Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорыДФК.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
627.2 Кб
Скачать

Групування даних

Застосування логічної перевірки – при дослідженні достовірності господарських операцій, коли в ревізора виникають сумніви щодо достовірності окремих показників.

Зміст логічної перевірки – госп. операція, що відображена в документі, порівнюється з різними взаємопов’язаними показниками інших господарських операцій на предмет того, чи існувала об’єктивна можливість їх виникнення.

Наприклад, зіставляються приведені в накладній дані про масу і обсяг вантажу з вантажопідйомністю або об’ємом машини, на який перевозився вантаж, місткість тари вказаної в накладній, обсяг випущеної продукції з виробничою потужністю тощо.

  1. Вказати методичні прийоми аналізу, які застосовуються в контрольно-ревізійній роботі, пояснити зміст та застосування техніко-економічних розрахунків.

До основних прийомів аналізу, які мають застосування при контролі фінансово - господарської діяльності належать  техніко-економічні розрахунки, порівняння даних, відносні та абсолютні величини, групування даних, тематичні обстеження.

Зміст камеральної перевірки – полягає в дослідженні обґрунтованості показників звітності і балансів даними за допомогою даних бухгалтерського аналітичного і синтетичного обліку чи податкового обліку.

Застосування – для дослідження фінансового стану під-ва, фінансових результатів діяльності та взаємовідносин по платежах до бюджету, цільових спеціальних державних фондів, розрахунків з банками, з іншими під-ми і організаціями.

  1. Права працівників державної КРСУ.

1) ревізувати і перевіряти грошові та бухгалтерські документи, звіти, кошториси та інші документи, що пов’язані з надходженням і витрачанням коштів.

2) безперешкодний доступ на склади, сховища, припиняти на розрахункових і поточних рахунках операції, якщо ревізоване під-во перешкоджає працівнику ДКРС виконувати свої обов’язки.

3) залучати на договірних засадах кваліфікованих фахівців з тих чи інших питань.

4) вимагати від керівників ревізованих підп-в проведення інвентаризації матеріальних цінностей, грошових коштів, опечатувати каси, склади, архіви, вилучати необхідні документи.

5) одержувати від банків та інших фінансових і кредитних установ необхідні відомості, копії документів, довідки

6) одержувати від службових і матеріально-відповідальних осіб письмові пояснення.

7) пред’являти вимоги щодо усунення виявлених порушень

8) стягувати в дохід держави коштів, що отримані з порушенням чинного законодавства.

9) накладати адміністративні стягнення

10) застосовувати фінансові санкції

  1. Обов’язки і відповідальність працівників державної КРСУ.

Обов’язки

1) об’єктивно висвітлювати виявлені факти порушень

2) пред’являти документ на право проведення ревізії

3) у випадку виявлення зловживань і порушень законодавства передавати правоохоронним органам матеріали ревізії

4) належно оформляти вилучення документів

5) дотримання комерційної та службової таємниць.

Відповідальність за невиконання або неналежне виконання службовими особами ДКРС своїх обов’язків вони притягуються до дисциплінарної та кримінальної відповідальності.

  1. Права посадових осіб ревізованих під-в і організацій.

Посадові особи ревізованих під-в мають право 

1) бути присутніми при проведенні інвентаризації, контрольних замірах, обстеженнях складів.

2) знайомитися з актами ревізій і перевірок, що стосуються їх службової діяльності і подавати в письмовій формі пояснення і заперечення до них.

3) знайомитися з усіма документами і звітами, які є підставою для ствердження про недоліки в роботі, зловживання, з проведеними розрахунками сум, які підлягають до сплати в бюджет.

4) подавати ревізорам документи та інші матеріали у виправдання своїх дій.

  1. Обов’язки і відповідальність посадових осіб ревізованих під-в і організацій.

Обов’язки

1) на вимогу ревізора пред’являти для перевірки документи, облікові реєстри, грошові кошти, матеріальні цінності

2) давати пояснення в письмовій та усній формах з питань, які мають відношення до ревізії або перевірки.

