Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать
  1. Взаємовідносини Презид з вр і км.

Повноваж.стосовно ВР та у сфері зак.вл: -користується П законодавч.ініціативи у ВР; -підписує та офіційно оприлюднює ЗУ, прийняті ВР; -має право вето щодо прийнятих ВР ЗУ з наступним поверненям їх на повторний розгляд ВР; -призначає всеукр.референдум щодо змін К-ції, проголошє всеукр.реф.за народною ініціатив; -припиняє повноважен ВР, якщо протягом 30д однієї чергової сесії пленарні засіданя не можуть розпочатись; -призначає позачергові вибори до ВР.

Повноваж у сфері вик.вл: -вносить за пропозицією коаліцій депутатських фракцій у ВР поданя про призначеня ВР Прем’єр-міністра в строк не пізніше ніж на 15д після одержаня такої пропозиції; -вносить до ВР поданя про призначнея Міністра оборони,Мініс.закордон. справ, Голови СБУ, голів місц.держ.адміні стацій; -зупиняє дію актів з мотивів невідповідності цій К-ції з одночасним зверненям до КСУ щодо їх к-ності; -скасовує акти Ради міністрів АРК.

  1. Кабінет Міністрів у - орган вик. Вл.

КМ- вищій орг.у с-мі вик.вл, відповідний перед През.і ВР, підконтрольний і підзвітний ВР, що керується у своїй діяльності К-цією, ЗУ, указами През.та постановами ВР. К-но-правовий статус КМ обумовлює його фії: 1.Керівництво та спрямуваня виконавчо-розпорядчої діяльності в різних сферах держ.життя; 2.Спрямування і координація діяльності орг.вик.вл, контроль за їх діяльністю. КМ-вищій, загальнодерж., колегіальний(колегіально приймають рішеня) орг.у с-мі орг.вик.вл.

До складу КМ входять: Прем’єр-міністр, Перший віце прем’єр-міністр, 3 віце прем’єр-міністри, міністри. В К-ції закріплені повноваженя Прем’єр-міністра: -формування пропозицій щодо персонал.складу КМ, щодо призначення на посади та звільн.керівників централ.орг.вик.вл, які не входять до складу КМ; -керівництвороботою КМ, спрямування її на виконаня Проглами діяльності КМ, схваленої ВР.

Строк повноважен.КМ К-цією не визначається. КМ складає повноваженя перед новообраною ВР. КМ складає свої повноваженя у разі відставки Прем-міністра, або прийняття ВР резолюції недовіри КМ.

Організація роботи КМ здійснується згідно з Тимчасов.регламентом КМ від 200р. Питання,що належеть до його компетенц. розглядаються на його засіданнях, а також Прем-мініст, Першим віце-прем-міністр, віце прем-міністрами, урядовими комітетами та іншими утворюваними КМ орг. Роботою КМ керує Прем-міністр, який спрямовує та координує діяльність 1шого віце-пр-міністра, віце-пр-міністрів, міністрів, керівників інших центр.і місцев.орг.вик.вл. 1ий віце-пр-міністр виконує обов’язки Пр-міністра у разі його відсутності.

Основною організац.формою роботи КМ є його засідання. На розгляд КМ відповідно до Тим час.регламенту вносяться: -проекти ЗУ, актів През та КМ; -проекти урядових заяв, декларацій, листів,звернень; -концепції законодавчого врегулювання окремих проблем; -пропозиції щодо концептуальних засад формування держ.політики; -звіти керівників орг.вик.вл про виконання своїх повноважень. Засідання проводиться щосереди і починається о 10 під головуванням Пр-міністра. Засідан.вважаєтся правочинним якщо на ньому присутні не менше 2/3 його членів, які повинні брати участь особисто. У разі потреби з питань, включення до порядку деного, на засіданКМ можуть запрошуватись посадові особи, яких стосується обговорене питан. Перелік цих осіб визначається Міністром КМ за пропозиціями керівників орг, визначених відповідальними за підготування розглядуван. пит,і узгоджується з Пр-міністром. Рішення приймаються більшістю голосів членів КМ, присутніх на засіданні. За умов рівного розпо ділу голосів вирішальний - голос Пр-міністра.

КМ може утворювати постійні й тимчасові робочі орг. Постійно діючим робочим орг КМ є Урядовий комітет, основним завданням якого є сформування та реалізація держ.полі тики у відповідній сфері. До складу Уряд. комітет. входять члени КМ, керівники, заступники керівниківцентр.орг.вик.вл, заступники Міністра КМ. Очолює Уряд.коміт. Пр-міністр, 1ий віце-Пр-міністр, віце-пр-міністр або Міністр закордонних справ.

Акти КМ представлені: постанови і розпо рядженя, які є обов’язковими для виконання. нормативні акти КМ видаються у форі постанов. Ненормативн.акти-акти з оператив них, організаційно-розпорядчих та інш.пит-у формі розпоряджень. Постанови КМ надсила ються Міністер.юстиції для внесення їх до єдиного держ.реєстру нормативних актів і публікуються в газеті „Урядовий кур’єр” та офіційн.віснику Укр.. Постанови і розпорядженя набирають чинності від моменту їх прийняття. Акти,які визначают П і обов’язки громад, набир. чинно сті.не раніше дня їх опублікуван.в офіційн. друк.виданнях.

Соседние файлы в папке кпу