Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать
  1. Поняття і властивості суверенітету Укр.

Суверенність к-ного ладу полягає насамперед у визначенні, встановленні к-ного ладу народом і можливості його зміни лише волею народу. П визначати й змінювати к-ний лад Укр, зазнача ється у ст. 5 К-ції,належить виключно народові і не може бути узурповане Д, її орг. або посад. особами. Суверенність к-ного ладу означає суверенітет народу і Д(ст.1,5К-ції). Відповідно до ст.2 К-ції суверенітет Укр поширюється на всю її територ. Укр є позаблоковою Д й існування на її територ іноземних військових баз не допускається. Використання існуючих військових баз на територіїУкр для тимчасовго перебування іноземн.військових формувань можливе на умовах оренди в порядку,визначно му міжнар договорамиУкр,ратифікованими ВР.

  1. Організація державної влади в Україні. Розподіл державної влади.

Держ лад являє собою організацію (будівни цтво) і діяльність Д. Оскільки Д сама є організа цією, зокрема політичн організац суспільства, то держ.лад іноді визначається й може визнача тись як будівництво Д(держ будівництво) або її устрій та діяльність. Держ лад Укр, як і будь-якої іншої Д, являє собою передбачену й гарантовану К-цією організацію (будівництво) Д і її діяльність. За своїм змістом та формами він є багатогранним явищем, яке охоплює структурні(організаційні)й функціональні осно ви Д,насамперед політ,економ,соц, культурн та інші основи. Нинішній держ лад Укр має чимало особливостей. По-перше, Укр. Д і держ лад Укр мають у багатьох відношеннях перехідний і змішаний характер, перебувають у стадії становлення. По-друге, держ лад Укр утверджує в Укр нац.Д. По-третє, як свідчить процес державотворення в Укр в останні роки, Укр.Д утверджується як європейська Д, якій притаманні істотні риси більшості європей ських Д-в та Д-в світу. Підтвердженням тому є К-ція Укр 1996 р. По-четверте, Укр з моменту проголошення своєї незалежності виступає як важливий міжнародний фактор, який впливає на інші держави і міжнародні організації й зазнає відповідно значного впливу з їх боку.

Першочергове значення у становленні і функціонуванні демократичної Д має порядок формування орг.держ.вл.(держ апарату). Ряд орг.держ.вл.Укр формується окремо представ ницьким орг.держ.вл–парламентом Укр (обира ються безстроково судді судів загальної юриспруденції тощо) чи Презид як главою Д (перше призначення на посаду професійного судді на 5р суду загальн.юрисдикції) або спіль но, за взаємною участю: за поданням, згодою одного орг.держ.вл щодо іншого, на парите тних засадах тощо. Зокрема, Прем’єр-міністр і Генпрокурор призначаються Презид України за згодою ВР. Судді КСУ(18 суддів) признач Презид, ВР та з’їздом суддів Укр на парите тних засадах(по 6суддів). Виборними орг. держ.вл в Укр є ВР і Презид. Виборним представницьким орг.держ.вл є лише один орг.держ.вл–ВРУ.Виборними представницькми орг.місц.самовр. є сільські,селищні, міські ради

  1. Верховенство права в Українській д.

Укр.- як правова Д розуміється як Д, в якій забезпечується верховенство П, послідовно проводиться принцип поділу влади та визначаються й гарантуються П і свободи кожної людини.

У К-ції закріплено такі ознаки правової Д:

1. Принцип верховенства П передбачає:

-повязаність законодавчої влади природним правом (Д може видавати лише ті закони, які відповідають приписам природного П);

- верховенство закону, що означає по-перше, визнання за К-цією найвищої юр.сили; по-друге, віднесення до предмета законодавчого регулювання найважливіших, визначальних суспільних відносин у всіх сферах життєдіяльності суспільства; по-трєте, панування закону, безумовне підпорядкування законові всіх членів суспільства та Д в цілому.

Головна і визначальна роль закону в державі - це не автоматично чинний факт, що існує самий по собі. Оскільки верховенство закону є вираженям законності, від стана якої залежить фактичне положення законів серед інших правових норм. Істотне значення тут мають рівень політико-правової культури і розвитку цивільного суспільства, від якого залежить виконання законів,ступінь досконалості і культури зак-вства, ефективність і культура роботи правоохоронних органів.

Верховенство закону - саме вимога законності й один з ознак дійсно правової держави. Тому це повинно дотримуватися в роботі правоохоро них органів. Дотримання цієї вимоги зокрема охоплює такі основні моменти: а) істотність законодавства - законодавство повинно бути присвячене дійсно вирішальним і корінним питанням життя країни; б) повнота зак-вства - у законах повинні бути з максимальною точністю урегульовані всі питання, що потребують законодавчого рішення; в) недоторканість зак-вства - суворе дотримання вищої юридичної чинності закону, у тому числі неприпустимість видання актів, що суперечать закону; г)досконалість зак-вства по його утриманню - його усталеність, систематичне відновлення й ін.;

д)культура зак-вства (юридична досконалість)-його кодифікованість, широка застосування досягнень юридичної техніки, що забезпечує правильне й однакове розуміння законів.

Соседние файлы в папке кпу