Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Региональная экономика.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
922.62 Кб
Скачать

86 Поліський економічний район, його роль в економіці України, галузі спеціалізації та особливості їхнього розміщення.

Склад: Волинська, Рівнен., Житом., Черніг. обл.

Площа 102,1 км2, чисельність населення 4926, 7 тис чол.

Розвиток демографічного потенціалу значною мірою зумовлюється наслідками аварії на ЧАЕС. Цей чинник особливо вплинув на динаміку чисельності населення, посиливши інтенсивність міграційних процесів.

У районі є потужний природно-ре­сурсний потенціал. Запаси паливних ресурсів мають переважно місцеве значення. З них поклади бурого вугілля освоюються на Житомирщині, в основному біля Коростишева, нафти — на Черні­гівщині (Прилуцьке, Леляківське та інші родовища). Значні родовища торфу (Турське, Цирське, Морочне, Чемерне та ін). Останнім часом у Волинській обл. відкрито невеликі запаси природного газу та значні запаси уранової руди поблизу м.Рівне. Найбільші запаси торфу сформу-валися у басейні болота Замглай на Чернігівщині. Район бідний на рудні ресурси. Його західна частина розташо­вана на Українському кристалічному щиті, до якого і приурочені запаси титанових руд, які мають товарне значення (Іршанське ро­довище). Значно різноманітніші нерудні корисні копалини, серед яких переважають будівельні матеріали. З хімічної сировини розвідано фосфорити (Житомирська і Чернігівська обл.), є запаси каоліну. З будівельних матеріалів у всіх областях є вапняки, скляні піски та вогнетривкі глини, базальт, граніт,а на сході Чернігівщини — крейди і мергелів це­ментних. Товарне значення має облицювальний камінь (граніт, мар­мур, лабрадорит, габро та ін.), поклади якого приурочені до Україн­ського кристалічного щита. Природні умови в цілому сприятливі для розвитку аграрного сектора. Клімат району помірно-континентальний. Грунти дерново-підзолисті, сірі лісові, на півдні району чорноземи. Район виділяється своїми лісовими і водними ресурсами, а також заболоченістю. Ліса­ми вкрито 26 % території, на півночі —30-40%.

Господарство економічного р-ну являє собою високорозвинуту багатогалузеву промисловість і с/г (південь),що досить тісно пов'язані між собою. Проте промисловість переважає над с/г. Основними галузями Є: машинобудування, хімічна ,легка та харчова промисловість. В р-ні вирощують цукрові Буряки, льон-довгунець, хміль, картоплю, зерно, виробляють молоко і м'ясо. Промисловість:ПЕК -в основному працює на торфі -майже скрізь. Нафтодобувна –Леляківське,Гніденецьке родовища. Електро- енергетика - Київська ГЕС, Трипільська ДРЕС,Київська ГАЕС. Машинобуду вання. - багатогалузеве. Хімічна промисловість: - виробництво штучного і синтетичного волокна,фосфорні добрива (Житомир) та інші. Лісовиробничий комплекс: провідне місце в Україні. Заготівля (Полісся), деревообробна (усі обл. і районні центри),але найбільше Малин, Житомир); целюлозне паперова (Коржівка, Малин,Коростишів); лісохімія (вироби, скипідару,хвойно-ефірної олії, догтю); будівельна індустрія, виготовлення конструкційних матеріалів- Коростень (цемент),Житомир(цемент), Чернігів (цемент),також будівельних конструкцій на домобудівних комбінатах(Житомир, Чернігів,) Скляна і фарфорово – фаянсова(Баранівка.Олевськ,Коростень та ін.). В рослинництві переважають зернові(озима пшениця, жито, ячмінь, кукурудза, гречка ,зернобобові), вирощують також технічні(цукрові буряки,льон, хміль,соняшник), дуже поширена картопля (Чернігівська обл. -І місце у країні). Рівень розвитку тваринництва вищий ніж в цілому по Україні і має молочно- м'ясний напрямок.У виробництві м'яса переважає свинина. Поширене також бджільництво, шовківництво і рибальство.Харчова промисловість: цукрова, молочна, борошномельна, круп'яна, хлібопекарська, кондитерська, спиртова, плодоовочева. Добре розвинута у всіх містах. Легка промисловість працює як на місцевій природній, так і на хімічній сировині. Провідне місце належить текстильній промисловості. Вовняна пром.: Чернігів, Богуслав. Лляна – Житомирський Льонокомбінат. Швейна і текстильна розвинена скрізь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]