Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорыДФК.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
627.2 Кб
Скачать

98. Напрями контролю обсягів вир-ва продукції.

Контроль обґрунтованості програми випуску починається з аналізу залишків готової продукції за вартістю і номенклатурою готової продукції. Як джерела інформації використовуються: роз­рахунки обсягів виробництва за програмою і договорами замовників-покупців; дані оперативного обліку відділу збуту; групу­вальні відомості обліку випуску готової продукції; оборотні ві­домості про залишки готової продукції на складі на перше число звітного періоду. Методами нормативної перевірки і техніко-економічних розрахунків здійснюється контроль узгодженості обсягів виробничої програми з обсягами, визначеними відповідно до договорів з покупцями-замовниками. При незабезпеченні об­сягів випуску продукції таким договорам треба встановити, які заходи проводить підприємство, здійснюючи пошук покупців, ринків збуту (організація виставок, реклама і т. д.). Якщо обсяги, розраховані по договорах, перевищують запланований випуск продукції, то встановити, чи забезпечений такий випуск продук­ції матеріальними і трудовими ресурсами, потужностями устат­кування цехів, чи наявна програма з упровадження нового техно­логічного устаткування.

99. Ревізія обсягів реалізації продукції, робіт, послуг.

Послідовність і напрями контролю:

1. Загальна оцінка виконання плану реалізації підприємством та в розрізі договорів з покупцями по звітних періодах року (ме­тоди аналізу даних про виконання договорів з покупцями).

2. Перевірка виконання графіка відвантаження готової продук­ції покупцям-замовникам:

а) перевірка організації обліку у відділах збуту за відванта­женням продукції покупцям. Достовірність обліку контролюється методом порівняння показників накладних на відвантаження з дани­ми оперативного обліку відділу збуту;

б) перевірка своєчасності відвантаження готової продукції методом порівняння даних про випуск продукції та її від­вантаження по датах місяця, ураховуючи обсяги залишків на складі, візуальної перевірки документів (розпоряджень, товарно-транспортних накладних).

3. Перевірка своєчасності здачі первинних документів про відвантаження продукції покупцям до бухгалтерії (метод порів­няння дати звіту і дати відвантаження).

4. Перевірка своєчасності і правильності оформлення платіж­них документів для розрахунків з покупцями (рахунків-фактур, платіжних доручень-вимог фінансовим відділом, бухгалтерією). Застосовується метод візуальної перевірки реквізитів документів, аналіз листування з покупцями, арифметична перевірка обсягів за вартістю, договірних цін, ПДВ.

5. Перевірка дотримання методики бухгалтерського та подат­кового обліку, достовірності даних про розрахунки з покупцями та обсяги реалізації продукції:

а) перенесення залишків з рахунку 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» з минулого місяця на початок поточно­го місяця, відповідність їх даних Книзі го­ловних рахунків;

б) обґрунтованість бухгалтерських записів поточного реві­зованого місяця.

в) правильність ведення податкового обліку по ПДВ, вало­вих доходів по операціях з реалізації продукції (робіт, по­слуг).

6. Перевірка достовірності звітності (ф. 2) про фінансові ре­зультати, податкової звітності з обсягів реалізації продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]