Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорыДФК.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
627.2 Кб
Скачать

120. Перевірка стану обліку і контролю касових операцій у бух-рії під-ва і організацій.

Послідовність і напрями контролю:

  1. Перевірка правильності застосування діючого ПРБО, повноти наявності складу реєстрів синтет. і аналіт. обліку здійснюється за методом аналізу робочого ПР, які застосовується в бух-рії, Книги головних рах., Ж-О чи машинограмм з поточного БО, повноти деталізації об’єктів аналіт. обліку по кожному синтет. рах.

  2. Контроль дотримання методики ведення поточних записів у синтет. обліку та аналіт. обліку здійснюється за методом нормативної перевірки на відповідність чинному законод-ву.

  3. Перевірка правильності відображення в бух. та податковому обліку результатів попередньої ревізії.

  4. Проводиться поглиблене вивчення стану бух. та податкового обліку по окремих розділах облікового процесу: правильність ведення обліку касових операцій, порядок ведення обліку витрат і с/в продукції, доходів і фінансових результатів д-ті, стан дебітор. і кредитор. заборгованості, стан розрах. з бюджетом і позабюджетними фондами тощо.

  5. При контролі стану первинного обліку перевіряється:

  • дотримання застосування типових форм первинних документів, затверджених в установленому порядку Держкомстатом України, відповідними міністерствами і відомствами

  • правильність оформлення док-тів

  • дотримання правил внесення виправлень у первинні док-ти

  • перевірка стану обліку, що здійснюється матеріально-відповідальними особами

    121. Напрями контролю, джерела інформації при перевірці фін. І податкової звітності під-ва.

    Перевіряється правильність ведення обліку касових операцій, порядок ведення обліку витрат і с/в продукції, доходів і результатів д-ті, стан дебіторської і кредиторської заборгованості, стан розрах. з бюджетом і позабюджетними фондами тощо. При цьому основна увага звертається на своєчасність, повноту і обґрунтованість відображення господарських операцій у первинних док-тах і облікових реєстрах і на те, яким чином взаємозв’язані ці операції з визначенням обсягів оподаткованого прибутку під-ва. Поглиблене вивчення стану БО і податкового обліку по окремих розділах облікового процесу здійснюється за схемою, що включає набір прийомів документального контролю, які виконуються у такій послідовності:

    1. вивчення осн. нормативних док-тів з БО і податкового обліку певного об’єкту контролю

    2. опис альтернативних облікових рішень, наведених у П(с)БО, щодо методів оцінки та БО даного об’єкту контрою

    3. перелік первинних док-тів за розділом облікового процесу

    4. визначення регістрів синтет. і аналіт. обліку за даним розділом облік. процесу

    5. можливі типові порушення щодо оформлення і відображення в БО і податковому обліку відповідних господарських операцій

    6. класифікація господ. операцій на типові і нетипові для визначення методів контролю за розділом облікового процесу

    122. Перевірка стану обліку звітної дисципліни і достовірності звітності.

    Основні напрями контролю:

    1. Перевірка складу звітності ревізованого під-ва. Методами обстеження і нормативного документального контролю здійснюється вивчення складу звітних форм з урах. специфіки пілпр-ї д-ті під-ва та їх перевірка на відповідність вимогам діючого законодавства.

    2. Перевірка дотримання термінів здачі звітності податковим органам, органам статистики, органам управління під-вом, спец. державним позабюджетним фондам здійснюється із застосуванням методів нормативної перевірки і порівняння.

    3. Перевірка достовірності показників фін. статистичної і податкової звітності проводиться на підставі даних поточного бух. і податкового обліку.

    4. Дані балансу перевіряються на предмет достовірності і реальності відображення залишків. При цьому здійснюється порівняння окремих балансових показників з даними Книги головних рах. про залишки на рах. БО станом на кін. звітного періоду, а показники балансу на поч. звітного періоду ще додатково звіряються з балансом станом на 31 грудня мин. року.

    5. Обов’язково перевіряється правильність відображення у фін. і податкової звітності змін, зроблених на підставі актів попередньої ревізії, постанов органів ДФК при виявленні порушень чинного законодавства з оподаткування, встановлення нестач, зловживань і т. д.

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]