Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / шпори кпу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
701.95 Кб
Скачать
  1. Порядок припинення громадянства Укр.

Зак-вство Укр встановлює обмеження щодо набуття громадянства окремими особами. Зокрема, в громад-во Укр не приймаються особи, які: 1) вчинили злочини проти людства чи здійснювали геноцид, чинили насильницькі дії проти національної державності Укр; 2) засудженні до позбавлення волі до зняття судимості; 3) перебувають під слідством або уникають покарання чи вчинили злочин на території іншої Д; 4) перебувають на військовій службі, у службі безпеки, в правоохоронних органах, органах юстиції або органах держ.вл іноземної Д. Отже, громадянство Укр припиняється: 1)внаслідок виходу з гром-ва Укр; 2)внаслідок втрати гром-ва Укр; 3) за підставами, передбаченими міжнародн.договорами, які ратифіковані ВР,-так проголошує Закон. Вихід з громадянства відбувається тільки за ініціативою самої особи (по відношенню до дітей можуть діяти їхні законні представники). Вихід з громадянства Укр здійснюється за клопотанням особи.

  1. Порядок набуття громадянства України дітьми.

Громадянство Укр набувається за народженням; за походженням; через прийняття до громадянства Укр; поновлення у громадянстві Укр; за іншими підставами, передбаченими ЗУ “Про громадянство Укр”; за підставами, передбаченими міжнародними договорами, які ратифіковані ВР.

Закон детально регулює питання громадянства дітей у разі зміни громадянства батьків і усиновлення, а також повноваження органів, які беруть участь у вирішенні питань громадянства Укр, порядок розгляду заяв і подань з питань громадянства Укр та ін.

Дитина, батьки якої на момент народження перебували в громадянстві Укр, є громадя нином Укр незалежно від того, народилася вона на території Укр чи за її межами.

У випадку різного громадянства батьків, один з яких перебував на момент народження дитини в громадянстві Укр, дитина є громадянином Укр: -якщо вона народилася на територ.Укр; -якщо вона народилася за межами Д, але батьки чи один з них у цей час постійно проживали на території Укр.

У випадку різного громадянства батьків, один з яких на момент народження дитини перебував у громадянстві України, якщо в цей час обоє з батьків постійно проживали за межами Укр, громадянство дитини, котра народилася за межами Укр, визначається за письмовою згодою батьків.

Дитина, один з батьків якої на момент її народження був громадянином Укр, а інший - особою без громадянства чи невідомий, є громадянином Укр незалежно від місця її народження.

У разі встановлення батьківства дитини, мати якої є особою без громадянства, а батьком визнається громадянин Укр, дитина, яка не досягла 16р, стає громадянином Укр незалежно від місця її народження.

Дитина, яка народилася на територ. Укр від осіб без громадянства, які постійно проживають в Укр, є громадянином Укр.

Дитина, яка перебуває на територ. Укр, батьки якої невідомі, є громадянином Укр.

ЗУ “Про громадянство Укр” регулює також питання про вихід із громадянства Укр, його втрату, громадянство дітей у разі зміни громадянства батьків і усиновлення, а також повноваження органів, які беруть участь у вирішенні питань громадянства Укр (Президента, органів внутрішніх справ Укр, Міністерства закордонних справ Укр, дипломатичних представництв і консульських установ Укр за кордоном), порядок розгляду заяв і подань з питань громадянства Укр, виконання та оскарження рішень із цих питань.

У с-мі органів, покликаних вирішувати питання щодо громадянства, найбільші й найширші повноваженя належать Президенту, оскільки він уповноважений К-цією вирішу вати питання, пов’язані з громадянством.

Соседние файлы в папке кпу