Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорыДФК.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
627.2 Кб
Скачать

95. Перевірка витрат на збут продукції.

Витрати на збут складають 40 %, регулюються П(с)БО 16.

Основні напрямки контролю:

  1. оцінка виконання кошторисів витрат на збут

  2. перевірка обґрунтованості, достовірності, правильності включення до групи витрат на збут в цілому та по статтях витрат

  3. перевірка правильності відображення витрат на збут в поточному БО і податковому обліку (методи нормативно-правової перевірки, методичні прийоми аналізу даних, методи логічної перевірки даних про витрати підприємницької д-ті, застосування техніко-економічних розрахунків).

96. Основні напрями і об’єкти ревізії фактичної виробничої с/в реалізованої продукції.

Основні напрями контролю:

1. Контроль розрахунку фактичної виробничої собівартості реалізованої продукції. Для цього вивчають дані розрахунку фа­ктичної собівартості готової продукції за поточний місяць та її залишки на початок і кінець місяця, використовуючи дані дода­ткових зведених відомостей до журналів-ордерів №№ 5, 5А. Основні порушення при цьому виникають через неправильний розподіл фактичних відхилень від облікових цін на обсяг реалі­зації продукції поточного місяця на залишок готової продукції на кінець місяця.

2. Перевірка правильності визначення і віднесення в дебет рахунку 90 «С/в реалізації» нарахувань по ПДВ, акцизного збору (якщо ця продукція оподатковує­ться). Обсяг цих податків за місяць визначається, виходячи з даних обсягів реалізації продукції, показаних у журналах-ордерах № 5, 5А. При наявності завищених або занижених обсягів ПДВ стосовно оборотів з фактичної реалізації продукції детально вивчають причини таких відхилень (допущені помилки за ми­нулі періоди, донарахування за матеріалами контролю Держав­ної податкової адміністрації тощо).

3. Перевірка правильності віднесення в Д-т 90 нерозподілених постійних загальновиробничих витрат.

4. Перевірка правильності коригування фактичної виробничої с/в реалізованої продукції, при наявності повернення покупцями раніше відвантаженої продукції, як такої, що не відповідає умовам договору і наявності претензії чи нестачі.

5. Контроль відображення в обліку фактичної виробничої собівар­тості реалізованої продукції (дебет рахунку 90).

На заключній стадії контролю за кожен день проводиться пе­ревірка правильності визначення і відображення фактичної пов­ної собівартості реалізованої продукції в системі рахунків бухгал­терського обліку за методом перевірки кореспонденції рахунків у журналах-ордерах № 5, 5А з даними змісту первинних документів, на підставі яких вони складені. Обов'язково підлягають перевірці на відповід­ність методом порівняння, арифметичних розрахунків підсумкові дані журналів-ордерів і Книги головних рахунків 5, 5А, що стосуються дебету рахунку 90.

97. Контроль правомірності підприємницької д-ті під-в і організацій.

Контроль правомірності здійснення підприємницької діяль­ності. На початку ре­візії підприємства, застосовуючи методи обстеження та норма­тивної візуальної перевірки, перевіряється дотримання Закону України «Про підприємництво», наявність і достовірність доку­ментів на право займатися підприємницькою діяльністю та ведення БО на під-ві (уста­новчі документи, свідоцтва про реєстрацію як платників подат­ків, про сертифікацію продукції, ліцензії). З’ясовується політика щодо обґрунтованості вибору правильності застосування методів обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]