Відповідальність посадові особи ревізованого під-ва несуть відповідальність за навмисне викривлення фактів і обставин, у результаті чого для ревізора стало неможливим установити дійсний зміст господарських операцій і розмір заподіяного під-ву матеріального збитку.

  1. Техніка вилучення док-тів в процесі ревізії.

У разі виявленні зловживань і за наявності такої необхідності ревізор може вилучати з архіву під-ва потрібні йому документи, а замість оригіналу у справі під-ва залишити копії вилучених документів. Процедуру вилучення документів оформляють спеціальним актом, складеним ревізором за участю керівника і головного бухгалтера, а також понятих, що не мають відношення до контрольно-ревізійного процесу. Для того, щоб не завантажувати акт ревізії описом реквізитів, вилучених документів, складають окремий реєстр вилучених оригіналів, який є додатком до акта.

  1. План ревізійної роботи: структура, зміст, порядок складання плану.

Плани КРР складаються на рік, квартал та індивідуально кожним контролером на конкретний місяць. Річний план КРР складає начальник КРС за 1-2 місяці до початку наступного року. Для складання річ. плану необхідно встановити які під-ва підлягають ревізії, який період, скільки працівників ревізійного апарату необхідно залучити до перевірки, скільки буде тривати ревізія(в людино-днях), в якому кварталі буде проведено ревізію.

Квартальний план складається на підставі річного плану КРР за 10-15 днів до початку кварталу. Він містить показники: назву під-ва, що підлягає ревізії; ревізований період(кількість місяців, за які проводиться ревізія); дати початку і закінчення ревізії; вид ревізії(комплексна або тематична); затрати часу на проведення ревізії(у людино-днях); відповідальний за проведення ревізії.

Індивідуальний план складає кожний працівник КР-го апарату на місяць або квартал на основі квартального плану КРР. Він повинен мати показники: назву під-ва, що ревізується; дані про попередню ревізію(ким, за який період вона проводилася); період, в який буде проводитися ревізія; кількість місяців в періоді, який підлягає ревізії; затрати часу у людино-годинах; дати початку і закінчення ревізії; вид ревізії; особи, що будуть проводити ревізію.

Для контролю проведення ревізії план має колонку “відмітки про виконання”. Всі структурні підрозділи ГоловКРУ Укр. Відповідно до вимог ЗУ “Про КРС в Укр” № 2939 складають піврічні плани КРР. Ці плани передбачають перелік об’єктів контролю, підстави для включення цих під-в до плану. Піврічні плани передбачають дату попередньої ревізії, плановий термін виконання ревізії, керівника ревізійної групи. При плануванні КРР треба враховувати, що ревізія під-ва, орг-ції в плановому порядку чи за ініціативою органів контролю може проводитися не частіше 1 разу на рік, а за поданням правоохоронних органів незалежно від кількості раніше проведених на цьому об’єкті перевірок.

Плановий термін проведення ревізії складає 30 роб. днів. ДКРС повинна координувати плани КРР з ін. контрольними органами – територіальними органами податкової інспекції, ДКУ, Держ. Митною службою, Пенсійним фондом Укр.

Плани повинні бути складені в установлені строки і передані на затвердження керівникові структурного підрозділу ДКРС вищого рівня. Зміни до планів КРР можуть вноситися не пізніше ніж за місяць до закінчення поточного півріччя на підставі обґрунтованої пропозиції про необхідність внесення таких коректив.

  1. Вказати основні етапи ревізії, показати суть підготовчого етапу.

Основні етапи ревізії:

1. Підготовка до проведення ревізії.

2. Проведення ревізії.

3. Оформлення матеріалів ревізії.

4. Реалізація матеріалів ревізії і контроль виконання прийнятих рішень.

