Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать
  1. Суб'єкти і об'єкти конституційно-правових відносин.

Конят-правов.відносини-суспільні відносини, врегулювані конят-правов.нормами, тобто відносини, суб’єкти яких наділяють взаємними правами і обов’язками згідно з приписами конят-правов.норм.

Об’єкт конст-прав.відношення- явище, матеріальна чи нематеріальна реальність, з приводу якої виникає суспільний стосунок, що регулюється конят-правов.нормою. Вони забезпечують зв’язок між суб’єктами і ними можуть виступати різноманітні явища- дії, матеріальні, нематеріальні блага. Матеріальн. видами об’єктів кон-но-правовю відносин є: - політичні блага – кон-ний лад, суверенітет, вл, вл. народу, держ.вл, громадянство, депута тський мандат, посада, територіал цілісність; -дії уповноваженого суб’єкта; -дії зобов’язаних суб’єктів; -речі та інші майнові і духовні блага; -поведінка суб’єктів кон-но-правов.відносин; -результати поведінки суб’єктів таких відносин; -природні об’єкти. Видами об’єктів нематеріальних кон-но-прав. відносин є: -особисті нематеріальні блага люд.і громадянина (життя, здоров’я, честь, гідність); -певні соц властивості і риси об’єднань, спільностей; -духовні цінності.

Суб’єкти конст-прав.від-н-особи, спільноти людей, органи, організації, які згідно з приписами конст-прав.норм є носіями суб’єктивних юрид.прав і обов’язків. Суб’єктами КП можуть стати лише за умови їхньої правосуб’єктності, тобто бути правоздатними і дієздатними.

Суб’єктми к-п відносн можуть бути: 1.фізичні особи-громадяни, іноземці, особи без громаднств-апатриди, біпатриди(2грома днст); 2.колективи людей- народ Укр., населення амін-терит.одиниць; 3.Укр.Д в цілому; 4.АРК; 5.орг.держ.вл, їх посадові особи; 6.орг. місц. самовряд; 7.кандидати в депутати, у През-ти, на посади сільських, міськ.голів; 8.нардепи; 9.виборчі комісії, політ.партії.

Важливою особливістю є нерівноправність суб’єктів, яка обумовлена тим, що в к-п відносинах діє принцип влади і підпорядкування, тобто одні із суб’єктів виступають управомоченою стороною, інші- зобов’язаною. Один і той же суб’єкт може бути одночасно і тим і тим.

  1. Підстави виникнення і припинення конституційно-правових відносин.

Конят-правов.відносин- суспільні відносини, врегулювані конст-правов.нормами, тобто відносини, суб’єкти яких наділяють взаємними правами і обов’язками згідно з приписами конят-правов.норм.

Виникнення конкретних к-п відносин пов’язане з юрид.фактами, які приводять у дію к-п-ву норму.

Юр.факти- конкретні життєві обставини, з якими к-п-ві норми пов’язують виникнення, зміну або припинення к-п відносин.

Найбільш обґрунтованою класифікацією юр. фактів є класифікація, в основі якої лежать такі 4 критерії: 1) наслідки, які спричиняє юр. факт: правоутворюючі, правозмінюючі, правоприпиняючі; 2) форма юр.фактів: позитивні й негативні; 3) характер дії юр. факту: факти обмеженої, однократної дії і факти-стани; 4) характер зв’язку факту з інди відуальною волею особи: юр.події, юр.дії. 1. Прикладом правоутворюючого факту є утворення Презид Укр КМ, на основі чого між урядом та міністерствами і відомствами виникають різноманітні адміністратив-правов та інші відносини. 2.Правозмінюючими актами є рішення про проведення позачергових та повторних виборів, на основі яких виникають кон-но-правов.віднос, між нар.договори, які є основою взаємовідносин між різними Д. 3.Правоприпиняючі факти припиняють кон-но-правов.відн. одного порядку і спонукають становлення правовідносин іншого порядку. Так, припинення депутатських повноважень тягне за собою виникнення безлічі різноманітних відносин. Те ж саме – при достроковому припинені повноважень орг.держ.вл, нардепа або посадової чи службової особи.

Юр.ф-ти формулюються у гіпотезах к-п норм. Поділяються на: події(- юр.ф-ти, що не залежать від волі суб’єктів- прикл: досягнення громад.18р.) і дії(-юр.ф, що залежать від волі та свідомості суб’єктів).

Дії поділ на правомірні та неправомірні. Правомірні дії зумовлюють виникнення у суб’єктів прав та обов’язків, передбачених к-п нормами. Правомірні дії поділяються на: юр.акти(- правомірні дії, що здійснюються суб’єктоми з метою вступу їх у певні к-п від-ни) і юр.вчинки(- правомірні дії, що безпосередньо не спрямовані на виникнення, припинення або зміну к-п від-син, але тягнуть за собою такі наслідки.

Неправомірні дії- юр.ф, що суперечать вимогам к-п норм. можуть стати підставою для притягнення до відповідальності.

Соседние файлы в папке кпу