Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорыДФК.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
627.2 Кб
Скачать

81. Методика перевірка зносу і амортизації оз.

Джерелами інформації та об'єктами контролю є відомості нарахування амортизації, картки аналітичного обліку складу об'єктів основних засобів по чотирьох групах, з яких у вищевка­заному законі базовими для нарахування амортизації визначено три групи (будівлі і споруди, офісне устаткування, інші основні засоби позажитлового фонду).

Послідовність і основні напрями контролю:

1. Перевірка правомірності і правильності формування груп основних засобів як бази для нарахування амортизації на перше число першого ревізованого періоду (кварталу року).

2. Перевірка обґрунтованості і повноти включення або виклю­чення об'єктів ОЗ по відповідних групах для формування бази даних (за їх первинною і залишковою вартістю для розрахунку обсягів амортизації за звітний квартал, виходячи з надходжень і вибуття об'єктів основних засобів за попередній перед звітним квартал року).

3. Контроль дотримання встановлених норм амортизації по групах основних засобів і правильності визначення обсягу нара­хування амортизаційних відрахувань по звітних кварталах.

4. Контроль відображення в обліку операцій по нарахуванню амортизації (зносу) ОЗ як витрат виробництва і ва­лових витрат для розрахунку податку на прибуток.

При перевірці правильності нарахування амортизації ОЗ ревізору слід враховувати, що з 1.01.2000р. введено в дію П(с)БО 7, яким визначено право під-в у БО обирати відповідно до своєї облікової політики методи нарахування амортизації ОЗ. Однак, діючим законодавством не змінено податковий облік нарах. амортизації ОЗ.

При здійсненні контролю застосовуються методи нормативної правової перевірки на відповідність чинному законодавству щодо включення до складу групи основних засобів (їх три) встановле­них норм нарахування амортизації по групах.

82. Перевірка нематеріальних активів.

Джерелами інформації для контрою НА є:

    • дані відомості 4.3

    • Ж 4 по рах. 12, 133, 154

    • Дані первинних док-тів

    • Господарські угоди, засновницькі док-ти

    • Майнові права

Напрями і послідовність контролю:

1) перевірка обґрунтованості складу нематеріальних активів на перше число початку ревізованого періоду:

а) по об'єктах, які внесені засновниками підприємства до статутного фонду;

б) по об'єктах, придбаних за плату;

в) по об'єктах, одержаних безкоштовно від юридичних і фі­зичних осіб;

г) перевірка операцій з надходжень нематеріальних активів протягом ревізованого періоду (Д-т рахунку 12);

2) перевірка операцій з реалізації нематеріальних активів і пе­редачі безкоштовно іншим підприємствам;

3) перевірка обґрунтованості нарахування зносу нематеріаль­них активів та їх списання як використаних. Здійснюється із застосуванням методів: нормативно-правової перевірки щодо методів і бази нарах. зносу; Техніко-економічних розрахунків обсягу нарах. амортизації по звітному періоду та розподілу по витратах д-ті; перевірки кореспонденції бух. рах. у регістрах поточного БО та порівняння даних податкового обліку щодо даних розрах. податку на прибуток.

4) контроль правильності та обґрунтованості бухгалтерських записів у облікових реєстрах і звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]