Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать

20. (Б)Поняття конституційного процесу.

1.суб`єктами права подання законопроектів про внесення змін до К-ції Укр, пропозицій, поправок до них та пропозицій щодо їх розгляду є: -Презид; -не менш як третина народних депутатів Укр від к-ційного складу ВРУ (150)

2.Подання до ВР законопроекту, Реєстрація законопроекту:

-одночасне подання і законопроекту, яким передбачається виділення коштів з Держ.бюджету Укр на проведення всеукр.референдуму щодо змін К-ції Укр. Законопроект про внесення змін до розділу I "Загальні засади", розділу III "Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін до К-ції Укр".

-Можливість подання альтернативних законопроектів до ВР лише протягом 14 днів після надання народним депутатам законопроекту про внесення змін до К-ції Укр.

-Законопроект про внесення змін до К-ції Укр, крім розділу I "Загальні засади", розділу III "Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін до К-ції Укр”.

3. Далі відбувається відкликання законопроекту ініціатором. Або Розгляд у профільних комітетах ВР:

1).У разі якщо жодне із запропонованих рішень у пунктах 1, 2, 3 частини п'ятої цієї статті не підтримано ВР, законопроект вважається таким, що знятий з розгляду ВР.

2). -Відкладення прийняття рішення щодо включення законопроекту (альтернативних законопроектів), обох пов'язаних законопроектів до порядку денного сесії ВР.

-Включення законопроекту (одного з альтернативних) про внесення змін до К-ції Укр до порядку денного сесії ВР (приймається більшістю голосів народних депутатів від к-ційного складу ВР)

-Включення законопроекту (одного з альтернативних) про внесення змін до К-уції Укр до порядку денного сесії ВР. Направлення законопроекту до КСУ для отримання висновку (приймається більшістю голосів народних депутатів від к-ційного складу ВР).

4. Наступною стадією є або:

-Відкликання законопроекту ініціатором за згодою ВР; або

-Опублікування законопроекту для всенародного обговорення в офіційних та інших друкованих виданнях для відома громадян; або

-Направлення законопроекту до КСУ для отримання висновку; або

-Підготовка законопроекту про внесення змін до К-ції Укр до попереднього схвалення або прийняття його ВР. здіснення голосування щодо прийняття в 1му читанні законопроекту, яким передбачається виділення коштів з Держ.бюджету Укр на проведення всеукр.референдуму щодо змін К-ції Укр. Після чого відбувається розгляд законопроектів ВРУ в сесійному режимі.

5. -Голосування проводиться поіменно шляхом подачі іменних бюлетенів з особистими підписами народних депутатів. Законопроект, який не отримав необхідної кількості голосів вважається відповідно не схваленим попередньо чи неприйнятим.

-Якщо ВР не прийняла рішення про зміст і строки подальшої роботи над не схваленим попередньо законопроектом, він вважається не прийнятим і знятим з розгляду.

-Рішення про прийняття законопроекту приймається за умови, що такий законопроект за висновком КСУ відповідає вимогам К-ції Укр і немає застережень. Тоді Здійснюється голосування щодо прийняття постатейно та в цілому раніше прийнятого у першому читанні законопроекту про виділення коштів із Держ.бюджету Укр на проведення всеукр.референдуму щодо змін до К-ції Укр. І Прийнятий ВР відповідно до К-ції законопроект про внесення змін до К-ції Укр із зазначенням дати його прийняття підписується Головою ВР та разом із прийнятим ВР і підписаним Головою ВР законом про виділення коштів з Держбюджету направляється Президентові для призначення всеукр. референдуму щодо змін до К-ції, а також, відповідно, підписання і оприлюднення закону, яким передбачається виділення коштів з Держ.бюджету Укр на проведення всеукр.референдуму щодо змін до К-ції Укр.

-Рішення про попереднє схвалення законопроекту приймається за умови, що такий законопроект за висновком КСУ відповідає вимогам К-ції Укр і немає застережень. Тоді На наступній сесії ВР може прийняти законопроект який був попередньо схвалений ВР цього ж скликання на попередній черговій чи позачерговій сесії. І Прийнятий ВР відповідно до К-ції закон про внесення змін до К-ції із зазначенням дати попереднього схвалення ВР, дати його прийняття підписується Головою ВР і направляється Президентові для підписання та офіційного оприлюднення.

Соседние файлы в папке кпу