На етапі підготовки до проведення ревізії відбувається попереднє ознайомлення з док-ми, які хар-ть діяльність ревізованого об’єкту і складається програма ревізії. Керівник ревізійної групи на підставі ознайомлення з матеріалами попередньої ревізії та вивчення даних контролю ін. контрол. органів розробляє програму ревізії, в якій визначаються період проведення ревізії, її мета та основні питання, на яких слід зосередити увагу. За 10 днів до початку планової річної ревізії суб’єкту контролю повинно бути письмово повідомлено про строк її проведення. Програма ревізії затверджується керівником КР-го органу На її основі складається план проведення ревізії з визначенням конкретних завдань, виконавців і термінів виконання; готується наказ про проведення ревізії та спеціального посвідчення для кожного члена ревізійної групи, а також проводиться службова нарада з повним складом ревізійної групи з питань організації методики здійснення програми ревізії.

  1. Основний етап ревізії.

На основному етапі здійснюється ознайомлення з під-вом на місці, проведення наради з адміністрацією під-ва і представлення керівником ревізійної групи всіх її членів, а керівником під-ва – керівників структурних підрозділів. Ревізія починається з проведення контрольної інвентаризації, яка передбачає інвентаризацію готівки та цінних паперів в касі і здійснюється у 1-й день перевірки після пред’явлення повноважень на її проведення. Після проведення інвентаризації члени ревізійної групи приступають до безпосереднього здійснення ревізії ін. об’єктів контролю та стану бух. обліку згідно з індивідуальними робочими планами ревізора. Застосовуючи методичні прийоми і способи документ. і фактичного контролю, ревізори виявляють законність та доцільність використання майна всіх форм власності, визначають величину збитку, спричиненого господарству або державі винною особою. Ревізори повинні враховувати, що існують різні види господарських порушень, які слід систематизувати і реєструвати у матеріалах ревізії з виділенням 2 видів: зловживання – це дії посадової особи або працівника, наслідком яких є незначний матеріальний збиток під-ва; ек. злочин – розкрадання або сприяння розкраданню певних матеріальних, грошових цінностей, цінних паперів. Реєстрація господ. порушень здійснюється веденням журналу-відомості ревізора, в яких відзначаються виявлені факти недоліків, порушень з необхідною деталізацією підстав для складання висновку ревізора про суть порушень; складанням опису однорідних порушень і групуванням вивчених в процесі ревізії фактів; отриманням копій або витягів з документів, довідок, розшифровок; залученням до акту ревізії справжніх документів, які свідчать про господ. порушення; отриманням пояснень по кожному виявленому факту господ. порушень; складанням проміжних актів, які є додатками до основного акту ревізії і представляють собою матеріали контролю фактичної наявності грошових та матеріальних цінностей; узгодженням розділів акту ревізії. Етап закінчується здачею членами ревізійної групи звітів про виконану роботу.

  1. Оформлення матеріалів ревізії.

Завершальний етап, на якому керівник ревізійної групи вивчає подані йому розділи акти ревізії, перевіряє повноту виконання програми і планів ревізії та їх якість, у разі необхідності призначає додаткові перевірки для уточнення висновків та суті порушень і недоліків, складає загальний акт ревізії. Загальний акт ревізії – це документ про результати ревізії фін.-господ. діяльності ревізованого під-ва і складається з 2 частин: вступної (загальної) і результативної. У 1 частині вказується повна назва цього документу, дата і місце складання, підстава для проведення ревізії, дата і номер органу, що її призначив, ревізований період, персональний склад ревізійної групи, керівні посадові особи з визначенням терміну їх роботи за ревізований період, дані про попередню ревізію, ким і за який період вона проведена, додаткові дані. Вступна частина акту ревізії закінчується фразою “Ревізією встановлено”.

Результативна частина – це систематизований перелік виявлених у ході ревізії порушень, недоліків, зловживань у фін.-господ. діяльності під-ва. Структура її нерегламентована.

