Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Региональная экономика.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
922.62 Кб
Скачать

48. Гідроенергетика України, її місце в енергетич­ному балансі. Каскади гес в Україні.

ГЕС одне з найефективніших джерел електро­енергії. Переваги ГЕС: вони виробляють електро­енергію, яка у 5—6 разів дешевша, ніж на ДРЕС, а персоналу, що їх обслуговує, в 15—20 разів менше, ніж на АЕС. Коефіцієнт корисної дії ГЕС станов. по­над 80 %. Однак розміщ. їх повністю залежить від природних умов, а вир-ва елект­роенергії має сезон­ний характер. Буд-во ГЕС на рівнинних ріках України потребує затоплення великих територій під водо­сховища. Гідроенергетика України посідає незначне місце в енерг. балансі – 9% потужностей 14% вир-ва електроенергії.

Основні ГЕС розташ. на Дніпрі. Це — Дніпрогес, Кременчуцька, Каховська, Дніпродзержинська, Ка­нівська і Київська. На Дністрі збу­дована Дністров­ська ГЕС—ГАЕС, у Закарпатській області — Тере­бле-Ріцька ГЕС. Крім них, на малих річках діють близько сотні елек­тростанцій невеликої потужності, більші з них належ до держ енер­госист. Збудов кас­кади ГЕС на річках Рось (Корсунь-Шевченківська, Стеблівська та ін.) і Південний Буг.

Специфічну роль відіграють гідроакумуляційні електростанції (ГАЕС): Київська, Дністровська і Запорі­зька (Дніпрогес). Вони дають можливість забезпе­чення спож. електроенергією в пікові години. Діючи за принципом переміщ. води між двома басейнами, розміще­ними на різних рівнях висоти, ГАЕС працю­ють як помпи.

49. Металургійний комплекс, його структура та районоутворююча роль.

Метал комплекс об’єднує пілприємства, які послідовно здійснюють видобування, збагачування, металургійну переробку руд чорних та кольорових металів та нерудної сировини для металургії, вир-во чавуну, сталі, кольорових та дорогоцінних металів, сплавів... переробку вторинної сировини. До нього відносяться також супутні для металургійної галузі.

Вир-во чорних та кольорових металів обумов-лює розвиток маш-буду всіх видів та є головним джерелом надходження валютних коштів в господарський обіг

Чорна металургія виступає важливим районоутворюючим фактором. Металургійні комбінати на основі утилізації різних відходів підчас виплавки чавуну і коксування вугілля притягують супутні вир-ва. Основними серед них є: теплова енергетика, що використовує доменний газ, металомістке маш-буд...

Основними чинниками розвитку металурггійного комплексу в Ук є близкість розміщення залізної та марганцевої руд, коксівного вугілля та нерудних матеріалів, і все це на відстані всього лише 150-300 км! До цього слід додати густу мережу тр-портних шляхів, які надійно забезпечують вчасну доставку сировини і необхідних матеріалівдо заводів, сформовану систему підготовки кваліфікованих кадрів, наявність постійного споживача (металомістке маш-буд)

Основною сировиною є залізна руда (90% з Криворізького басейну) та марганцева руда (Нікополь). Дотогож поруч знаходиться потужна водна артерія – Дніпро. Усе це створює вийняткові умови розвитку металургійного комплексу в Україні

50. Чорна металургія України, сучасний рівень розвитку, металургійні райони та основні центри Укрїни.

Основою металургійного ком є чорна металургія, яка забезпечує надходження в господарський обіг 96% усіх металоміських ресурсів. Сучасне в-цтво чорних металів базується на відновленні заліза із залізовмісних руд з отриманням первинного металу – доменного чавуну, подальшій переробці її в сталь, а останньої – в готовий прокат шляхом механічної обробки сталевих злитків і заготовок.

Вдале поєднання покладів коксівного вугілля, залізних та марганцевих руд дає змогу відокремити 3 підрайони: Придніпров’я Донбас Приазов’я.

Чорна металургія потребує вирішення низки проблем, що стримують її ефективний розвиток.Найголовніша проблема є технічне і технологічне відставання укр чор мет від країн з розвинутою металургією і конкурентів на металур ринку. Неефективною є структура металургійної сировини. Для чор мет Укр характерним є низький рівень використання прогресивних світових технолог досгнень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]