Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорыДФК.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
627.2 Кб
Скачать

126. Перевірка стану обліку оз.

Надзвичайно важливе значення при організації ревізії основ­них засобів (фондів) має оцінка стану бухгалтерського обліку та оперативного контролю за їх збереженням, який здійснює бухгал­терія підприємства.

Контроль повноти закріплення об'єктів основних засобів за матеріально відповідальними особами в структурних підрозділах підприємства здійснюється методом порівняння даних Книги го­ловних рахунків про залишок на перше число місяця по рахунку 10 «Основні засоби» з підсумковими даними оборотної відомості про залишки основних засобів у розрізі матеріально відповідаль­них осіб. Використовуючи дані бухгалтерії з аналітичних рахун­ків по розрахунках з оплати праці матеріально відповідальних осіб, можна виявити факти порушень, коли ці працівники не не­суть відповідальності за збереження основних засобів (у зв'язку із перебуванням у довгострокових відпустках по догляду за ди­тиною до трьох років або тривалим перебуванням на лікарняному з тимчасової непрацездатності, звільненням з роботи без передачі іншим працівникам матеріальних цінностей, які за ними обліко­вувалися).

Контроль відображення господарських операцій в обліку по джерелах надходжень і вибуття ОЗ, витрат на ремонт, правильність відображення в обліку амортизації ОЗ здійснюється методом перевірки кореспонденції бухгалтерських рахунків, ви­ходячи зі змісту господарської операції, відображеної у первин­ному документі.

Правильність обліку витрат на ремонт ОЗ контролюється на підставі даних Ж № 5 з Д-ту рах. 23, 91, 92 і субрах. 949.

127. Перевірка стану обліку мшп.

При перевірці операцій з оприбуткування МШП треба визначити правильність їх віднесення до групи матер. запасів та необоротних активів згідно з критеріями, встановленими з урахуванням функціонального призначення та терміну використання таких активів.

При перевірці правильності нарахування зносу малоцінних необоротних матеріальних активів треба мати на увазі, що під-во самостійно встановлює який метод нарахування зносу по цих активах йому застосовувати з урахуванням очікуваного способу використання таких активів, але при дотриманні принципу незмінності методології протягом поточного року.

128. Методичні прийоми і способи перевірки стану обліку матеріалів.

Треба врахувати, що в аналітичному обліку матеріали обліковуються за договірними, покупними цінами в розрізі їх номенклатури з відокремленням транспортно-заготівельних витрат на їх придбання по підгрупах матеріальних цінностей. Таким чином, щоб оцінити за фактичною собівартістю матеріальні витрати в розрізі їх фактичного цільового використання, треба розподіляти транспортно-заготівельні витрати щомісяця. При здійсненні контролю вивчається обґрунтованість включення витрат до складу транспортно-заготівельних, а потім — правильність їх розподілу за місяць на залишок матеріалів на кінець місяця та на обсяг використаних матеріалів за напрямами витрачання (виробниче, невиробниче споживання, реалізація матеріалів, безкоштовна передача іншим організаціям), застосовуючи метод техніко-економічних розрахунків.

Перевірка правильності відображення операцій по списанню матеріальних цінностей в обліку. Ревізор керується П(с)БО 9, Ж-5, 5А по рах. 23, 24, 91 – 94, 99, 374.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]