Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорыДФК.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
627.2 Кб
Скачать

137. Напрями і послідовність контролю розрахунків з бюджетом по прибутковому податку з громадян.

Основні напрями і послідовність перевірки:

    1. Перевірка правильності нарахування сум прибуткового податку за місцем основної роботи та за сумісництвом. Використовується інформація за субрах. 641, записи в регістрах. При здійсненні перевірки розрахунків прибуткового податку спочатку визначають правильність місячного сукупного доходу і правильність обчислення прибуткового податку згідно ставки, потім сума податку, визначена податковим інспектором порівнюється з сумою, обчисленою бух-рією під-ва. Якщо виявлено відхилення, то сума недонарахування або зайво нарахованого податку фіксується в акті перевірки.

    2. Перевірка повноти і своєчасності перерахування до бюджету сум утриманого податку з доходів громадян. Здійснюється за записами рах. Д-т 641 з одночасним аналізом даних за К-том цього рах.

    3. Контроль своєчасності подання під-вом до под. органів даних про сплачені працівниками доходи та утримання з них суми прибуткового податку.

Форма 8 ДР, довідки про ОП не за основним місцем роботи. Якщо за результатами перевірки виявлено факти несвоєчасного повідомлення органів ДПІ, службові особи під-ва притягуються до адміністративної відповідальності і на них накладаються адмін. стягнення, штрафи в розмірі 3 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а у разі виявлення протягом року більше ніж 3 таких порушень, то розмір штрафу складає 5 неоподаткованих мінімумів.

138. Контроль розрахунків під-ва по платежам у Пенсійний фонд та фонд соціального страхування.

Ревізія розрахунків підприємств з органами соціального страхування є важливим напрямом ревізійної роботи.

Метою ревізії розрахунків із соціального страхування є контроль за правильністю, повнотою та своєчасністю здійснених відрахувань на соціальне страхування за всіма видами оплати праці за відповідний звітний період та перевірка своєчасності перерахування внесків і законності використання коштів Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування.

Перед проведенням ревізії розрахунків із соціального страхування передусім необхідно перевіряти, чи зареєстроване підприємство як платник страхових внесків за місцем свого знаходження уповноваженими особами Пенсійного фонду, відділення Фонду соціального страхування або галузевого комітету профспілок. Реєстрація має бути проведена в 10-денний строк від дня отримання свідоцтва про держреєстрацію підприємства.

Здійснюючи ревізію розрахунків з органами страхування, важливо перевірити використання страхувальником коштів Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування, зокрема :

  • цільове використання коштів Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування;

  • наявність документів, які підтверджують право на призначення відповідних витрат (листки непрацездатності, довідки та інші).

Треба звернути увагу на відповідність:

    • сум допомоги, зазначених у листках тимчасової непрацездатності записам у розрахункових відомостях по заробітній платі;

    • кількості оплачених за листками тимчасової непрацездатності днів даним табелів обліку робочого часу.

Перевіркою необхідно встановити своєчасність сплати нарахованих внесків до Фонду соціального страхування. За несвоєчасну сплату страхових внесків стягується пеня. Пеня нараховується з сум недоїмки за кожен прострочений день у розмірі, встановленому чинним законодавством. Пеня нараховується на повну суму простроченого платежу, починаючи із наступного дня після одержання заробітної плати, включаючи день сплати платежу.

У разі порушення фінансової дисципліни з питань розрахунків за страховими внесками до винних осіб застосовуються санкції, передбачені чинним законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]