Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорыДФК.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
627.2 Кб
Скачать

108. Ревізія статутного капіталу під-ва недержавної форми власності.

На підприємствах недержавної форми власності статутний капітал формується за рахунок внесків власників, замовників під-ва у формі грошових коштів, майна, нематеріальних активів та ін. Розміри внесків засновників визначаються в док-тах на заснування під-ва.

Послідовність і напрями контролю:

    1. Контроль повноти надходжень внесків засновників методом порівняння даних аналітичного обліку з рахунків 67 “Розрахунки з учасниками”, 40 “Статутний капітал” і 46 “Резервний капітал” про суми внесків з первинними документами про їх оплату.

    2. Перевірка своєчасності розрахунків з внесків до статутного капіталу – порівнюють фактичні внески по датах у розрізі засновників з установленими в документах на заснування під-ва.

    3. У спільних під-вах – перевірка повноти, своєчасності і достовірності внесків іноземних засновників у конвертованій валюті, виходячи із засновницьких документів.

    4. Перевірка внесків засновників у вигляді нематеріальних активів.

    5. Перевірка обґрунтованості змін величини статутного капіталу здійснюється на підставі аналізу даних обліку по К-ту рах. 40 та візуального контролю про наявність змін у засновницьких документах, документі про перереєстрацію статутного капіталу при новому додатковому випуску акцій, підвищенні їх номінальної вартості або зменшенні чи зниженні їх номінальної вартості.

    6. Контроль кореспонденції рах. стосовно правильності ведення обліку операцій по статутному фонду, а також методики ведення облікових реєстрів з аналітичного обліку по рах. 40, 46, 67.

109. Вказати напрями ревізії статутного капіталу, пояснити як перевірити обґрунтованість змін величини статутного капіталу.

Перевірка обґрунтованості змін величини статутного капіталу здійснюється на підставі аналізу даних обліку по К-ту рах. 40, та візуального контролю про наявність змін у засновницьких документах, документі про перереєстрацію статутного капіталу при новому додатковому випуску акцій, підвищенні їх номінальної вартості або зменшенні чи зниженні їх номінальної вартості. В АТ перевірці підлягає обов’язковість відображення всіх операцій по змінах величини статутного капіталу у протоколах загальних зборів акціонерів та у засновницьких документах. При перевірці спільних під-в ревізор звертає увагу на наявність рішень правління таких під-в про здійснення змін величини статутного капіталу.

110. Особливості перевірки статутного капіталу під-в державної форми власності.

Особливість контролю на під-вах державної форми власності зумовлена тим, що на рах. 40 “Статутний капітал” відображається вартість основних і оборотних фондів, єдиним власником яких є держава.

Протягом поточного року на ньому відображаються операції, пов’язані з надходженням та вибуттям основних фондів, їх функціонуванням, а також операції, що відображають поповнення чи зменшення оборотних фондів. Величина статутного фонду спеціально не реєструється при відкритті під-ва чи змінах упродовж функціонування.

Основні напрями контролю:

  1. перевірка обґрунтованості поповнення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку ревізованого звітного періоду згідно фінансового плану, затвердженого вищестоящим органом управління;

  2. перевірка обґрунтованості зменшення статутного капіталу при реалізації частки державного майна за кошти або під зобов’язання щодо погашення податкового боргу державного підприємства – платника податків, реорганізації держ. під-ва. Детально аналізується первинна документація щодо стану, оцінки об’єктів, розрахунків з учасниками та органами стягнення податкового боргу (методи нормативної візуальної перевірки)

  3. перевірка правильності відображення в обліку операцій щодо статутного капіталу (метод аналізу кореспонденції рах. і первинних документів, які є підставою для бух. записів на рах. 40; зустрічна перевірка облікових реєстрів і форм фін. звітності)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]