Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорыДФК.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
627.2 Кб
Скачать

111. Ревізія додаткового і резервного капіталу.

При перевірці правильності формування додаткового, резервного, вилученого і неоплаченого капіталу, треба враховувати специфічні особливості, встановлені законодавством щодо порядку формування і руху елементів власного капіталу залежно від організаційної форми під-ва. Крім цього, перелічені документи відносяться до не реєстрованого власного капіталу, але операції з їх утворення та використання, хоча і не фіксуються в його засновницьких і організаційних документах, повинні здійснюватися у розмірі та за напрямами, передбаченими установчими док-тами і затвердженими фін. планами товариства. Так, при перевірці АТ ревізор повинен встановити, чи передбачене його установчими док-тами створення резервного капіталу у визначеному розмірі, але не менше ніж 25 % від розміру статутного капіталу. У ході перевірки застосовуються методи порівняння, візуального нормативного і логічного документального контролю.

112. Перевірка цільового фінансування і цільових надходжень.

Основні напрями і послідовність контролю:

  1. Перевірка обґрунтованості і доцільності отримання коштів цільового фінансування і цільових надходжень. Починаючи ревізію треба з’ясувати, від кого та на які цілі ревізованим під-вом заплановано цільове фінансування і надходження коштів, а також чи є кошториси щодо їх витрачання.

  2. Здійснюючи контроль своєчасності і повноти зарахування коштів цільового фінансування, ревізор встановлює відповідність даних первинних док-тів, що підтверджують отримання під-вом таких коштів, даним договорів і кошторисів цільового фінансування. Це можуть бути кошти, отримані як субсидії та асигнування з бюджетів та позабюджетних фондів, цільові внески фіз. та юридичних осіб.

  3. Перевірка використання коштів цільового фін-ня за призначенням. Методами нормативно-правової, зустрічної і арифметичної перевірки первинних док-тів і облікових записів про виконані роботи і отримані на їх фінансування кошти, контрольні заміри виконаних робіт і опитування окремих посадових осіб, визначається реальність облікових даних щодо обсягів виконаних робіт, фактичні витрати та їх відшкодування за рахунок відповідних джерел цільових надходжень.

  4. Перевірка правильності відображення операцій з коштами цільового фінансування в системі рах. БО проводиться методом аналізу кореспонденцій рах. у Ж. № 7. Звертається увага на дотримання ревізованим під-вом діючого порядку щодо відображення цільових витрат і джерел фін-ня у фін. звітності.

113. Напрями контролю, джерела інформації і об’єкти перевірки фін. Стану під-ва.

Контроль фін. стану під-ва здійснюється в рамках комплексної ревізії підприємницьких стр-р, спрямований на всебічну оцінку їх виробничої і фінансово-господарської д-ті.

Основними напрями контролю фін. стану є:

1. Загальна оцінка фін стану під-ва визначається методичними прийомами фін. аналізу за даними балансів на початок року і на кінець звіт. кварталів.

Контроль фін. стану починається з визначення платоспроможності під-ва.

  1. Перевірка наявності і використання власних оборотних коштів.

Наявність власних оборотних коштів перевіряється методами тематичних обстежень і техніко-економічних розрахунків даних балансу станом на початок року та ревізованих звітних кварталів.

  1. Перевірка дотримання розрахунково-платіжної дисципліни здійснюється для виявлення причин низької платоспроможності під-ва. Із застосуванням прийомів аналітичних і структурних групувань даних балансу та Журналів №№ 1, 3 і відомостей до них вивчається стан розрахунково-платіжної дисципліни під-ва. Досліджується динаміка складу кредиторської і дебіторської заборгованості, організація розрахунків з покупцями.

  2. Узагальнення результатів контролю. Систематизуючи матеріали контролю про фін. стан під-ва, ревізор повинен узагальнити причини напруженого фін. стану, показати такі важливі показники фінансової д-ті, як використання оборотних коштів не за призначенням, вилучення їх з обороту, нестача оборотних коштів.

Джерела інформації: фін. звітність регістри синтет. І аналітичного обліку, первинні док-ти, дані податкового обліку наказ про облікову політику, бізнес-план, статистична і техніко-економічна ін форм., акти попередніх ревізій і перевірок тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]