Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Региональная экономика.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
922.62 Кб
Скачать

1. Предмет, методи і завдання курсу «Регіональна економіка» та його зв’язок з іншими дисциплінами.

Предметом курсу “Економіка регіонів” є вивчення економічних категорій, закономірностей розвитку, основних принципів та форм організації регіональних економічних відносин, що виникають між суб’єктами господарювання на загальнодержавному, міжрегіональному та регіональному рівнях. Предмет регіональної економіки “захоплює” багато інших галузей економіки і, навпаки, практично усі інші галузі економіки мають справу з проблемами регіональної економіки.

Таким чином, предмет регіональної економіки у широкому сенсі є складним та багатогранним. Його основними складовими є:

Економіка окремого регіону;

Економічні зв’язки між регіонами;

Регіональні системи (національна економіка як система взаємодіючих регіонів);

Розміщення продуктивних сил;

Регіональні аспекти економічного життя.

Методи. Прикладом загально наукових методів слугують діалектичний та системний методи пізнання. Їх застосування дає змогу досліджувати продуктивні сили як складну динамічну систему, вся сукупність елементів якої перебуває у певних взаємозв’язках і відносинах, утворюючи єдину цілісність. До міждисциплінарних методів належать історичний і математичний, що використовуються для аналізу динаміки розвитку процесів або явищ. До спеціальних методів можна віднести статистичний і картографічний, що застосовуються для конкретно-наукових досліджень. Методи наукових досліджень, що утворюють методико-технічний рівень, дають змогу виконувати техніко-економічні розрахунки різної складності. Наука використовує широкий спектр сучасних методів дослідженя (балансові, нормативні, регіонального аналізу, економіко-статистичні, оптимізаційного моделювання, економіко- математичні, техніко-економічного обгрунтування та ін.).

Завдання курсу полягає у наданні знань про комплексний, міждисциплінарний характер аналізу регіональних соціально-економічних процесів; одержанні базових знань з теорії та практики використання різноманітних інструментів управління економікою регіону; забезпеченні опанування методами та навичками аналізу та оцінки економічної політики за умов ринкової економіки для окремих регіонів держави враховуючи їхню специфіку.

Це необхідно майбутньому спеціалісту для того, щоб:

1. Правильно, об'єктивно оцінювати процеси, які відбуваються в економіці.

2. Розуміти зміст, особливості, тенденції розвитку економічних відносин, особливості цих відносин на загальнодержавному, міжрегіональному та регіональному рівнях.

3. Вміти розробляти, вирішувати регіональні економічні проблеми на різних рівнях.

Зв’язок.Рпс взаємодіє з іншиими науками – природничими, географічними та технічними. Економ теорія вивчає ек закони та категорії, якими користується РПС. РПС також використовує результати досліджень галузевих економік, ек-ки природокористування, ек статистики, ек і соц георафії, кібернетики, картографії... А РПС збагачує їх власними категоріями та ек характеристиками тер розвитку.

2. Основні поняття та наукові категорії регіональної економіки.

Для визначення предмету регіональної економіки, її теорії та методології необхідно визначити базисні поняття.

До основних понять рег ек відноситься визначення території. Територія - це обмежена частина твердої поверхні Землі, хар-ся визнач площею, географ положенням та ін. Ознаками. У географ словнику цей термін визнач як:

-част поверхні Землі з власт їй прир рес

-як амін-територ одиниця

-як частина поверхні земної кулі, що знаходь під суверенітетом певної держави.

Неоднорідність території за різними ознаками або дуже великий обсяг території з точки зору певної мети вивчення або практичної діяльності визначають необхідність ділення території на частини – регіони.

Регіон – це певна територіальна одиниця, що відрізняється серед інших одиниць такого ж рівня специфічними рисами (географічними, геологічними, економічними, етнографічними тощо) та має певну цілісність, взаємопов’язаність елементів, які її формують.

Синонімом поняття “регіон” є “район”. Раніше термін “район” вживався більш широко, а зараз він укоренився тільки для позначення певних типів регіонів: адміністративний район, внутриміський район, крупний економічний район.

Введене поняття є досить абстрактним, тому регіони виділяються з території відповідно до певних цілей та завдань. Очевидно, що в різних науках та галузях практичної діяльності використовуються свої принципи виділення регіонів. Для економіки найбільш важливе значення має виділення регіонів з позицій адміністративного та економічного управління, місця в територіальному розподілі праці, функціонуванні ринків праці, товарів та послуг, типічності соціально-економічних проблем и т. і.

Для позначення комплексу знань про регіони використовуються також терміни регіонознавство, регіонологія, регіоналістика.

Відповідно до типового визначення регіонології, її об'єктом є регіон як відносно самостійне цілісне природно-соціальне явище.

Термін "регіоналістика" звичайно розуміється як синтез підходів різних наук до регіональних досліджень; сукупність дисциплін і наукових напрямків, що досліджують різноманітні регіональні проблеми: внутрішньополітичні, зовнішньополітичні, економічні, соціальні, військові та ін.

До основних категорій належать: наука, предмет, об’єкт дослідження.

Наука – це сфера людської діяльності, яка виробл нові знання про тіла і сили природи, їх власт, про людей суп, їх госп діяльність.Виокремлюють наки за предметом дослідження, тобто виділяють науки, які вивчають певні власт об’єкту.Об’єктом дослідження Рег ЕК є госп певного регіону, предметом – прод сили регіонів, суб’єкти економ діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]