми, що визначають права суб’єктів, надані їм для здійснення можливих визначених дій- прикл: нардеп має право на сесії ВР звернутись із запитом до орг.ВР, до КМ, до керівників орг.вик.вл, підприємств, установ.), зобов’язуючі(- норми, що визначають обов’язки суб’єктів щодо здійснення обов’язкових визначених дій- прикл: кожен зобов’язаний не заподіювати шкоду природі, відшкодовувати завдані ним збитки.) та забороняючи норми(- норми, що визнач. обов’язки суб’єктів щодо категоричної необхідності утриматись від визначених дій- прикл: народні депутати не можуть мати іншого представницького мандату).

8.За субєктами нормотворення слід розрізняти три основні суб’єкти: укр. народ, Д та її орг, суб’єкти місцев.самоврядув.

9.За територією дії розрізняють загальнодержавні і місцеві.

10.За терміном дії: постійні, тимчасові, виключні. Час дії норми визначається в самому правовому приписі.

Соседние файлы в папке кпу