Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать
  1. Верховна Рада України - єдиний орган законодавчої влади Української держави.

ВРУ-єдиний загальнонаціональний постійно діючий, колегіальний, виборний орг. законодавч.вл у складі 450нардепів, які обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голусування строком на 5р.

За К-цією 1978р. ВР мала статус найвищого органу держ.вл. К-ція Укр..1996 закріпила нову організацію держ.вл. ВР набула всіх основних рис парламенту- єдності, загальнонаціоності, представницкості, виборності, однопартійності, колегіальності та постійності. Єдність полягає в тому, що в Укр..немає інших орг.зак.вл., як це було до 1992р, коли зак.вл в період між сесіями здійснювала Президія ВРУ, вносячи зміни і доповнення до чинного зак-ства. Загальнонаціональний характер характеризується тим, що ВР представляє увесь укр..народ і виступає від його імені, що виплмває з Преамбули К-ції. Колегіальність полягає у її складі і порядку роботи. Складається з 450нардепів і є повноважною за умови обрання не менше 2/3 від її конституц.складу. Виборність ВРУ полягає у її формуванні виключно шляхом виборів нардепів на основі загального, рівного, прямого виборчого П при таємному голосуванні. Однопартійність парламенту зумовлена тим, що Укр..є унітарною Д, становлення парламентаризму перебуває на початковому етапі. ВР-постійно діючий орг, нардепи здійснюють повноваження на постійній основі.

  1. Порядок утворення вру.

К-ція Укр 1996 р. в цілому залишила загальну структуру ВР без змін у вигляді однопалатного парламенту, проте значно оновила окремі її інститути. Істотними новелами української парламентської реформи є: припинення існування Президії ВР як постійно діючого органу загальної компетенції, перетворення постійних комісій ВР у комітети, формування Рахункової палати ВР, створення інституту Уповноваженого ВР з прав людини та інших інститутів, зокрема інститутів найстаршого за віком народного депутата для відкриття першого засідання першої сесії ВР для здійснення процедури складання присяги народними депутатами; представника Президента у ВР та ін.

З метою зміцнення правової основи організації і діяльності ВР та її органів передбачено прийняття Закону про Регламент ВР замість Регламенту ВР.

Покладено початок створенню елементів інфраструктури ВР: парламентського видавни цтва, парламентської бібліотеки, Інституту зак-вства, друкованих органів – журналу “Віче”, газети “Голос України” та ін.

Відповідно до чинної К-ції і Регламенту ВР загальнопарламентськими інститутами загальної компетенції є: Голова ВР, перший заступник і заступник Голови та апарат ВР. Голову ВР, 1го заступника і заступника Голови ВР обирає зі свого складу і відкликає їх.

  1. Функції, компетенція вру.

Головними фіями ВР є: 1.законодавча(-полягає в ухвалені законів, у внесені до них змін чи визнані їх такими, що втратили юр.силу, в скасуванні або призупиненні їхньої дії, ВР може ухвалювати закони з будь-якого питання за винятком тих, які вирішуються виключно всеукр.референдумом), установча (державо творча, організаційна)(-участь у формуванні орг.вик.вл; формуваня орг.суд.вл; створення парламентських структур; вирішення пит. територ.устрою, забезпечення формування орг. місц.самоврядув), парламентський контроль (-контроль за дотриманням конституц. П та свобод людини і громадян. та захист їх; контроль за діяльністю КМУ; бюджетно-фінансовий контроль; контроль за діяльністю прокуратури).

Компетенцію ВРУ складають закріпленні К-цією Укр. предмети відання та повноваження, необх для реаліз фій ВРУ. Залежно від способу конституц-го закріплення компетенції виділяє три види парламентів:1)парламент з не обмеж компетенцією (-К-ції цих Д немістить переліку повноважень парламенту, з чого й випливає юр необмеженість його компетенц за предметом, тобто вважається, що він може видавати закони з будь-якого питан).2)парлам з відносно обмеженою компетенц (-компетенц парлам обмежується фундаментальними правами, питаннями, які згідно з К-цією віднесено до сфери компетенції вик та суд вл, місц. самоврядув).3)парлам з абсолютно обмежен компетенц(-К-ції таких д установл читкій і вичерпний перелік питань з яких прлам має право приймати З ак.). ВРУ може бути віднесено до парламент з абсолютно обмежен компетенц. У К-ції Укр.є перелік пит, що належ до повноважень ВРУ.

ВРУ наділена широкими повноваженнями, які визначають місце та роль у Д. Їх можна класифікувати за напрямками діяльності. У галузі правотворчо.діяльнсті:-внесеня змін до К-ції в межах і порядку передбачених К-цією; -ухваленя Зак; -затвердженя держбюджету; -затвердження загальнодерж програм економ, соц, націон-культ.розвитку, охорони довкілля; -затвердження рішення про наданя Укр..позик і економ.допомоги іноземн.Д та міжнародн. організаціям. У галузі держ.будівництва та амін-територ.устроюД: -визначення засад внутрішн. і зовнішн.політики; -призначення всеукр.референдуму, виборів Презид, чергових, позачергових вибор. до орг.місц. самовряд, позачергові виб до ВР АРК. У галузі зовнішн.політики: -визначен.засад зовнішньої політики; -надання у передбачений законом строк згоди на обов’язковість між нар.договор Укр та їх денонсації. У галуз контрольної діяльн-ті: -контроль за викон.Держ.бюджету; -заслуховування щорічних послань Презид про зовнішн. І внутрішн.становище Укр.; -здійснен. Контролю за діяльністю КМУ; -заслуховуван. доповідей Уповноваж.з прав людин; -здійсн. парламентського контролю в межах, встановлен.К-цією; -усунення Презид.з поста в порядку імпічменту; -висловлення недовіри Ген.прокурору. У галуз.націон.безпеки та оборони: -оголошення за поданням Презид стану війни і миру, схвалення рішення Презид про використання ЗСУ у разі збройної агресії проти Укр.; -ухвален.рішення про надання військової допомоги іншим Д; -затвердження структури,чисельності ЗСУ, СБУ, військових формувань, МВС Укр.; -затвердження указів про введення воєнного чи надзвичайного стану в Укр. або в окремих її місцевостях. З питань затвердження орг, призначення і звільнення з посади посадових осіб: -надання згоди про призначен.Президентом Прем’єр-міністра, Ген. прокурора; -признач.або обрання на посади, звільнення з посад, надання згоди на призначення і звільнення з посад осіб у випадках, передбачен.К-цією; -признач і звільн Голови нац.банку, голови і членів Рахункової палати, Уповноваж.з прав люд, половини складу Ради нац.банку, половин.складу Ради нац.ради з питан.телебачення і радіомовлення; призначення третини складу КСУ, членів ЦВК за поданням Презид, обрання суддів безстроково, керівника апарату ВРУ.

Соседние файлы в папке кпу