Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорыДФК.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
627.2 Кб
Скачать

54. Джерела інформації, нормативно-правова база при ревізії операцій на поточному рах. В іноземній валюті.

При проведенні контролю за ревізійною програмою ревізор керується, як уже зазначалося, нормативними актами Національ­ного банку України про порядок відкриття суб'єктам підприємницької діяльності поточних і валютних рахунків в установах банкib і Положень про безготівкові розрахунки. ЗУ “Про БО і фін. звітність” , ЗУ “Про платіжні системи та переказ грошей в Україні”, Інструкція “Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті”, ПР.

Джерелами інформації для контролю є бух. записи у журналі 1 за К-том рах. 31 з Д-ту 23, 24, 25, 91, 92, 93.

55. Контроль операцій з надходження і використання грошових коштів з поточного рах. В іноземній валюті.

Методика перевірки операцій по валютному рахунку підприємства така сама, як і поточного рахунку, але з урахуванням особливостей облікового процесу подібних операцій валютних розрахунків:

  • в облікових реєстрах операції відображаються в обсягах з видами іноземних валют та з перерахунком відповідно до їх курсу на дату здійснення операцій у національній валюті Україні. Тобто додатково потрібно перевірити правильність перерахунків національну валюту України та відображення курсових різниць;

  • перевірка своєчасності надходжень виручки від реалізації продукції при експорті (нормативний термін — до 90 днів з дня перетину кордону відповідно до штампа митниці на вантажній товарній накладній про експорт товарів іноземним покупцям);

  • перевірка правомірності здійснення операцій з витрачання іноземної валюти на придбання по імпорту товарно-матеріальних цінностей, устаткування. При цьому як додаткові джерела інформації треба аналізувати дані контрактів з іноземними постачальниками про склад імпорту на предмет, чи належить він до критичного імпорту, чи не завищені ціни проти міжнародних, чи дотримано встановлених обсягів закупівлі, термінів розрахунків.

При виявленні фактів порушень у розрахунках інвалютою та додатки до акта складаються розрахунки за видами та обсягам операцій за ревізований період. У вигляді штрафних санкцій дохід бюджету перераховується 0,3% від загального обсягу операції за кожен день перевищення нормативного терміну розрахунків по експорту, виходячи з надходжень валютної виручки та авансових платежів для закупівлі по імпорту.

56. Назвати основні напрями ревізії операцій на поточному рах. Під-ва в іноземній валюті і пояснити, як перевірити правомірність здійснення операцій з витрачання іноземної валюти.

57. Методичні прийоми і способи контролю операцій на поточному рах. Під-ва в іноземній валюті.

58. Напрямки перевірки та джерела інформації при здійсненні ревізій грошових коштів і фінансових інвестицій.

Джерелами інформації для ревізії є дані синтетичного та аналітичного рахунку 33 «Інші кошти». Послідовність і напрями контролю:

1. Перевірка стану збереження і фактичної наявності грошових документів і цінних паперів за методом повної інвентаризації таких цінностей.

2. Перевірка операцій надходження та оприбуткування сана­торно-курортних, туристичних путівок за джерелами придбання з точки зору своєчасності викупу і повноти оприбуткування гро­шей при частковому відшкодуванні працівниками ЗО—50% їх вартості, правомірності видачі безкоштовних і пільгових путівок, правомірності віднесення витрат на рахунок коштів фонду соці­ального страхування.

3. Перевірка операцій по цінних паперах власної емісії (опціони, облігації): визначення правомірності випуску, дотримання встановленого порядку їх реєстрації та продажу. Необхідно враху­вати, що обсяг за номінальною вартістю акцій першого випуску не може перевищувати обсяг зареєстрованого статутного фонду, не допускається продаж першого випуску акцій нижче за номі­нальну вартість, заборонено додатковий випуск акцій для по­криття збитків підприємства.

4. Перевірка цінних паперів у інвестора.

Треба знати, що такі цінні папери обліковуються як поточні фінансові інвестиції на рахунку 35. Вони можуть зберігатися в касі підприємства або в депозитарії. Тому при ревізії здійснюється інвентаризація наявності їх у касі, перевірка достовірності докумен­та про зберігання в депозитарії. Потім перевіряється дотримання по­рядку обліку фінансових вкладень у цінні папери, відповідність цього порядку діючим правилам організації аналітичного обліку в касо­вій книзі, спеціальним описам, які складаються за видами, номера­ми, акціями, термінами погашень, номінальною вартістю. Важливим є контроль правильності відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій з оприбуткування придбаних акцій вище за номінальну вартість, реалізації - нижче за номінальну вартість акцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]