Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Региональная экономика.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
922.62 Кб
Скачать

80. Промисловий комплекс Центрального економічного району, його галузева структура, особливості розміщення і центри основних галузей.

Корисних копалин порівняно мало. Є родовища бурого вугілля і торфу. Великі і різноманітні запаси будівельного і декоративного каменю. На півночі р-ну розробляється найбільше в Україні родовище бентонітових глин. Каолінові глини поширені у південних р-нах Черкаської області. Є родовища нікелю (Побужжя), графіту, уранових руд, бокситів тощо. Енергетичною основою розвитку госп-ва р-ну є його ПЕК. Він представлений добуванням бурого вугілля у Ватутіному та Олександрії, торфу – в Черкаській області, тепловими елекстростанціями. Виробляють електроенергію Київська і Канівська ГЕС. Провідними галузями промисловості є харчова промисловість та м/б і металообробка. М\б і металообробка представлені вир-вом машин і обладнання для с/г та харчової і легкої промисловості, виготовленням друкарських машинок, радіовиробів, підйомно-транспортного устаткування, телеграфної апаратури, телевізорів, фотоприладів, баштових кранів, бурових машин. М\Б і металообробка представлені заводами “Фотоприлад”, “Строммашини”, НВО “Ротор”, спеціального технічного устаткування, телеграфної апаратури тощо. Підприємства хім промисловості, що зосереджені в Черкаській обл, виробляють азотні добрива, хім волокна та реактиви. В Черкасах працюють потужні підприємства хімії: виробничі обєднання “Азот”, “Хімволокно”, завод хім реактивів та побутової хімії “Аврора”. До галузей легкої промисловості належать швейна, трикотажна, шкіряна, взуттєва. Тут випускають шовкові тканини, гігроскопічну вату, художні вироби. Серед підприємств харчової промисловості – консервний, мясний, хлібний комбінати, цукрорафінадний і молочний заводи, тютюнова фабрика тощо. Незначного розвитку набули деревообробна і меблева галузі. Меблеву пр-сть представляє ВО “Черкасмеблі”. Є численні пдприємства будіндустрії. До підприємств будіндустрії належать ВО “Черкасизалізобетон”, заводи стінових матеріалів, великопанельного будинкобудування та ін.

81. Машинобудування Центрального регіону: його галузева структура, принципи розміщення і центри основних галузей.

Центральний район традиційно визначається високо розвинутою машинобудівною галуззю, яка представлена 364 підприємствами, частка товарної продукції яких у загальному обсязі регіону становить 17,4%. Слід відзначити низку галузей, які мають невисоку питому вагу у регіональній галузевій структурі, але в загальному поділі праці визначають галузеву спеціалізацію регіону. Це – вир-во оптичних та оптико-механічних приладів, радіовимірювальних приладів, авіаційна промисловість тощо. Тобто концентрація усіх виробництв на території регіону, а саме у Києві – дуже висока. М\б і металообробка представлені вир-вом машин і обладнання для с/г та харчової і легкої промисловості, виготовленням друкарських машинок, радіовиробів, підйомно-транспортного устаткування, телеграфної апаратури, телевізорів, фотоприладів, баштових кранів, бурових машин. М\Б і металообробка представлені заводами “Фотоприлад”, “Строммашини”, НВО “Ротор”, спеціального технічного устаткування, телеграфної апаратури тощо. Подальший розвиток м/б комплексу має бути на базі досягнень науково-технічного прогресу, шляхом створення високомеханізованих та автоматизованих ліній на виробництві, впровадження нових мало та безвідходних ресурсозберігаючих технологій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]