Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорыДФК.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
627.2 Кб
Скачать

76. Напрями і джерела ревізії оз.

Завдання ревізії:

• дати оцінку стану збереження, ефективності використання;

• установити наявні факти порушень чинного законодавства щодо правомірності та обґрунтованості управлінських рішень відповідальних працівників ревізованого підприємства при при­дбанні, використанні, реалізації і ліквідації окремих об'єктів ос­новних фондів і нематеріальних активів;

• розробити заходи по реалізації результатів контролю: притя­гнення до відповідальності винних службових осіб з відшкоду­ванням збитків, нарахування і стягнення штрафних фінансових санкцій на користь державного бюджету за допущені порушення чинного законодавства по об'єкту контролю, які взаємозв'язані з оподаткуванням доходів підприємства (оцінка майна, амортиза­ція, реалізація і т. п.).

Напрями ревізії:

1) контроль стану збереження основних фондів (засобів) і не­матеріальних активів;

2) контроль операцій з джерел надходжень та видів вибуття основних фондів (засобів);

3) контроль правильності нарахування амортизації (зносу);

4) контроль операцій по ремонту основних засобів (фондів);

5) контроль операцій по нематеріальних активах.

Основні джерела інформації — це нормативні акти, якими керується ревізор при здійсненні контролю:

  • Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звіт­ність»

  • Інструкція по інвентаризації ОЗ, НА, товарно-ма­теріальних цінностей, грошових коштів і розрахунків

  • Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств»

  • П(с)БО 7, 8

До реєстрів синтетичного обліку належать Ж. №№ 4, 5 по К-ту рах. 10 – 16 і 83 і рах. класу 9.

77. Контроль стану збереження оз.

Послідовність і напрями контролю:

1) перевірка дотримання умов збереження ОЗ:

а) контроль повноти закріплення об'єктів ОЗ за матеріально відповідальними особами. Контроль повноти закріплення об'єктів основних засобів за матеріально відповідальними особами в структурних підрозділах підприємства здійснюється методом порівняння даних Книги го­ловних рахунків про залишок на перше число місяця по рахунку 10 «Основні засоби» з підсумковими даними оборотної відомості про залишки основних засобів у розрізі матеріально відповідаль­них осіб. Використовуючи дані бухгалтерії з аналітичних рахун­ків по розрахунках з оплати праці матеріально відповідальних осіб, можна виявити факти порушень, коли ці працівники не не­суть відповідальності за збереження основних засобів.

б) оцінка добору кадрів на посади матеріально відповідаль­них осіб. Візуальна перевірка наявності угод з працівниками, які тимча­сово чи постійно виконують обов'язки матеріально відповідаль­них осіб, зустрічна перевірка через письмовий запит до право­охоронних органів щодо можливості заборони деяким працівникам виконувати роботу, пов'язану з матеріальною відповідаль­ністю, дають можливість визначитися в критеріях вибору об'єк­тів для контролю, виявити взаємопов'язані порушення, нестачі і крадіжки, їх причини.

в) перевірка стану інвентарного обліку в матеріально відпо­відальних осіб і бухгалтерії;

2) перевірка повноти і своєчасності проведення інвентаризації ОЗ та відображення її результатів у обліку. Ревізор повинен уважно вивчити матеріали попередніх інвен­таризацій, особливу увагу звертаючи на своєчасність їх прове­дення та оформлення, відображення результатів у обліку. Зустрі­чаються випадки формального проведення інвентаризації, коли дані про об'єкти інвентаризації переносяться в інвентаризаційні описи з інвентарних карток чи минулорічних інвентаризаційних описів. Повноту об'єктів інвентаризації встановлюють порівнян­ням інвентарних описів з даними аналітичного обліку в оборот­них відомостях.

Для перевірки якості інвентаризації доцільно провести вибір­кову інвентаризацію окремих об'єктів основних засобів. Повна інвентаризація призначається: коли встановлено факти відсутно­сті актів приймання-передавання матеріальних цінностей при звільненні і прийнятті нових працівників, інші грубі порушення чинного законодавства.

Під час проведення інвентаризації одночасно здійснюється обстеження умов зберігання, використання, технічного стану окремих об'єктів основних засобів як власних, так і орендованих, особливо тих, які не використовуються, підлягають реалізації, перебувають у запасі, консервації у зв'язку з припиненням виро­бничої діяльності державних підприємств.

3) вибірковий контроль стану збереження ОЗ (фондів) у структурних підрозділах підприємства.

Надзвичайно важливе значення при організації ревізії ОЗ (фондів) має оцінка стану бухгалтерського обліку та оперативного контролю за їх збереженням, який здійснює бухгал­терія підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]