  1. Акт ревізії (тематичної перевірки) як документ про наслідки контролю ревізованого під-ва, організації.

Загальний акт ревізії – це документ про результати ревізії фін.-господ. діяльності ревізованого під-ва і складається з 2 частин: вступної (загальної) і результативної. У 1 частині вказується повна назва цього документу, дата і місце складання, підстава для проведення ревізії, дата і номер органу, що її призначив, ревізований період, персональний склад ревізійної групи, керівні посадові особи з визначенням терміну їх роботи за ревізований період, дані про попередню ревізію, ким і за який період вона проведена, додаткові дані. Вступна частина акту ревізії закінчується фразою “Ревізією встановлено”.

Результативна частина – це систематизований перелік виявлених у ході ревізії порушень, недоліків, зловживань у фін.-господ. діяльності під-ва. Структура її нерегламентована.

  1. Вимоги до оформлення додатків до акту ревізії (тематичної перевірки).

Основні вимоги до змісту 2 частини акту:

1. до акту повинні включатися тільки перевірені, документально обґрунтовані факти порушення.

2. факти порушення повинні бути викладені чітко, ясно і доступно для розуміння.

3. стосовно кожного факту порушення, відображеного в акті, треба стисло викласти його суть з посиланням на конкретні нормативні документи та докази (додатки до акта, первинні документи, облікові реєстри).

4. в акті не повинно бути виправлень, підчисток і помарок.

5. у висновках про суть порушень ревізори не повинні давати правову або морально-етичну оцінку дій посадових, матеріально-відповідальних осіб ревізованого під-ва, кваліфікувати їх наміри або оцінювати дії, як наприклад: розкрадав кошти, привласнив, шахрай. Акт ревізії складається у 3 примірниках, його підписують керівник ревізійної групи, керівник ревізованого під-ва, голов. бухгалтер

  1. Реалізація матеріалів ревізії і контроль виконання прийнятих рішень.

На цьому етапі проводяться заходи, спрямовані на виправлення порушень і недоліків, що виявлені в процесі ревізії на під-ві. Такі заходи можуть бути проведені як у ході ревізії, так і після її закінчення . Заходи, що проводяться у ході ревізії, здійснюються наступним чином:

1. шляхом винесення матеріалів ревізії на обговорення в трудових колективах перевірених під-в та оприлюднення через ЗМІ.

2. у разі не забезпечення повного усунення виявлених порушень ревізори готують за підписом керівника ревізійного органу вимогу про усунення виявлених порушень і вжиття заходів щодо повного відшкодування збитків, притягнення винних до дисциплінарної і матеріальної відповідальності.

3. при виявленні істотних порушень фінансової дисципліни, розкрадань грошових і матеріальних цінностей, ін. зловживань матеріали ревізії передаються до правоохоронних органів і порушується питання про звільнення від обійманих посад винних осіб. Керівник ревізованого під-ва у цьому випадку повинен висунути вимоги стосовно пред’явлення цивільних позовів до винних службових осіб.

4. інформація про наслідки КРР подається органам місцевої Держ. адміністрації. Це заходи, які можуть бути проведені шляхом оформлення КР-ми підрозділами рішень про застосування фінансових санкцій і накладання адміністративних стягнень відповідно до чинного законодавства. Таке рішення вручається під розписку керівнику ревізованого під-ва і при невиконанні його у зведений термін КР-й відділ оформляє документи на безспірне стягнення грошових коштів.

Органи ДКРС здійснюють контроль за виконанням рішень, прийнятих за матеріалами ревізії після її закінчення в таких формах:

1. виїзд ревізора на місце для перевірки виконання пропозиції за результатами ревізії

2. письмова інформація ревізованих під-в про усунення виявлених недоліків і порушень

3. перевірка виконання прийнятих рішень керівниками вищого за підпорядкованістю відомства і оформлення її результатів актом або довідкою.

  1. Облік і звітність з контрольно-ревізійної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]