Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать
  1. Державний секретар міністерства.

  1. Місцеві державні адміністрації, їх повноваження

Місц.орг.вик.вл: 1.Місц.держ.адміністрації- місц.орг.вик.вл.загальної компетенції(-Правов статус встановлюється К-цією,ЗУ. Керівництво місц.держ.адмін.здійснює її голова,який формує її склад. Голови місц. держ.адмін.призначаються на посади і звільняються През за поданням Км. Повноважен.голів місц.держ.адмін припиняються През у разі: -порушення ними К-ції,ЗУ; -втрати громадянства; -визнання судом недієздатним; -виїзду на проживання в іншу країну; -набрання законної сили обвинувальним вироком суду; -порушення вимог несумісності4 –за власної ініціативи През з певних підстав,визначених ЗУ; -висловлення недовіри більшістю голосів від складу відповідної ради; -подання заяви про звільнен.за власним бажанням; -смерті. У здійснені своїх повноваж.голови місц.держ. адмін. відповідальні перед През і КМ, підзвітні та підконтрольні орг.вик.вл.вищого рівня. Голова місц.держ.адмін в межах своїх повноважень видає розпорядження, а керівники ууправлінь відділів та інших структурних підрозділів-накази. Розпорядження є обов’язковими для виконан.на відповідній території всіма орг, підприємствами,установами,посад.особами та громадянами. Акти місц.держ.адмін,що суперечать К-ції можуть бути оскаржені до орг.вик.вл вищого рівня або до суду.

Місц.держ.адмін на відповідній територ. забезпечують:-виконання К-ції та ЗУ, актів През,КМ,інших орг.вик.вл; -законність і правопорядок, додержання П і свобод грома дян; -виконання держ.і регіональних програм соц-економ та культурного розвитку, програм охорони довкілля; -підготуваня і виконання відповідних обласних і районних бюджетів; -звіт про виконання відповідних бюджетн. програм; -взаємодію з орг.місц. самоврядув.

Місц.держ.адмін на відповідних територіях здійснюють держ.контроль за: -збереженням і раціон.використанням держ.майна; -станом фінансов.дисципліни, виконанням держ.контрактів і забов’язань перед бюджет том, належним і своєчасним відшкодуванням шкоди,завданої Д; -охороною пам’яток культури і історії, збереженням житлового фонду; -використанням та охороною земель, лісів, води, рослинного і тваринного світу; -додержанням правил торгівлі; -охороною праці; -додержаням громадськ.порядку. );

2.Територ.орг.міністерств,інших центр.орг. вик.вл-місц.орг.вик вл спец.компетенції.

  1. Організація роботи місцевих державних адміністрацій.

Вик.вл в областях і районах, містах К та С здійснюють обласні та районні, Київська та Севастопольська місцеві держ.адміністрації.

Місцеві держ.адміністрації – це держ.органи вик.влади в областях, районах, в районах АРК, а також в містах К та С, які наділені правом представляти інтереси Д і приймати від її імені розпорядження, що діють на територ. відповідної адміністрат-територ.одиниці. Вони діють за принципом субординації, відповіда льності перед Презид, КМ, підзвітності та підконтрольності орг.вик.вл вищого рівня, а також районним і обласним радам у межах, передбачених ЗУ “Про місц.держ. адмініст рації” і “Про місц.самоврядування в Укр”.

Місц.держ.адміністрація є місцевим органом в с-мі орг.вик.вл на території відповідної адмін-територ.одиниці. Вона виконує повноваження держ.вл та делеговані їй відповідними радами виконавчі фії через створювані управління, відділи та інші структурні підрозділи та діє під керівництвом голови місц.держ.адміністрації.

Саме місц.держ.адміністрації реалізують принцип поєднання централізації і децентра лізації у здійсненні держ.вл, покладений в основу побудови територ.устрою Укр.

Отже, можна зробити висновок, що управління місцевими справами здійснюється через орг.держ.адміністрації на місцях, які виступають у якості периферійної ланки виконавчого апарату, призначаються з центру та формуються за участю представницьких органів, що обираються населенням відповідних адмін-територ.одиниць. Такий підхід у повній мірі відповідає змісту управління місцевими справами, якого додержується більшість країн сучасного світу.

Під місцевим управлінням розуміють органи, які призначаються з центру і представляють на місцях держ.адміністрацію, а під місц. самоврядув.– місц.представницькі органи.

Уявляється правильним не протиставляти місцеве самоврядуваня місцевому управлінню, а розглядати їх у контексті відношення частина – ціле. Місц.управління – складний і гнучкий механізм. Він може включати в себе як держ. адміністрацію на місцях, так і місцеві представ ницькі органи – ради (органи самоврядування).

Соседние файлы в папке кпу