Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Региональная экономика.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
922.62 Кб
Скачать

3. Місце регіональної економіки в системі наук.

Складність питання про місце регіональної економіки в системі економічних наук полягає в тому, що регіональна економіка має не тільки власний предмет і власний об'єкт вивчення, вона займається ще і регіональними аспектами економічного життя. Тому її "течії" проникають у ґрунт інших областей економічної науки. Відбувається взаємопроникнення двох наукових сфер – економіки і регіоналістики, а також проникнення регіональної економіки у внутрішні частини обох наукових сфер.

Відомо, що в структурі сучасної економічної науки і сучасного економічного утворення є два визнаних центри притягання, чи полюси: макроекономіка і мікроекономіка. Однак сполучення цих базисних наук і навчальних дисциплін не охоплює істотну область регіональної економіки. Двухполюсна система не утворить замкнутого ядра наукових знань. Регіональна економіка може стати третім полюсом. Тоді ядро економічної науки буде будуватися як трьохполюсна система: макроекономіка, мікроекономіка, регіональна (просторова) економіка (див. мал.).

Помітимо, що неправильно було б сприймати регіональну економіку як деяку мезоекономику, тобто таку, що стоїть поміж макро- і мікроекономікою. Це неприйнятно вже остільки, оскільки предмет регіональної економіки – не комбінація предметів макро- і мікроекономіки, а цілком самостійний предмет.

Тому Рег ЕК повинна стати разом з мікро- і макроекономікою 3ю фундаментальною дисципліною сучасної економічної освіти у підготовці економістів. Це буде важл початком шляху регіоналізації ЕК мислення та освіти.

4. Загальні закономірності розміщення продуктивних сил та формування економіки регіонів, їхня суть та об’єктивний характер.

Законом. РПС, як і закон відображає причинно-наслідкові зв’язки між дією раізноманітних сил та ек наслідками їх взаємодії, проте закономірність не дає можливості абсолютно точно передбачити результат, а лише приблизні наслітки дії сукупності тих чи інших ек законів в конкретному ек середовищі.

Серед загальних закономірностей найбільшого значення має 1) закономірність (З)відповідностірозміщення виробництва характеру і рівню розвитку продуктивних сил (феодалізму – локальне, замкнуте розміщ виробництва і реалізація товарів на місці; капіталізму – вихід продукціх виробн на всю країну та за її межі);

2) З тер поділу сусп праці( урахування зумовлює спеціалізацію регіонів)

3) З економії і затрат праці на подоланні просторового розриву між елементами виробництва

4) З концентрації виробництва. Ця З відображає об’єктивну тенденцію сусп виробництва і розселення до їх скупчення на обмеженій території.

5) З глобалізації і регіоналізації розв. світ. госп.

Зак комплексного розвитку, З сталого розвитку ПС (забезпечення рац природокористування, відтворення ресурсної бази вир-ва, ефективне використання трудового та виробничого потенціалу)

З відповідності РПС вимогам нац безпеки (завершеніст технологічних циклів, інтеграція в світовий ек простір, рівень забезпечення власних потреб)

Планомірний розвиток ПС (держ програми соц-ек розвитку)

Керованість процесу розміщення та розвитку ПС (проведеня державою відповідної галузевої політики)

Орієнтація на високу конкурентноспроможність продукції

Результативна закономірність (забеспечення високої ек ефективності РПС)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]