Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Региональная экономика.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
922.62 Кб
Скачать

90. Промисловий комплекс Карпатського економічного району, його галузева структура, особливості розміщення та центри основних галузей.

Промисловість – провідна галузь господарського комплексу району. Тут розвинуті м/б і металообробка, хімічна, паливна, лісова і деревообробна, легка, харчова галузі, будівельна індустрія.

М/б комплекс – це приладобудування, вир-во телевізійної техніки, електроламп. Він орієнтується на кваліфіковану робочу силу й наукову інфраструктуру Львову і зосереджений переважно в обласних центрах. Розвинене транспортне, підйомно-транспортне м/б. Комплекс хім індустрії – це переважно галузі гірничої хімії (вир-во природної сірки в Новому роздолі і Новояворівськук), видобуток калійних і кухонних солей у Калуші, Стебнику, Солотвині. До основної хімії, яка грунтується на місцевій і привізній сировині, належить вир-во сірчаної кис-ти(у Новому Роздолі), калійних (у Калуші, Стебнику). Розвив-ся хімія органічного синтезу – вир-во штучних волокон (у Сокалі), технічного вуглецю (у Дашаві). Лісовиробничий комплекс спеціалізується в основному на вир-ві меблів. Великими центрами целюлозно-паперової промисловості є Жидачів, Рахів; лісохімії – Свалява, Великий Бичків, Перечин. Найб-ми центрами деревообробної промисловості є Львів, Івано-Франківськ. Вир-во будівельного каменю, в‘язких матеріалів – цементу(у Миколаєві), вапна (у Пустомитах), гіпсу (у Ширці).

До ПЕК належать видобуток і вир-во палива – кам‘яного і бурого вугілля, нафти і нафтопродуктів, природного газу, електроенергії. Видобуток кам‘яного вугілля сконцентрований у Львівсько-Волинському басейні. Діють нафтопереробні потужні заводи в Дрогобичі, Надвірній, Львові. Головні центри видобутку й акумуляції природного привізного газу – Дашава, Рудка, Угерсько, Більче (Львівська обл). провідна галузь комплексу – електроенергетика, представлена великими Бурштинською, Добротвірською ДРЕС і рядом малих ГЕС і ТЕЦ. Галузі харчової промисловості зосереджені переважно в місцях вир-ва сировини. Цукровий буряк перобляють у Хордові, льон – в Передкарпатті; овочі і плоди – у лісостеповій і передгірських зонах; м‘ясокомбінати переважно розміщені в обласних центрах. Легка промисловість існує в усіх обласних центрах та в Коломиї, Мукачевому, Тисменці... Тут як ніде в Україні розвинені народні промисли: ткацтво, килимарство, гончарство, вишивання...

91.Агропромисловий комплекс Карпатського економічного району, основні галузі та особливості їхнього розміщення. Проблеми та перспективи розвитку.

Останнім часом в економіці району відбувається постійне зрос­тання частки агропромислового комплексу, що є загалом пози­тивною тенденцією для всього господарства. У районі переважає частка тракторного і сільськогосподарського машинобудування, ремонт тракторів і сільськогосподарських ма­шин у структурі не перевищує 24 %. Недоліком районного АПК є відсутність підприємств з виробництва тари та пакувальних мате­ріалів; а також недостатнє забезпечення тваринництва та харчової промисловості продукцією мікробіологічної галузі.

Карпатський район характеризується великою різноманітніс­тю сприятливих природних ресурсів для сільського господарства; є значно диференційованим виробничо-територіальним комплек­сом.

У Передкарпатській низинній підзоні - провідним значення тваринництва (молочно-м'ясне скотарство та напівсальне свинарство ), технічних культур( цукрові буряки, льон, соняшник, ріпак озимий, тютюн ) як товарних галузей; сприятли­вими є умови для розвитку птахівництва і риборозведення. У Передкарпатській пе-редгірській підзоні тваринництво займає провідне місц( молочно-м'ясне скотарство, вівчарства) Товарною продукцією рільництва є технічні культури і овочі.

У гірській західній підзоні зростає значення тваринництва як основного напряму сільськогосподарського ви­робництва. З технічних культур -льон-довгунець. Гірська східна підзона —це підзона пасовищного тваринництва і лісових промислів. Про­відною галуззю тваринництва є м'ясо-молочне скотарство і вов-но-м'ясне вівчарство. Рільництво майже відсутнє, а невеликі площі орної землі використовуються в основному під посіви кар­топлі, вівса і багаторічних трав.

Сільське гос­подарство Закарпатської низинної підзони різногалузеве і най­більш інтенсивне у зоні; широко розвинуте тваринництво, в кормовій базі якого велику роль відіграє кукурудза. Колективні сільськогосподарські підприємства спеціалізуються на молочно-м'ясному скотарстві, напівсальному свинарстві та напівтонкору­нному вовно-м'ясному вівчарстві. Розвинуте виноградарство, са­дівництво і ягідництво.

Профілюючими галузями харчової промисловості регіону є м'ясна, молочна, борошномельна, хлібопекарська, кондитерська, цукрова. У міжрегіональному обміні Кар­патський економічний район бере участь у поставках не тільки м'яса, цукру, молока, спирту, а й вина, соків, плодоовочевих кон­сервів, тютюнових виробів. Рівень споживання основних продук­тів харчування населенням Карпатського економічного району нижчий за відповідні середньоукраїнські показники, особливо біл­кової групи (м'ясо, риба, цукор, олія).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]