Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать
  1. Порядок організації та проведення виборів.

Виборчий процес – це врегульована законом специфічна діяльність уповноважених орг. і громадян, спрямована на формування якісного і кількісного складу орг. держ.вл та орг. місц.самовряд. Розрізняють кілька стадій (етапів) виборчого процесу. Перша стадія – проголошення або призначення виборів. Новою К-цією Укр передбачаються як передумови проведення виборів–проголошення відповідно до кален дарної дати та призначення виборів залежно від їх виду. Друга стадія – затвердження або утвореня виборчих одиниць. Ними виступають виборчі округи і виборчі дільниці. Виборчі округи бувають територіальними та національно-територіальними.Виборч дільниці – виборчі одиниці, що об’єднують виборців за загальним місцем голосування. Третя стадія – утворення виборчих органів, на які закон покладає керівництво всім виборчим процесом. Залежно від країни ці органи мають різні назви (комісії, бюро, президії). Серед них розрізняють: 1) територіальні, включаючи ЦВК; 2) окружні – комісії, що діють у виборчих округах; 3) дільничні комісії, що діють у виборчих дільницях. 4 стадія виборів – складання списків виборців. Встановити до процедури голосування на виборах коло осіб, що мають право голосу. Однією із найважливіших стадій виборчого процесу є стадія висування і реєстрації кандидатів на виборчі посади. Світова практика висунення кандидатів визначає кілька способів висунення кандидатів:

-самовисунення; -висування групами виборців; -висування політ.партіями та іншими громад ськими об’єднаннями. 6 стадія передбачає проведення передвиборчої агітації. Найголовнша,7 стадія–голосування,саме з нею пов’язаний кульмінаційний акт волевиявлення. За Зак голосування провадиться в день виборів або в день повторного голосування на виборах. Законом скасована процедура дострокового голосування на виборах нардепів Укр та на місцевих виборах. 8 стадія виборів включає підрахунок голосів і визначення результатів виборів, а також підбивання підсумків виборів. Закон встановлює термін тривалості цієї стадії, порядок підрахунку голосів, перелік виборчої документації з цих питань. Кінцеві загальні результати виборів встановлюються ЦВК або територіальними виборчими комісіями і публікуються в офіційній пресі.

  1. Статус Центральної виборчої комісії.

ЦВК- є постійно діючим державним органом, який відповідно до К-ції, цього та інших ЗУ забезпечує організацію підготовки і проведення виборів Презид, нардепів, а також всеукр референдумів. ЦВК здійснює консуль тативно-методичне забезпечення виборів до місцевих рад, сільських, селищних, міських голів і проведення місцевих референдумів.

Комісія очолює систему виборчих комісій, які утворюються для підготовки і проведення виборів Презид, народепівта всеукр референ думу, спрямовує їх діяльність. ЦВК є юр. особою, має печатку із своїм найменуванням.

ЦВК будує свою діяльність на принципах законності, незалежності, об'єктивності, компетентності, професійності, колегіальності розгляду і вирішення питань, обгрунтованості прийнятих рішень, відкритості і гласності.

На засіданнях Комісії мають право бути присутніми кандидати у Презид, кандидат.у нардепи, їх довірені особи, представники політ.партій, виборч. блоків партій, представ вники орг.зак,вик,суд.вл,орг місц.самовряд, ЗМІ, офіційні спостерігачі від інших Д, міжнарод організацій, громадських організацій Укр.. Рішення ЦВК публікуются в централ і місц.ЗМІ в строки, встановлені ЗУ. ВРУ призначає на посаду та припиняє повноваженя членів Комісії за поданням Презид.

До складу входять 15 членів Комісії. Голова Комісії, заступник Голови Комісії, секретар Комісії обираються з числа членів Комісії шляхом таємного голосування на її засіданні.

Комісія працює на постійній основі. Члени ЦВК звільняються від виконання виробничих або службових обов'язків за попереднім місцем роботи. Строк повноважень членів - 6 років.

Членом може бути громадян Укр, який досяг 25р, має право голосу, проживає в Укр не менше 5остан.р та володіє держ.м. Не може бути нардепом, мати представницьк мандат, бути кандид у Презид, кандидатом у нардепи, близьким родичем кандидата; не може входити до складу орг.вик.вл, інших держ.орг, орг.місц. самовр, займатися підприємницьк або іншою діяльністю, крім викладацької, наукової та творчої у вільний від роботи час. Не може бути членом громадян, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимс не погашена, не знята у встановлен Зак порядк.

Основн.формою діяльності є її засідання. На них може бути розглянуто будь-яке питання, яке належить до компетенції ЦВК. Засідання скликаються Головою,заступником Голов, або не менш третиною членів.

Рішення приймаються у формі постанов відкритим голосуванням більшістю голосів; є обов'язковими для виконання.

Повноваження 1) організовує підготовку і проведення виборів Презид, нардепів,всеукр. референдуму; 2) забезпечує реалізацію і захист конституц.виборч.П громадян Укр при проведенні виборів Презид, нардепів, всеукр. референд;3) здійснює контроль за додержанням конституційних норм виборч.П та виконанням ЗУ "Про вибори Презид, нардепів,всеукр.референдуму " і забезпечує однакове їх застосування на всій території Укр у межах своєї компетенції; 4) публікує інформацію про строки проведення виборчої кампанії, список округів та інші матеріали про свою діяльність; 5) реєструє політичні партії та їх виборчі блоки, які виявили намір висунути свого кандидата у Презид, нардепів; 6) встановлює результати виборів Презид, нардепів,оприлюднює, публікує в пресі та оголошує в інших ЗМІ повідомлення про результати виборів Презид, нардепів,всеукр. референдуму; 7) вносить до ВР подання про призначення повторних виборів Презид, нардепів; 8)очолює с-му виборч комісій, які утворюються для проведення виборів нардепів;

Повноваження члена ЦВК можуть бути достро ково припинені за рішенням ВР: 1) порушенн К-ції,ЗУ,присяги; 2)припинен громадянств; 3) вибуття його на постійне місце проживаня за межі Укр; 4)набрання законої сили обвину вальн.вироком суду щодо нього; 5) реєстрації його канддат.у Презид,нардепом, їх довіреною особою; 6)порушеня ним вимог, передбачених Зак; 7) звернення члена з особист. заявою про складення повноважень; 8) визнання недієз датним, безвісно відсутнім чи оголошення таким, що помер; 9) смерті.

Соседние файлы в папке кпу