Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорыДФК.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
627.2 Кб
Скачать

123. Методичні прийоми і способи перевірки стану внутрішньогосподарського контролю на під-ві.

Послідовність і напрями контролю:

  1. оцінка загального стану внутрішньогосподарського контролю. Перевіряються плани контрольної роботи і переліки працівників підрозділу внутрішнього контролю

  2. перевірка доцільності здійснення контрольних механізмів, що існують на ревізованому під-ві. Методами обстеження формальної та логічної перевірки здійснюється оцінка доцільності проведення внутрішніх перевірок з позиції їх сприяння збереженню майна та забезпеченню ведення БО згідно вимог законодавчих і засновницьких док-тів

  3. оцінка ефективності внутрішньогосподарського контролю проводиться з метою встановлення відповідності реального функціонування контрольних механізмів запланованому та виконання завдань, які покладено керівництвом на систему внутрішнього контролю

124. Контроль стану обліку розрахунків з дебіторами та кредиторами.

Контроль таких операцій включає перевірку розрахунків з ін. дебіторами, які відображаються на субрах. 377 (зі здійснення спільної д-ті без створення юридичної особи з працівниками) і розрах. з ін. кредиторами субрах. 685 ( операції некомерційного хар-ру з ін. кредиторами, з наймачами квартир, гуртожитку, орендарями, з батьками дітей, які ходять у садок).

При перевірці тотожності даних синтет. і аналіт. обліку розрах. з ін. дебіторами і кредиторами треба перевірити підсумки, обороти та сальдо за дебіторами (кредиторами) і зіставити їх з сумами, що визначаються за субрах. 377 та 685 у Головній книзі та Ж № 3.

Далі здійснюється перевірка реальної заборгованості, тобто перевірка записів на субрах. на оформлення належним чином первинних док-тів.

При перевірці своєчасності і повноти погашення заборгованості в розрізі окремих дебіторів і кредиторів використовуються дані касових і банківських док-тів, проводиться зіставлення сум фактично оприбуткованих коштів з записами на рах. 377 і 685, здійснюється зустрічна перевірка по окремих видах розрахунків.

Особлива увага звертається на правильність і законність створення ревізованим під-вом резерву сумнівних боргів.

125. Контроль стану обліку розрахунків з підзвітними особами.

Контроль обґрунтованості бухгалтерських записів у журналі-ордері № 3 і відомості 3.2 при відображенні операцій з видачі авансів, повер­нення надлишкових невикористаних сум, списання за рахунок відповідних джерел коштів. При цьому контролюється правильність визначення кореспонденції рахунків, виходячи зі змісту господарської операції, відображеної в первинному документі. Особлива увага звертається на правомірність та обґрунтованість внесення виправлень, коригу­вання помилок за минулі періоди.

Закінчуючи перевірку операцій по розрахунках з підзвітними особами, ревізор за допомогою арифметичної перевірки здійснюється контроль залишків та оборотів в розрізі окремих підзвітних осіб та в цілому по субрахунку 372.

Перевірка стану контролю бухгалтерії за своєчасністю роз­рахунків (контроль термінів здачі авансових звітів та невикорис­таних залишків авансів). Відповідно до чинного законодавства підзвітні особи повинні в триденний термін після закінчення строку відрядження здати до бухгалтерії авансовий звіт. У разі порушення цього терміну вся сума виданого підзвітній особі авансу зараховується як перевищення ліміту грошей у касі, що підлягає сплаті в дохід бюджету.

Отже, ревізор складає розрахунок залишків простроченої за­боргованості підзвітних осіб по датах її виникнення, визначаючи за кожен день загальну суму такої заборгованості для встанов­лення суми до сплати в бюджет за ревізований період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]